Άγιος Νεόφυτος: Έκαμαν για τους εαυτούς τους ανόσιο όνομα και φαύλο και αγέραστο πύργο συγχύσεως!

12 Απριλίου 2021

Άγιος Νεόφυτος Έγκλειστος. Τοιχογραφία 1183 στο Ιερό της Εγκλείστρας, Μονή Αγίου Νεοφύτου Πάφος.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Aγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου
Λόγος ΙB’, Ερμηνεία στην εξαήμερη Δημιουργία

Σχετικός με τον πύργο της Χαλάννης και για ποιο λόγο ο χώρος εκείνος ονομάστηκε τότε τόπος της Χαλάννης και για άλλους πυργοποιούς από το βιβλίο των λόγων του προφήτη Ησαΐα.

Όπως πριν από τον κατακλυσμό, όταν αυξήθηκαν οι άνθρωποι κι έγιναν πολλοί γεννήθηκαν σ’ αυτούς και θυγατέρες, λόγω των οποίων εξαφανίσθηκαν αιφνιδίως, έτσι και μετά τον κατακλυσμό, όταν αυξήθηκαν και προχώρησαν σε ανόητα έργα, αφού έχασαν πλήρως το ένα γένος και τη μια γλώσσα, χωρίστηκαν σε πολλά γένη και γλώσσες πολλές.

Διότι, λέγει η θεία Γραφή, ότι από αυτούς τους τρεις γιους του Νώε «διεσπάρησαν νήσοι των εθνών επί της γης μετά τον κατακλυσμόν. Και ην πάσα η γη χείλος εν και φωνή μία πάσι. Και εγένετο εν τω κινήσαι αυτούς από ανατολών εύρον πεδίον εν γη Σενναάρ» (Γεν. ι’ 32, ια’ 1-2) η οποία ονομάζεται γη της Χαλάννης.

Διότι αναμφιβόλως ο τόπος δεν ονομάστηκε Χαλάννη διότι χάλασε ο πύργος, αλλά και πριν είχε το όνομα αυτό και προσχεδίασε σαφώς το όνομα, αυτό που θα γινόταν.

Και «εύρον πεδίον εν γη Σενναάρ», δηλαδή τόπο καλό και κατάλληλο για να τραφούν και να κτίσουν πόλη και «κατώκησαν εκεί. Και είπεν άνθρωπος τω πλησίον αυτού· δεύτε πλινθεύσωμεν πλίνθους και οπτήσωμεν αυτάς πυρί… και οικοδομήσωμεν εαυτοίς πόλιν και πύργον, ου έσται η κεφαλή έως του ουρανού και ποιήσωμεν εαυτοίς όνομα προ του διασπαρήναι ημάς επί προσώπου της γης» (Γεν. ια’, 2-4).

Πουθενά θύμηση του Θεού, καμιά αναφορά στο Θεό αλλά «οικοδομήσωμεν εαυτοίς και ποιήσωμεν εαυτοίς όνομα». Και πράγματι έκαμαν για τους εαυτούς τους ανόσιο όνομα και φαύλο και αγέραστο πύργο συγχύσεως και εβδομήντα δύο διαιρέσεις γλωσσών, ισάριθμες με τους κτίστες. «Και εγένετο αυτοίς η πλίνθος εις λίθον και άσφαλτος εν αυτοίς ο πηλός» (Γεν. ια’, 3).

 

Απόσπασμα σε μετάφραση του ΑΝΔΡΕΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, θεολόγου-εκπαιδευτικού: http://www.pemptousia.gr/?p=184143