Εφαρμογές ιχνηλάτησης του Covid-19

29 Μαΐου 2021

Εφαρμογές προειδοποίησης COVID-19 για την προστασία της ζωής και των μέσων διαβίωσης

Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών και προειδοποίησης μπορούν να βοηθήσουν να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης του κορονοϊού, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνδυασμό πάντα με τη μη ψηφιακή ιχνηλάτηση, η οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή ήδη από τις πρώτες μέρες που ξέσπασε η πανδημία. Χάρη σ’ αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις σώζονται ανθρώπινες ζωές. Έτσι, τα περισσότερα κράτη – μέλη της Ενωμένης Ευρώπης (ΕΕ) έχουν θέσει σε εφαρμογή μια εθνική εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών και προειδοποίησης, η χρήση της οποίας έχει προαιρετικό χαρακτήρα.

Προκειμένου να υπάρξει μια διεθνής συνεργασία για την καταπολέμηση της πανδημίας, τα κράτη – μέλη δημιούργησαν από κοινού με την ΕΕ και άλλες υπηρεσίες που επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ των εθνικών εφαρμογών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι πολίτες που επιθυμούν να επωφεληθούν από αυτές τις τεχνολογικές δυνατότητες, μπορούν να εγκαταστήσουν στα κινητά τους μια μοναδική εφαρμογή που θα τους προειδοποιεί, όταν έρχονται σε επαφή με άτομο που έχει δηλώσει ότι έχει διαγνωστεί θετικό στον κορονοϊό. Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών και προειδοποίησης χρησιμοποιούνται με βάση την τεχνολογία εγγύτητας Bluetooth, σέβονται την ιδιωτική ζωή των χρηστών και δεν επιτρέπουν την παρακολούθηση της γεωγραφικής τους θέσης.

Προς το παρόν, η λειτουργία αυτή λειτουργεί σύμφωνα με ένα «αποκεντρωμένο» σύστημα όπου οι υπολογισμοί πραγματοποιούνται στην εφαρμογή του χρήστη. Η μέθοδος αυτή έχει υιοθετηθεί από τα περισσότερα κράτη μέλη. Οι λύσεις αναλύονται ώστε να συμπεριληφθούν τα «κεντρικά» συστήματα (όπου οι υπολογισμοί πραγματοποιούνται σε ασφαλή εξυπηρέτηση της εθνικής υγειονομικής αρχής). Αυτό το «αποκεντρωμένο» σύστημα, σε συνδυασμό με υπηρεσίες πύλης, επιτρέπει τη διασυνοριακή χρήση των εφαρμογών.

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των πολιτών απολαμβάνουν της προστασίας που δικαιούνται από το Σύνταγμα. Οι πληροφορίες αποθηκεύονται στην πύλη όχι για περισσότερες από 14 ημέρες. Οι πληροφορίες που μεταφέρονται είναι πλήρως ψευδωνυμοποιημένες, κρυπτογραφημένες και περιορίζονται στα στοιχεία που αφορούν την πανδημία του Covid-19. Συμβαδίζουν, δηλαδή, με τις επιταγές τόσο του ν. 2016/679, όσο και του ν. 3471/2006. Δημιουργοί της πύλης η T-Systems και την SAP και ο εξυπηρετητής φιλοξενείται στο κέντρο δεδομένων της Επιτροπής, στο Λουξεμβούργο. Το σύστημα έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία και οι πρώτες εθνικές εφαρμογές συνδέθηκαν με αυτό ήδη τον Οκτώβριο του 2020, με πρώτες αυτές της Γερμανίας, της Ιρλανδίας και της Ιταλίας, των οποίων η σύνδεση πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου, παράλληλα με την έναρξη της διαδικτυακής λειτουργίας του συστήματος. Τώρα, δυο μόλις μήνες μετά, συνολικά 20 εφαρμογές βασίζονται σε αποκεντρωμένα συστήματα και μπορούν, μέσω της υπηρεσίας, να γίνουν διαλειτουργικές στο περιβάλλον του χρήστη.

Τα συμμετέχοντα στη διαδικασία κράτη – μέλη ανέλαβαν από κοινού την ευθύνη της επεξεργασίας των δεδομένων για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πύλης Διαλειτουργικότητας: Σε συνεργασία μεταξύ τους καθορίζουν τον σκοπό και τα μέσα επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων μέσω της πύλης διαλειτουργικότητας. Για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της πανδημίας, θα πρέπει σταδιακά όλα τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν αποτελεσματικές και συμβατές εφαρμογές ιχνηλάτησης και να εντατικοποιήσουν τις επικοινωνιακές τους προσπάθειες για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάδοσή τους. (https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/travel-during-coronavirus-pandemic/how-tracing-and-warning-apps-can-help-during-pandemic_el#-covid-19-) .

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