Αδιαφορία Γονέων; Κακή ζωή νέων

13 Απριλίου 2021

Ο σημερινός Γονέας, αντιπροσωπευτική φιγούρα της σύγχρονης νοοτροπίας, κουρασμένος από τα προβλήματα της ζωής, το άγχος και τη βιοπάλη, βρίσκεται σε σύγχυση και έντονο προβληματισμό. Καταπιάνεται με πολλά θέματα. Πολλές φορές χωρίς προγραμματισμό. Όπως έρχονται. Χωρίς προοπτική.

Κυνηγάει λύσεις και συναντάει απροσπέλαστα τείχη. Επιδιώκει επιτυχίες και οι αποτυχίες του διαδέχονται η μία την άλλη. Θέλει ευημερία και αντιμετωπίζει μιζέρια. Κυνηγάει την ευτυχία και αντιμετωπίζει χίμαιρες. Αναζητάει στηρίγματα και βλέπει γυρισμένες πλάτες φίλων και συγγενών. Η ζωή του απέραντη κοιλάδα δύσκολων προβλημάτων. Δεν γνωρίζει που πορεύεται και τι τον περιμένει. Καταλήγει κάποτε σε εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας και τότε, τον κατακλύζει η αδιαφορία για ζωτικά θέματα της ζωής του. Γίνεται ένας ξεκομμένος από το κοινωνικό σύνολο. Χρόνος για οικογενειακές υποχρεώσεις σπάνια περισσεύει. Τα παιδιά  του γίνονται βασανιστικά βαρίδια. Είναι το τελευταίο ενδιαφέρον του. Βρίσκεται κλεισμένος στα προβλήματα και τον εαυτό του. Διαλογίζεται, τι να κάμει;

Η ζωή όμως προχωράει και δεν περιμένει. Μέσα στη σύγχυση της εποχής και των προβλημάτων, έρχονται στη θύμησή του ενίοτε και οι οικογενειακές υποχρεώσεις. Σκέπτεται και τα παιδιά, δική του ευθύνη. Θέλουν και αυτά να πάρουν το χρόνο τους από τους Γονείς. Ζητάνε το μερίδιό τους. Ο κατακλυσμός όμως της βιοπάλης επιβάλλει ένα είδος αδιαφορίας. Δεν είναι κακοί οι Γονείς αυτής της κατηγορίας. Απλά δεν προσδιορίζεται ηθικά η συμπεριφορά τους. Είναι μπερδεμένοι. Παρ’ όλ’ αυτά όμως αποτελούν για τα παιδιά τους ένα πρόβλημα, που ζητάει τη λύση του.

Η φύση όρισε για όλα τα νεογέννητα να χρειάζονται χαλιναγώγηση και φροντίδα. Να επιζητούν ένα είδος γυμνασίας ως προετοιμασίας, προκειμένου να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό. Η εκρηκτική φύση των παιδιών στην παιδική και ιδιαιτέρως την εφηβική ηλικία χρειάζεται χαλιναγώγηση. Θέλει να δαμάζεται. Να μην κυκλοφορεί με αχαλίνωτη ελευθερία. Όταν αφήνονται τα παιδιά ανεξέλεγκτα στη μοίρα τους, η πορεία τους εξοστρακίζεται. Αυτή η πορεία τότε, οδηγεί στην κακή ζωή, την παρανομία, το έγκλημα. Και η ευθύνη; Όχι μόνο των παιδιών, αλλά κυρίως των Γονέων, ηθικά αλλά και ποινικά.

Εδώ τώρα αρχίζει ένα παιδαγωγικό πρόβλημα με δύο προεκτάσεις. Πρόβλημα αντιμετώπισης των Γονέων από δυνάμεις υπέρτερες, (Εκκλησίας, κοινωνικής Πρόνοιας και φροντίδας, αξιόλογων συγγενών και φίλων, κλπ.), για να επαναφέρουν τους Γονείς σε ισορροπία. Άλλο πρόβλημα αντιμετώπισης είναι των παιδιών, από τους συνεφερμένους Γονείς. Ακριβώς εδώ μπαίνει ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα δράσης πολλών παραγόντων με κεντρικούς παράγοντες τους Γονείς για τη σωτηρία των παιδιών τους.

Μέσα στα πολλά προβλήματα που σωρεύει η ζωή, κάθε Γονέας οφείλει να εντάξει στον προγραμματισμό του και την παιδαγωγία των παιδιών του, από νωρίς, από την πρώτη και μικρή ηλικία. Είναι πρόγραμμα σαν μια κρυφή παρακαταθήκη. Σαν ένα αποθεματικό. Ενεργοποιείται η παιδαγωγία, προτού μολυνθεί από έξωθεν επιρροές το παιδί. Έχει κέρδος ο Γονέας. Η χρησιμοποίηση του αποθεματικού στην κατάλληλη ώρα φέρνει απέραντη ηρεμία. Εκπληρώνει έτσι την αποστολή του ο Γονέας.

Η «έννομος συζυγία» του, με τη διαβίωσή του «εν ειρήνη και ομονοία», όπως ακούστηκαν στη χαρά του Γάμου, πρέπει να καταλήξει στην «ευτεκνίας απόλαυσιν», όπως εύχεται η Εκκλησία μας κατά την τελετή του Γάμου. Τούτο επιτυγχάνεται μόνο με την επίκληση της χάριτος του Θεού και με την από νωρίς απασχόληση των Γονέων με την παιδαγωγία, τη διαμόρφωση δηλαδή του χαρακτήρα, των παιδιών τους, προτού ξεσπάσουν τα οποιαδήποτε προβλήματα. Είναι και η παιδαγωγία των παιδιών ένα σημαντικό έργο, που πρέπει να ξεκινάει από νωρίς, για την ολοκλήρωση της αποστολής των Γονέων.

Συμπέρασμα: Γονείς! Η έλλειψη ενδιαφέροντος για την παιδαγωγία των παιδιών από την παιδική ηλικία, είναι καταστροφή για σας, θάνατος για κείνα. Οδηγεί στην κακή ζωή των παιδιών από τη νεανική πλέον ηλικία. Καταφεύγει πολλές φορές σε εγκλήματα και καταστροφές. Μην αρνηθείτε την απασχόλησή σας από νωρίς με την παιδαγωγία των παιδιών σας. Πριν ξεσπάσουν προβλήματα. Θα τα αφήσουμε; Ο μεγάλος Παιδαγωγός, ο Χριστός, περιμένει να προσφέρει ολόκληρη τη δύναμή του. Καλέστε τον….