«Και σε παλούκι να βάλουμε τα καραγκούνικα ρούχα, το φτιάχνουμε άνθρωπο!»

18 Φεβρουαρίου 2021

Η Μαίρη Θεολόγη, η ψυχή του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «Καραγκούνα» της Καρδίτσας, έφυγε πλήρης ημερών, έχοντας κερδίσει τον βαθύ σεβασμό και την αμέριστη αναγνώριση για το πολύχρονο έργο της, στην άοκνη προσπάθειά για έρευνα-μελέτη και διάσωση-διάδοση του παραδοσιακού πολιτισμού των Καραγκούνηδων, με έμφαση στη φορεσιά και στους χορούς.

Γνώριζα την «κυρία Μαίρη» ήδη από τα παιδικά μου χρόνια, ως στενή οικογενειακή φίλη των γονιών μου. Και διατηρώ ακόμη στο γραφείο μου μια φωτογραφία από το γλέντι για τη βάφτισή μου, όπου η Μαίρη Θεολόγη χορεύει τσάμικο (με υψωμένο το μαντήλι στο βάθος) και τον πατέρα μου (στον κύκλο των αντρών, με το τσιγάρο στο χέρι). Μάλιστα, πολλά χρόνια αργότερα όταν τη συνάντησα και της έδειξα τη φωτογραφία, μου ονομάτισε και τους οργανοπαίκτες: Σπύρος Καραμέρης (κλαρίνο), Κώστας Σισίκης (βιολί) και Σωτήρης Μπουρλιάσκος (λαγούτο).

Είχα τη χαρά και την τιμή να συνεργαστώ μαζί της και με τον σύλλογο της «Καραγκούνας» το 1988 σε μια θριαμβευτική παράσταση για τον «Καραγκούνικο γάμο» στο Παλλάς της Αθήνας. Ακολούθησε άλλη μια εξαιρετική συνεργασία το 1996 στο Ηρώδειο και το 2017 στο ξεχωριστό καρδιτσιώτικο «Αλάτι της Γης», όπου μίλησε με το γνωστό της πάθος για τις παραδόσεις του τόπου και για το έργο της!

Έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να εκτιμήσω άμεσα και να θαυμάσω την «κυρία Μαίρη», όχι πλέον ως οικογενειακή φίλη, αλλά ως ακάματη ερευνήτρια, παθιασμένη συλλέκτη, βιωματική χορεύτρια, χαρισματική δασκάλα και πάνω απ’ όλα ως πρέσβειρα και εμπνευσμένη διαχειρίστρια όλου αυτού του μοναδικού πλούτου της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Δυτικής Θεσσαλίας, με αιχμή τις πολύπλευρες δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό του Λαογραφικού Ομίλου «Καραγκούνα».

Καρπό και συμπύκνωση αυτής της 60χρονης συνειδητής πορείας ζωής, αποτελεί η εξαιρετικά φροντισμένη έκδοση «Η Καραγκούνικη Φορεσιά» (Καρδίτσα 2017), εντυπωσιακή σε ποιότητα και όγκο. Στην αθηναϊκή παρουσίαση του βιβλίου, όπου μου είχε κάνει την τιμή να με συμπεριλάβει στους ομιλητές, υπογράμμισα ιδιαίτερα ότι «η Μαίρη Θεολόγη, σε όλη τη διάρκεια της ακάματης προσπάθειάς της, δεν υπήρξε επιφανειακός παρατηρητής ούτε φετιχιστής συλλέκτης, συγκεντρώνοντας φορεσιές και κοσμήματα ως απλά αντικείμενα αισθητικής μουσειακής αξίας. Πάνω απ’ όλα ενδιαφέρθηκε και αγάπησε τους ανθρώπους που φορούν αυτά τα ενδύματα, ως ουσιαστικά σύμβολα ταυτότητας κι εθνοπολιτισμικής καταγωγής. Γι’ αυτό και στο βιβλίο τα φωτογραφημένα κομμάτια της μοναδικής συλλογής της βρίσκονται σε ένα συνεχή δυναμικό διάλογο με τις υπέροχες φωτογραφίες-ντοκουμέντα που με τόσο κόπο συγκέντρωσε. Κάθε φωτογραφία και κάθε φορεσιά κρύβει και μια ανθρώπινη ιστορία ζωής, με τα ενδύματα να την περιβάλουν, να τη δηλώνουν και να την εκδηλώνουν δημόσια στις πολιτισμικές σχέσεις κι αλληλεπιδράσεις.» Είναι χαρακτηριστικός ο αφορισμός της: «Και σε παλούκι να βάλουμε τα καραγκούνικα ρούχα, το φτιάχνουμε άνθρωπο!»

Στέλνουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά της και στα μέλη του Συλλόγου, με τη βεβαιότητα ότι η κόρη της η Χρύσα Θεολόγη που έχει αναλάβει τη συνέχιση του έργου της, μαζί με τους φίλους και συνεργάτες, θα τιμήσει και θα αναπτύξει την πολύπλευρη παρακαταθήκη που μας άφησε η Κυρία (με Κ κεφαλαίο) Μαίρη!

Πηγή: https://www.facebook.com/alatitisgis2/posts/1485908221603003