Προσβάσιμη σελίδα

ΒΙΒΛΙΟ- Βατοπαιδινή Ψαλτική Παράδοση: Πανηγυρική Β’

«ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ Β΄ – ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΤΟΥ ΕΝΙΑΥΤΟΥ ΩΣ ΨΑΛΛΟΝΤΑΙ ΕΝ ΤΑΙΣ ΑΓΡΥΠΝΙΑΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ (Ι.Μ.Μ. ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ – ΑΡ. Χ.Φ. 1601»)

Η Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου στα πλαίσια των εκδόσεων μουσικών βιβλίων και στη σειρά ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΗ ΨΑΛΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ εκδίδει σε δύο τόμους το σπουδαιότερο αυτοτελές έργο «Συλλογή ιδιομέλων, προσομοίων, στιχηρών, καθισμάτων, απολυτικίων και άλλων τινών μελών»(κώδικας Βατοπ 1601) του Ματθαίου Βατοπαιδινού (ψάλτη, καλλιγράφου κωδικογράφου, εξηγητού της σημειογραφίας, μελοποιού και διδασκάλου της ψαλτικής) με τον τίτλο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ Α΄ και Β΄ (αρ. σειράς 10 &11).

Οι περιεχόμενες συνθέσεις άπτονται τόσο του εξηγητικού όσο και του συνθετικού έργου του Ματθαίου, όπως αυτό ψαλόταν στη Μονή Βατοπαιδίου με τονισμούς, καλλωπισμούς και αναλύσεις που αποτυπώνουν την προφορική αγιορειτική παράδοση. Στον πρώτο τόμο περιέχονται ύμνοι και τροπάρια του Μηνολογίου από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Μάιο, ενώ στον δεύτερο τόμο αυτά των μηνών Ιουνίου μέχρι τέλος Αυγούστου, του Τριωδίου και του Πεντηκοσταρίου μετά Παραρτήματος.

Στις συνθέσεις, πληκτρολογημένες στη γραμματοσειρά των χφφ του Ματθαίου, που δημιουργήθηκε για την έκδοση της σειράς των μουσικών του βιβλίων σε διχρωμία, έχουν τοποθετηθεί ρυθμικές μετρικές σημάνσεις με βάση κυρίως τον τονισμό του ποιητικού κειμένου και των ποιοτικών χαρακτήρων, και έχουν αναγραφεί απλά, αλλά κατάλληλα ισοκρατήματα, που αναδεικνύουν τον ήχο στον οποίο ανήκουν οι επιμέρους φράσεις της κάθε σύνθεσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και παραγγελίες πατήστε ΕΔΩ

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Άρθρο Μαρκέλλου Πιράρ «Έτσι ψάλανε οι παππούδες»
Λόγος και Μέλος: Άρθρο Θωμά Αποστολόπουλου «Δέκα λεπτομέρειες για τη βυζαντινή μουσική»
Μνήμη Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή: σκαπανέας, διασώστης, κιβωτός
«Το ευ ζην μου εδίδαξε ο Λυκούργος Αγγελόπουλος»
«Θα ανοίξω το στόμα της ψυχής μου και θα γεμίσει από Άγιο Πνεύμα»