«Η Ειρήνη». Καρπός Αγίου Πνεύματος

10 Μαρτίου 2021

«Η Ειρήνη». Καρπός Αγίου Πνεύματος. 3ος Καρπός απ’ τους εννέα 9

Ο Χριστός μετά την Ανάσταση:

«είπεν αυτοίς ο Ιησούς· ειρήνη υμίν»

«και τούτο ειπών ενεφύσησε και λέγει αυτοίς· λάβετε Πνεύμα Άγιον»

Η Ειρήνη, ως καρπός του Αγίου Πνεύματος, εκφράζεται με την έννοια της γαλήνης!… Περιζήτητη μεν, όχι όμως τόσο παρούσα στον καιρό μας. Βεβαίως, δεν πρόκειται περί της ειρήνης των συνθηκών, όσο περί της Ειρήνης επί των εσωτερικών εκρήξεων από την αλλοίωση των πνευματικών ενδιαφερόντων μας. Ζούμε την εποχή του συρμού, όπου η γαληνεύουσα εσωτερική Ειρήνη σπάνια επηρεάζεται από το Άγιο Πνεύμα, καίτοι είναι το μόνο που γνωρίζει να κατευνάζει τις εκρήξεις μας και να ανοίγει τις αποδεκτές καρδιές μας. Έχουμε τόσο περιχαρακωθεί στον εγωιστικό εαυτό μας, που παρασυρόμαστε και λέμε στο Άγιο Πνεύμα, «απόστα απ’ εμού, οδούς σου ειδέναι ου βούλομαι», Ιώβ,κα΄14. Δεν ανοίγουμε εύκολα τις καρδιές μας στο Άγιο Πνεύμα. Πολλές φορές ακόμα ή το αποβάλλουμε ή δεν γνωρίζουμε και την ύπαρξή του.

Στην εποχή μας, οι άνθρωποι βασανίζονται από σκέψεις, εκρήξεις και διαπληκτισμούς που μας αναστατώνουν με αποτέλεσμα να φυγαδεύουν την εσωτερική Ειρήνη. Αναζητούνται συνήθως, στηρίγματα που ψάχνονται σε λαθεμένες πλευρές. Η Ειρήνη, ως πνευματικό υπαρκτικό απόκτημα, προσφέρεται μόνο από πνευματικές δυνάμεις, όχι από υλικές. Προς τούτο και ο φιλάνθρωπος Ιησούς Χριστός, αμέσως μετά την Ανάστασή του, ανήγγειλε στον κόσμο, δια των Μαθητών του, «Ειρήνη υμίν». Ταυτόχρονα προσδιόρισε και το Πρόσωπο του Τριαδικού Θεού που χορηγεί και επιβλέπει την ύπαρξη της Ειρήνης. Επιβεβαίωσε: «και τούτο ειπών ενεφύσησε και λέγει αυτοίς· λάβετε Πνεύμα Άγιον», Ιωάν.κ΄21-22. Στηριχτείτε στο Πνεύμα το Άγιο. Είναι το μόνο που τροφοδοτεί τη γνήσια Ειρήνη, που ειρηνεύει άτομα και λαούς.

Η Ειρήνη, χαρακτηριζόμενη ως καρπός του Αγίου Πνεύματος, μας εισάγει στο πνεύμα της καρποφορίας και διασποράς της, για συνέχιση της ζωής, όπως κάθε καρπός.  Πλέον τούτων, διαλαμβάνει και κατευθύνει και την καρποφόρο στηρικτική διασπορά της προς δύο κατευθύνσεις.

Η πρώτη στρέφεται προς τη Βασιλεία του Θεού, όπου γίνονται κατακτητές της όσοι εμπνέονται από «δικαιοσύνη και ειρήνη και χαρά εν Πνεύματι Αγίω», Ρωμ.ιδ΄17. Είναι η μεγάλη στηρικτική δύναμη. Άλλωστε είναι γνωστό ότι, δια του Αγίου Πνεύματος, παραχωρείται στους ανθρώπους και η ενισχυτική και ευεργετική θεία Χάρις. Πρόσθετο δυναμάρι των αγωνιζόμενων πνευματικά. Είναι η θεία Χάρις, «η πάντοτε τα ασθενή θεραπεύουσα και τα ελλείποντα αναπληρούσα», κατά την τελετουργία μιας χειροτονίας. Τότε, και την Ειρήνη διαχειρίζεται αλλά και κατευθύνει την θεία Χάρη, μαζί δε και τον άνθρωπο.

