«Η ποίηση λίγο πριν λίγο μετά το 1821 και ο νεοελληνικός διαφωτισμός»

18 Μαρτίου 2021

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και η Εταιρεία Συγγραφέων συνεργάζονται φέτος για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης και παρουσιάζουν διαδικτυακά μια πολυσύνθετη εκδήλωση με θέμα: «Η ποίηση, λίγο πριν λίγο μετά το 1821 και ο νεοελληνικός διαφωτισμός».

Η εκδήλωση, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, παρουσιάζει όψεις της προεπαναστατικής Ελληνικής ποίησης μέσα από σπάνιο μουσικό και εικονογραφικό υλικό και αναγνώσεις ποιημάτων από τους ηθοποιούς Όλια Λαζαρίδου, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Γιάννη Νταλιάνη, ομιλίες των ακαδημαϊκών Γιάννη Κόκκωνα, Γιάννη Ξούρια, Κατερίνας Τικτοπούλου, ενώ μελοποιημένη ποίηση του Διονυσίου Σολωμού τραγουδάει η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου.

Χαιρετισμό απευθύνουν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Α. Κούκης και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας. Οργανώνει και συντονίζει η Έλενα Χουζούρη, συγγραφέας, μέλος Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί την Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021, ώρα 19:00, από τα ψηφιακά κανάλια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και της Εταιρείας Συγγραφέων.

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΩΡΑ: 19:00

ΟΜΙΛΙΕΣ

«Δεκαπεντασύλλαβοι του 17ου αιώνα, για να γεμίζουν οι καρδιές “Με γνώσιν και ανδρεία”», Γιάννης Κόκκωνας, καθηγητής Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας-Μουσειολογίας (Ιόνιο Πανεπιστήμιο)

«Η ποιητική πορεία προς την επανάσταση», Γιάννης Ξούριας,  επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας (ΕΚΠΑ)

«Ο Σολωμός πριν την επανάσταση», Κατερίνα Τικτοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ

Ποιήματα δέκα αντιπροσωπευτικών ποιητών, από τις αρχές του 18ου αιώνα έως το 1821, διαβάζουν θεατρικά οι ηθοποιοί Όλια Λαζαρίδου, Μαριλίτα Λαμπροπούλου και Γιάννης Νταλιάνης: ξεκινώντας από τον Ανδρέα Σιγούρο, περνώντας στον Ιωάννη Ρίζο Μανέ και τον Νικόλαο Μαυροκορδάτο, προχωρώντας στον Ρήγα Βελεστινλή, φτάνοντας στον  Ιωάννη Βηλαρά και στον Αθανάσιο Χριστόπουλο, κάνοντας μια στάση στα φαναριώτικα στιχουργήματα («μισμαγιές») και ολοκληρώνοντας με τον Διονύσιο Σολωμό. Τα ποιήματα καθώς και ενδιαφέρον εικονογραφικό υλικό της εποχής αντλήθηκαν από τον πρώτο τόμο της σειράς Η Ελληνική ποίηση «Φαναριώτες, Άνθη ευλαβείας, Επτανήσιοι» με την ευγενική παραχώρηση των εκδόσεων Σοκόλη.

ΜΟΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Για πρώτη φορά, στο πλαίσιο ποιητικής εκδήλωσης για το 1821, θα ακουστούν τα ποιήματα της προεπαναστατικής περιόδου  μελοποιημένα από συνθέτες του 18ου και του 19ου αιώνα, τα οποία ερμηνεύονται από χορωδιακά συγκροτήματα και προέρχονται από το Μουσικό Αρχείο του  μουσικολόγου Γιώργου Κωνστάντζου. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για ποίηση των Ρήγα Βελεστινλή, Ιουλίου Τυπάλδου και  Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή εμφορούμενη από τα ιδεώδη της Επανάστασης και της Ελευθερίας.

Την εκδήλωση κλείνει η διακεκριμένη υψίφωνος και διεθνώς καταξιωμένη Σόνια Θεοδωρίδου η οποία ερμηνεύει μελοποιημένα ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί από το ψηφιακό κανάλι του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και της Εταιρείας Συγγραφέων και θα αναμεταδοθεί μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης [διεύθυνση you tube: HFC Press Office].

***