Εκοιμήθη ο Επίσκοπος πρώην Ζαχουμίου Αθανάσιος Γιέφτιτς

4 Μαρτίου 2021

Εκοιμήθη ο Επίσκοπος πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κυρός Αθνάσιος Γιέφτιτς σε ηλικία 81 ετών ύστερα από νοσηλεία σε νοσοκομείο της Βοσνίας.

Όπως είχε γράψει το Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ η κατάσταση της υγείας του μακαριστού Επισκόπου είχε επιδεινωθεί την τελευταία εβδομάδα. Συγκεκριμένα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του Τρέμπινε, από τις 17 Φεβρουαρίου, με φλεγμονή και των δύο πνευμόνων, με μη επεμβατική αναπνευστική υποστήριξη.

Μέσα σε λίγους μήνες η Εκκλησία της Σερβίας, αλλά και ο Ορθόδοξος κόσμος, χάνει μια σπουδαία πνευματική μορφή με πλούσιο θεολογικό συγγραφικό έργο.

Τον τελευταίο καιρό ασχολούνταν με εκδόσεις για τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς και συγκεκριμένα με επιστολές του Αγίου οι οποίες θα δημοσιευθούν σύντομα, όπως είχαν τονίσει στο www.ope.gr άνθρωποι από το περιβάλλον του.

Ο μακαριστός επίσκοπος Αθανάσιος συνδύαζε την ασκητική απλότητα και ένα μεγάλο πνευματικό βάθος. Συνέζευξε την ακαδημαϊκή θεολογία με την εμπειρία της Εκκλησίας. Παρέλαβε την αγάπη για την Ελλάδα και τους Έλληνες ως κληρονομιά από τον πνευματικό του πατέρα Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς. Συνδέθηκε ιδιαίτερα με το Άγιον Όρος και διατηρούσε πνευματικές σχέσεις με σπουδαία πνευματικά αναστήματα της ασκητικής βιοτής. Στην Ελλάδα είχε πραγματοποιήσει σημαντικές ομιλίες, πολλές εκ των οποίων εκδόθηκαν. Διακρίθηκε για την σχέση του με τους νέους, ιδιαίτερα τους φοιτητές του και την αγάπη του προς τα μικρά παιδιά, τα οποία έδειχναν τον απροσχημάτιστο ενθουσιασμό τους όταν τον γνώριζαν.

Δείτε μια από τις τελευταίες ομιλίες του μακαριστού κατά την παρουσίαση του τόμου «Δογματική. Ορθόδοξη Φιλοσοφία της Αλήθειας» του Αγίου Ιουστίνου του Τσέλιε (Πόποβιτς), των εκδόσεων της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.

Πηγή: www.orthodoxianewsagency.gr

Φωτο: Ραφαήλ Γεωργιάδης

Βιογραφικό του μακαριστού Επισκόπου

Γεννήθηκε το 1938 στο χωριό Μπρντάριτσα κοντά στην πόλη Σάμπατς της τότε Γιουγκοσλαβίας.

Γράφτηκε στη Σχολή Θεολογίας το 1958 και χρίστηκε μοναχός τον Δεκέμβριο του 1960.

Αποφοίτησε από τη Σχολή Θεολογίας το 1963 και το 1964 εισήχθη στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Εκεί εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στη Δογματική Θεολογία. Το φθινόπωρο του 1968, μετακόμισε στο Παρίσι, όπου αρχικά συνέχισε τις θεολογικές σπουδές στο Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου, ενώ μετά την πάροδο ενός μόλις έτους έγινε καθηγητής στο Ινστιτούτο. Τα επόμενα τρία χρόνια δίδαξε «Εισαγωγή στη Θεολογία» και «Ασκητική Πατρολογία» και «Ιστορία της Εκκλησίας της Βυζαντινής περιόδου».

Επέστρεψε από το Παρίσι το 1972 και από τότε δίδαξε στην Θεολογική Σχολή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Βελιγράδι «Ιστορία της Χριστιανικής Εκκλησίας», «Ιστορία της Σερβικής Εκκλησίας».

Το έτος 1987 εκλέχθηκε στην έδρα της Πατρολογίας. Εξελέγη ως κοσμήτορας της Σχολής Θεολογίας κατά τις περιόδους 1980-1981 και 1990-1991. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην σχολή δημοσίευσε περίπου περί τις εκατό επιστημονικές εργασίες.

Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 7 Ιουλίου 1991, ανήμερα των γενεθλίων του Ιωάννη του Προδρόμου (με το Ιουλιανό ημερολόγιο) από τον τότε Πατριάρχη Σερβίας Παύλο και άλλους Μητροπολίτες.

Ο Αθανάσιος υπηρέτησε επίσης τοποτηρητής της επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης το 2010.