Μαθαίνω για…. τον Χριστό και την εκδίωξη των εμπόρων από τον Ναό (Για εφήβους και όχι μόνο).

26 Απριλίου 2021

Ο Χριστός διώχνει τους εμπόρους από τον Ναό

Αγαπητά ου παιδιά,

Συνεχίζουμε σήμερα την μικρή μας περιπέτεια μέσω διαδικτύου, ακολουθώντας τον Χριστό στις τελευταίες μέρες Του πάνω σ΄ αυτή τη γη.

Θυμάστε πως σας είπα ότι οι μέρες αυτές κρύβουν πάρα πολλά σημαντικά γεγονότα, τα . οποία αποτελούν το θεμέλιο της Χριστιανικής πίστης.

Βρισκόμαστε ήδη μέσα στα Ιεροσόλυμα, όπου έχει ήδη μπει ο Χριστός την Κυριακή των Βαΐων. Ας δούμε τώρα, ποια ήταν η πρώτη του πράξη, αμέσως μετά την θριαμβευτική Του είσοδο. Ας αφήσουμε λοιπόν το ευαγγέλιο να μας τα εξιστορήσει.

Η εκδίωξη των εμπόρων από το ναό

(Μκ 11:15-19· Λκ 19:45-48· Ιω 2:13-22)

12Ο Ιησούς μπήκε στο ναό του Θεού κι έδιωξε όλους αυτούς που πουλούσαν και αγόραζαν στο χώρο του ναού, και αναποδογύρισε τα τραπέζια των αργυραμοιβών και τα καθίσματα αυτών που πουλούσαν περιστέρια. 13Και τους είπε: «Η Γραφή λέει:

Ο οίκος μου πρέπει να είναι οίκος προσευχής·

εσείς όμως τον κάνατε σπήλαιο ληστών».

Για να καταλάβουμε ακριβώς τι κρύβεται πίσω από αυτό το περιστατικό, πρέπει να γνωρίζουμε μερικές πληροφορίες.

  1. Ο Ναός αυτός, τον οποίον γράφουμε με κεφαλαίο, ακριβώς επειδή ήταν κάτι πολύ ξεχωριστό, ονομαζόταν Ναός του Ηρώδη και ήταν ο τρίτος ναός που κτιζόταν σ΄ αυτή την τοποθεσία, πάνω στον λόφο της πόλης της Ιερουσαλήμ. Η τοποθεσία αυτή ήταν πολύ σημαντική, διότι εδώ τοποθετήθηκε για πρώτη φορά η Κιβωτός της Διαθήκης, δηλαδή το πιο ιερό αντικείμενο που είχαν οι Εβραίοι, όταν περιπλανιόντουσαν στην έρημο. Τον πρώτο ναό έχτισε ο βασιλιάς Σολομών. Μετά την καταστροφή του, στο ίδιο μέρος έχτισε ναό ο βασιλιάς Ζοροβάβελ, όταν ο λαός επέστρεψε από την αιχμαλωσία των Βαβυλωνίων. Την εποχή του Χριστού, ο βασιλιάς Ηρώδης αποφασίζει να επεκτείνει τον Ναό αυτόν και να τον κάνει λαμπρότερο.

Ο Ναός καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους Ρωμαίους το 70μ. Χ. Στη θέση του σήμερα είναι κτισμένο το μουσουλμανικό τέμενος Αλ Ακσά.

  1. Ο Ναός ήταν το κέντρο της ζωής των Ισραηλιτών. Εκεί έκανε θυσίες, προσερχόντουσαν, έψαλαν, διότι πίστευαν πως εκεί κατοικεί ο ίδιος ο Θεός. όνειρο και επιθυμία κάθε Ισραηλίτη ήταν να βρεθεί, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, στον ναό αυτόν.
  2. Όπως γίνεται συνήθως, οι θρησκευτικοί τόποι γίνονται αιτία να ανοίξουν διάφορα μαγαζιά και να γίνουν πολλές εμπορικές πράξεις. Τη πιο σημαντική θέση είχαν οι αργυραμοιβοί, δηλαδή μικροτραπεζίτες, οι οποίοι αντάλασσαν το κρατικό Ρωμαϊκό νόμισμα με το νόμισμα του Ναού, τους σίκλους. Κι αυτό διότι, μέσα στον Ναό απαγορευόταν η χρήση Ρωμαϊκού νομίσματος, διότι το θεωρούσαν ειδωλολατρικό , καθώς είχε επάνω του παράσταση Θεών. Σε αυτή την ανταλλαγή λοιπόν, οι αργυραμοιβοί κρατούσαν ένα μικρό ποσόν για αμοιβή τους.

