«Πρόσωπα και γεγονότα της Επανάστασης του ’21»-Διαδικτυακή Έκθεση εικονικής περιήγησης Πινακοθήκη Ε.Μ.Σ.

1 Απριλίου 2021

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, παρουσιάζει στην Πινακοθήκη της διαδικτυακή Έκθεση εικονικής περιήγησης με θέμα: «Πρόσωπα και γεγονότα της Επανάστασης του ’21». Η Έκθεση συμμετέχει στο Πρόγραμμα «Ελλάδα 2021» και λειτουργεί από τον Μάρτιο έως το τέλος του επετειακού έτους 2021.

Περιλαμβάνει είκοσι πέντε (25) ζωγραφικά έργα, παλαιότερων και σύγχρονων καλλιτεχνών, των οποίων η θεματογραφία αναφέρεται σε πρόσωπα και γεγονότα της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης του ’21 τόσο στη Μακεδονία όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τα έργα αυτά έπαιξαν σημαντικό ρόλο και έμειναν χαραγμένα στη μνήμη του ελληνικού Έθνους. Περιλαμβάνει ακόμη τέσσερα (4) ομοιώματα πολεμικών πλοίων εκείνης της εποχής του δημιουργού και συλλέκτη Δημητρίου Μάρα.

Επίσης, εκτίθενται αυθεντικά έγγραφα της Ελληνικής Πολιτείας με την υπογραφή του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια (1831), της Πελοποννησιακής Γερουσίας (1822), της προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδος (Μινιστέριον της Θρησκείας, 1825), μια επιστολή του Επισκόπου Χριστιανουπόλεως Γερμανού (1815), καθώς και ένα σιγίλιο του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ (1819).

Ορισμένα εκ των ανωτέρω έργων ανήκουν στη συλλογή της Πινακοθήκης της Ε.Μ.Σ. και φιλοτεχνήθηκαν από σύγχρονους ζωγράφους, μεταξύ των οποίων οι Γ. Πολίτης, Κ. Παλιάν, Μ. Κομπατσιάρη, Κ. Ντιός, Φ. Κλογκέρι., ενώ κάποια άλλα παραχωρήθηκαν ευγενικά από ιδιωτικές συλλογές.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα έργα του Θεόδωρου Βρυζάκη, του μεγαλύτερου Έλληνα ζωγράφου της Ελληνικής Επανάστασης, του Νικηφόρου Λύτρα, από τους πλέον γνωστούς και καταξιωμένους Έλληνες ζωγράφους, καθώς και σε τέσσερα (4) εντυπωσιακά έργα μεγάλων διαστάσεων των Αιμίλιου Προσαλέντη (Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας), Αντώνη Κανά (Ο θανάσιμος τραυματισμός του Γ. Καραϊσκάκη στο Φάληρο), Δ. Τοσίτσα (Η προσωπογραφία του Πρωτοσύγκελου Αμβρόσιου Φραντζή, (1847) και Κλειούς Νάτση (Η θυσία των γυναικών στην Αραπίτσα) που ανήκει στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Η Έκθεση διαρκεί από τον Μάρτιο έως τα τέλη του Επετειακού έτους 2021 και θα είναι επισκέψιμη (επί του παρόντος λόγω της πανδημίας) μόνο μέσω της ιστοσελίδας της Ε.Μ.Σ., www.ems.gr. Θα προσφέρεται η δυνατότητα της εικονικής περιήγησης σε κάθε ενδιαφερόμενο, ιδιαίτερα στους φορείς πολιτισμού και στον εκπαιδευτικό κόσμο.

Διάρκεια Έκθεσης: Μάρτιος – Δεκέμβριος 2021

Για να περιηγηθείτε εικονικά την έκθεση πατήστε εδώ:

Για να δείτε το Φυλλάδιο της Έκθεσης πατήστε εδώ