Η δεύτερη στρέφεται με Ειρήνη σε ευθεία γραμμή προς κάθε κατεύθυνση σφαιρικώς. Εκεί συναντάει όλους τους συνανθρώπους, όπου προσδοκάει και προσφέρει νέα στηρικτική δύναμη, για ολοκληρωτική αξιοποίησή της. Τούτο εννοεί ακριβώς, και η θερμή παραγγελία του Αποστόλου Παύλου. Διαβάζουμε στις παρακλήσεις του: «Ειρήνην διώκετε μετά πάντων, και τον αγιασμόν, ού χωρίς ουδείς όψεται τον Κύριον», Εβρ.ιβ΄14. Δεν μπορούμε να συναντήσουμε  και να στηριχτούμε στο Χριστό χωρίς την κατοχή της Ειρήνης.

Παράλληλα, ο ιερός Υμνογράφος για προετοιμασία των πιστών προς υποδοχή της Αναστάσεως, παραγγέλλει με την ακολουθία του Νυμφίου από τη Μ. Δευτέρα. Εκφράζει παραστατικά το κάλεσμα του Νυμφίου. «Ειρηνεύετε εν εαυτοίς, και πάσι, και ταπεινά φρονούντες, ανυψώθητε, και Κύριον γινώσκοντές με υμνείτε, και υπερυψούτε εις πάντας τούς αιώνας», Ωδή η’.

Πλέον τούτων να λάβουμε υπόψη μας, ότι και ο καρπός της αγιότητας και της αρετής για να καρποφορεί, σπείρεται στις ειρηνεύουσες καρδιές των ανθρώπων, με Ειρήνη και πραότητα. Μόνο που αυτή τη σπορά την μεταδίδουν όσοι έχουν Ειρήνη στις καρδιές τους. Αλλά και εφ’ όσον την παρέλαβαν από σοφούς και ενάρετους διδασκάλους. Λέγει το Πνεύμα του Θεού: «Καρπός δε της δικαιοσύνης εν ειρήνη σπείρεται τοις ποιούσιν ειρήνην», Ιακ.γ΄18. Ακόμα και ο Απόστολος Πέτρος μας συμβουλεύει, όχι μόνο να δεχόμαστε Ειρήνη αλλά και να την επιδιώκουμε: «εκκλινάτω από κακού και ποίησον αγαθόν, ζητησάτω ειρήνην και διωξάτω αυτήν», Α΄Πέτρ.γ΄11. Να κυνηγάμε την Ειρήνη.

Φίλοι μου, αγαπητοί, ειρηνεύετε.

Κλείνω και τούτη τη γραφή μου με την προσφώνηση που ταιριάζει στους πιστούς. Είναι προσωπική παραγγελία του ίδιου του Χριστού μας. Παράγγειλε σε όλους μας που διαθέτουμε «ευήκοον ούς», αφτί που ακούει:

«Υμείς φίλοι μου εστέ, εάν ποιήτε όσα εγώ εντέλλομαι υμίν»,

Ιωάν.ιε΄14. Πρώτη δε εντολή η Ειρήνη, ως πρωταρχική.

Για τούτο σας παρακαλώ, όσοι αναγνώστες μου, λάβετε υπόψη σας ως τελικό λόγο κάθε θείας διδασκαλίας – και την παρούσα – τη σύσταση του Αποστόλου των Εθνών, ακούστε το καλά.

«Αυτός ο Κύριος της ειρήνης δώη υμίν την ειρήνην δια παντός εν παντί τρόπω».

Το Άγιο Πνεύμα, καρποφορεί την Ειρήνη.

«Ο Κύριος μετά πάντων υμών», Β΄Θεσ.γ΄16.