Πορεία στην έρημο και οι Δέκα Εντολές

 
Παιδικά / Ιστορίες από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη

PD_20

Οι Δέκα Εντολές, ο ηθικός νόμος που παραδίδεται από το τον Θεό στους Εβραίους μέσω του Μωυσή, είναι ένας σπουδαίος κώδικας, ο οποίος ισχύει και σήμερα και θα ισχύει για πάντα. Αυτός ο νόμος, αρκετούς αιώνες μετά θα συμπληρωθεί με τον νόμο της Αγάπης του Ιησού Χριστού.

Μετά το θαυμαστό πέρασμα της Ερυθράς Θάλασσας οι Ισραηλίτες έπρεπε να διασχίσουν την έρημη χερσόνησο του Σινά. Η πορεία ήταν πάρα πολύ δύσκολη, αλλά ο Θεός ήταν δίπλα τους σε κάθε τους βήμα. Έδινε λύσεις σε όλα τα προβλήματα, αφού πρώτα δοκίμαζε την πίστη και την υπακοή τους. Με θαυμαστό τρόπο τους έστειλε φαγητό, ψωμί από τον ουρανό που το ονόμασαν μάννα και ορτύκια, για να χορτάσουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Όταν βρίσκονταν σε μέρη που δεν είχε νερό, χτυπούσε ο Μωυσής τον βράχο με το ραβδί του και ανάβλυζε νερό καθαρό και δροσερό. Μια νεφέλη φωτεινή τους σκέπαζε τη μέρα και τους έδειχνε τον δρόμο και τη νύχτα φωτεινή στήλη τους οδηγούσε και τους παρηγορούσε. Όταν τους επιτέθηκε εχθρικός λαός, οι Αμαληκίτες, οι Ισραηλίτες πολέμησαν με θάρρος, αλλά δεν θα μπορούσαν να τους νικήσουν αν ο Μωυσής με εντολή του Θεού δεν ανέβαινε σ’ ένα ψηλό λόφο κι εκεί με τα χέρια ανοιχτά σε σχήμα σταυρού ως το ηλιοβασίλεμα δεν προσευχόταν με θέρμη στο Θεό για τον λαό του.

Ο Μωυσής μιλούσε καθημερινά με τον Θεό, όπως μιλάει κάποιος με τον φίλο του. Είχαν περάσει τρεις μήνες από τότε που άφησαν την Αίγυπτο, όταν έφτασαν στους πρόποδες του όρους Σινά. Εκεί έστησαν τις σκηνές τους. Ο Θεός κάλεσε τον Μωυσή να ανεβεί στο βουνό, για να του δώσει το Νόμο Του, δηλαδή τις εντολές Του. Αν οι Εβραίοι τηρούσαν τον Νόμο Του, θα ήταν ο αγαπημένος, ο ευλογημένος λαός του Θεού. Ο Μωυσής έπρεπε να ανεβεί μόνος του στο βουνό. Εκεί θα του φανερωνόταν ο Θεός μέσα σε στήλη από σύννεφο και θα του μιλούσε κι ο λαός θα άκουγε. Έπρεπε όλοι να πλυθούν και να καθαρισθούν, να νηστέψουν και να μην ανεβεί κανείς στο βουνό μέχρι να απομακρυνθεί το σύννεφο από την κορυφή του. Όλοι υποσχέθηκαν να τηρήσουν την εντολή του Θεού. Την τρίτη μέρα ακούστηκαν τρομακτικές βροντές κι ένα πολύ σκοτεινό σύννεφο κάθισε πάνω στο όρος Σινά. Όλο το βουνό τρανταζόταν κι έτρεμε κι ανέβαινε καπνός σαν από καμίνι. Τότε ακούστηκε φοβερή η φωνή του Θεού που έλεγε τα εξής:

entoles

Όλος ο λαός άκουγε τρομαγμένος. Ο Θεός έδωσε κι άλλες πολλές οδηγίες και εντολές στον Μωυσή, με τις οποίες ρύθμιζε όλες τις λεπτομέρειες της ζωής του εβραϊκού λαού. Κι όλοι υποσχέθηκαν να τηρήσουν τα φοβερά του λόγια.

Κάνε κλικ παρακάτω, για ν΄ ακούσεις την αφήγηση του κειμένου

Pemptousia-gia-paidia-Footer-600x122