Ύδρας Εφραίμ: «Ένας μεγάλος θεολόγος έφυγε από κοντά μας»

6 Μαρτίου 2021

Στη στενή σχέση την οποία είχε αναπτύξει με την Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης ο μακαριστός Επίσκοπος πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης, κυρός Αθανάσιος, αναφέρθηκε μιλώντας στο Πρακτορείο ΟΡΘΟΟΔΞΙΑ (ope.gr) και τη Μαρία Γιαχνάκη, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Εφραίμ. 

ΑΚΟΥΣΤΕ:

Αρχικά, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς την Εκκλησία της Σερβίας, τα πνευματικά του παιδιά και την θεολογική οικογένεια για την απώλεια του μακαριστού Ιεράρχη. «Πραγματικά έφυγε από κοντά μας ένας μεγάλος θεολόγος του 20ου και του 21ου αιώνα», σημείωσε.

Στη συνέχεια περιέγραψε την αγιοπνευματική, όπως τη χαρακτήρισε, σχέση που είχε με τον μακαριστό γέροντά του, Μητροπολίτη Ύδρας κυρό Ιερόθεο. Στάθηκε ιδιαίτερα στην απλότητα και το χιούμορ που διακατείχε τον κυρό Αθανάσιο λέγοντας πως αυτό γινόταν πάντα στο πλαίσιο της ευπρέπειας και της ιεροπρέπειας. Περιγράφοντας την απλότητα του μακαριστού, ο Σεβασμιώτατος, θυμήθηκε την εποχή που εργάστηκε χειρωνακτικά για την αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Υδρας. «Μέχρι και μπάζα πετούσε με το φτυάρι», είπε.

«Ήταν ρεαλιστής. Δεν είχε φανατισμούς και μπορούσε να ξεπερνάει τα εθνικιστικά θέματα και να μπαίνει στην οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας που αγκαλιάζει όλη την ανθρωπότητα όπως ο Χριστός», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά της θεολογικής γνώσης του μακαριστού, ο Σεβασμιώτατος σχολίασε: «όταν μιλούσε, μιλούσε πάντα με βαθιά θεολογία. Μιλούσε εν Πνεύματι Αγίω. Γνώριζε πολύ καλά τους Πατέρες και την Αγία Γραφή».

Πηγή: ope.gr