Ας έρθουμε τώρα σε αυτό που κρύβεται πίσω από το σημερινό μας περιστατικό. Δεν σας προβληματίζει, πώς ένα Διδάσκαλος που κήρυξε την ταπείνωση, την συγχωριτικότητα και την αγάπη, συμπεριφέρεται με τόση βιαιότητα και μάλιστα να κατασκευάζει ο ίδιος ένα πρόχειρο φραγγέλιο (μαστίγιο) και να τους εκδιώκει; Τι να θέλει άραγε να δείξει ο Χριστός με αυτή την πράξη Του; Η απάντηση κρύβεται στα  λόγια Του:

«Μην κάνετε τον οίκο του Πατέρα μου κέντρο εμπορίου».

Αυτές οι λέξει δεν ακούστηκαν πρώτη φορά. Ο Χριστός επαναλαμβάνει μια φράση που είχαν πει και στο παρελθόν οι άνθρωποι του Θεού (Προφήτες) για ανάλογες συμπεριφορές των Ισραηλιτών. Η πράξη Του αυτή θυμίζει τον τρόπο που λειτουργούσαν οι παλιοί Προφήτες.

Ο Χριστός λοιπόν με τη συμπεριφορά Του αυτή δεν επιτίθεται προσωπικά σε ανθρώπους, ούτε τους μισεί. Στρέφεται εναντίον της λανθασμένης πράξης τους, δηλαδή της μετατροπής του Ναού, που είναι χώρος προσευχής, σε εμπορικό χώρο, όπου συχνά το κέρδος θεωρείται σημαντικότερο από την πίστη.

Τι συνέπειες είχε η συμπεριφορά Του αυτή;

Με την πράξη Του αυτή ο Χριστός αρχίζει να ενοχλεί ακόμη περισσότερο τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους.  Έβλεπαν αυτόν που  επανειλημμένως τους είχε κατηγορήσει για υποκρισία, να γίνεται αγαπητός στον λαό και να αυξάνει τους οπαδούς του.  Από εδώ και πέρα αρχίζει να οργανώνεται  το σχέδιο για να δηγηθεί ο Χριστός στον θάνατο.

Για να σκεφτείτε και λίγο μόνα σας: Τι ανάλογες προφητικές – ανατρεπτικές-επαναστατικές πράξεις θα έκανε ο Χριστός, αν βρισκόταν σήμερα ανάμεσά μας. Γράψτε τις σκέψεις σας στο τετράδιό σας.

Σας παρουσιάζω και δυό ζωγραφικούς πίνακες για το ίδιο γεγονός. Ο πρώτος ανήκει στον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο ελ Γκρέκο. Ο δεύτερος, στον Γάλλο ζωράφο Βαλεντίν ντε Μπουλόν. Μπορείτε να βρείτε διαφορές και ομοιότητες; Σε ποια σημεία των ζωγραφικών αυτών πινάκων νομίζετε πως ο ζωγράφος θέλει τραβήξει την προσοχή μας; Μήπως από τα πρόσωπα γύρω από τα Χριστό μπορείτε να φανταστείτε τι σκέπτεται ο καθένας;

Τέλος, είναι ευκαιρία να αναζητήσετε λίγες πληροφορίες για τον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο, τον  Ελ Γκρέκο.

Σας χαιρετώ και σας εύχομαι να περνάτε ώρες αισιοδοξίας, δημιουργικότητας και καλής παρέας με την οικογένειά σας. Σας σκέπτομαι πάντα με αγάπη.