Προσβάσιμη σελίδα

Κατάλογος μουσικών χειρογράφων Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χίου

Η νέα μας έκδοση αποτελεί έναν ακόμη ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα των προηγούμενων εκδόσεων της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής», που έχουν ως στόχο την προβολή και ανάδειξη του πλούτου και της ιστορικότητάς της.

Πρόκειται για ένα επιστημονικό έργο, το οποίο περιλαμβάνει την αναλυτική και πλήρη περιγραφή όλων των χειρογράφων Βυζαντινής Μουσικής της Βιβλιοθήκης και συνοδεύεται από εξαντλητικά ευρετήρια (Κωδικογράφων, Μελουργών και Ποιητών, Incipit των ύμνων, τοπωνυμίων και προσώπων, συγκεντρωτικό πίνακα χειρογράφων της συλλογής).

Συγγραφέας ο Μιχάλης Στρουμπάκης, Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητή Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, ο οποίος έχει μια διακριτή διαδρομή στον επιστημονικό βυζαντινομουσικολογικό χώρο, και υπηρετεί ταυτόχρονα και την πρακτική διάσταση της ψαλτικής σε μια αρμονική σύζευξη θεωρίας και πράξης.

Με το έργο αυτό ο ερευνητής αλλά και ο κάθε φιλόμουσος αναγνώστης ή επισκέπτης της Βιβλιοθήκης μπορεί να έχει πλήρη εικόνα του περιεχομένου των μουσικών χειρογράφων. Το έργο αυτό έρχεται να καλύψει ένα κενό στον τομέα της Βυζαντινής Μουσικολογίας, καθώς δεν υπάρχει ανάλογη εργασία μέχρι σήμερα για τα μουσικά χειρόγραφα της Δ.Κ.Ι.Β. Χίου «Κοραής», ενώ πιστεύουμε ότι θα καταστεί instrumentum studiorum για όσους δραστηριοποιούνται επιστημονικά στο χώρο αλλά και για όλους εκείνους που επιθυμούν να ανακαλύψουν το μεγάλο συν τοις άλλοις μουσικό πλούτο που διαθέτει η Βιβλιοθήκη.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Το Σάββατο του Ακαθίστου στο Ιερό Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του προφήτου Ελισσαίου
Λόγος και Μέλος: Ιδιόμελα Τριωδίου παλαιού στιχηραρίου (Β')
Λόγος και Μέλος: Ιδιόμελα Τριωδίου παλαιού στιχηραρίου (Α')
«Ψυχή μου, ψυχή μου ανάστα» (π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης)
Λόγος και Μέλος: Μικρό σταυροαναστάσιμο οδοιπορικό - π. Μιχαήλ Καρδαμάκης (Β΄)