Οι επιστολές του Ι.Σ.Θ. στα μέλη του σχετικά με τη χρήση μάσκας από τα παιδιά και τον εμβολιασμό των ιατρών

26 Μαΐου 2021

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2020 ο ΙΣΘ εξέδωσε δελτίο τύπου, το οποίο περιλάμβανε αποσπάσματα από την τοποθέτηση του προέδρου του συλλόγου κ. Νίκου Νίτσα σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε σχετικά με τα μέτρα προστασίας εναντίον του κορονοϊού και στην οποία δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών γυμνασίων και λυκείων. Όπως, λοιπόν, τόνισε ο πρόεδρος, «Η μάσκα δεν είναι ούτε φοβικό αντικείμενο, ούτε φίμωτρο. Είναι το μοναδικό όπλο -σήμερα- στην αντιμετώπιση του επιθετικού ιού». Και συμπλήρωσε πως οι περισσότερες χώρες τάχθηκαν υπέρ της χρήσης μάσκας. Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η νεολαία θα γίνει παράδειγμα προς μίμηση για την αντιμετώπιση της νόσου, καθώς, όπως διαπιστώνει ο ίδιος, η πλειοψηφία των μαθητών έχει συμμορφωθεί στη λήψη των μέτρων. Εξέφρασε, ακόμη, την ελπίδα να μη χρειαστεί νέο lockdown στα σχολεία, ώστε να μην εφαρμοστεί αποκλειστικά η τηλεκπαίδευση (κάτι που δεν έγινε τελικά, αφού η τηλεκπαίδευση επανήλθε). Στήριξε τις απόψεις του επικαλούμενος τις γνώμες παιδοψυχιάτρων και μελών του συλλόγου σχετικά με το θέμα της μάσκας.

Ενδιαφέρουσα είναι και η τοποθέτηση του προέδρου της ΕΠΕ σχετικά με τη χρήση της μάσκας από τις μικρές ηλικίες: «Η εφαρμογή της μάσκας εμπλέκεται με τη ψυχοσύνθεση των παιδιών, ένα θέμα το οποίο ίσως έχει διογκωθεί. Τα παιδιά δεν κινδυνεύουν όπως οι ενήλικες όμως είναι οι «δούρειοι ίπποι» της μεταφοράς του ιού. Οι απόψεις και εμπειρίες των παιδοπνευμονολόγων έχουν καταγραφεί πρόσφατα στην ΕΠΕ για τον ελλαδικό χώρο, διότι είναι διαφορετικά τα σχολεία στην Ελλάδα από την Ελβετία, τη Γαλλία κι άλλες χώρες. Όταν συζητάμε τέτοια θέματα, αυτό θα πρέπει να το έχουμε υπόψη. Στις ΗΠΑ, σε σχετική ιατρική καταγραφή, τα παιδιά αποτελούν το 10% της πανδημίας και υπάρχει μια αυξητική τάση όμως έχει μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται, δηλαδή δεν περνούν σοβαρά τη νόσο κι αυτό είναι ενθαρρυντικό».

Στις 14 Δεκεμβρίου 2020 ο ΙΣΘ εξέδωσε Δελτίο Τύπου στον οποίο ανακοίνωσε την πλήρη αντίθεσή του σε κάθε περαιτέρω χαλάρωση του lockdown. Στην απόφαση αυτή κατέληξε μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, κατά την οποία εκτιμήθηκε η υφιστάμενη κατάσταση και αναφέρθηκε ότι, μολονότι υπήρξε μια μικρή μείωση των εισαγωγών ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες, η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίζεται καθώς οι διαθέσιμες απλές κλίνες για ασθενείς Covid-19 είναι κατειλημμένες κατά 70%  ενώ οι αντίστοιχες κλίνες ΜΕΘ κατά 90%. Τονίστηκε ακόμη ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρήθηκε μείωση του συνολικού αριθμού των τεστ, κάτι που πιθανώς οδήγησε σε ανάλογη μείωση των θετικών κρουσμάτων. Αυτή η κατάσταση όμως δεν επιτρέπεται να οδηγήσει σε συμπεράσματα υπεραισιοδοξίας και εφησυχασμού από τους πολίτες. Ο ΙΣΘ ανακοίνωσε ακόμη τις δράσεις που πρόκειται να αναλάβει στο αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες τεκμηριωμένα από ειδικούς επιστήμονες για την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά του Covid-19. Εξετάστηκε ακόμη το πλαίσιο λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές.

Στις 18 Δεκεμβρίου 2020 ο ΙΣΘ απέστειλε στα μέλη του επιστολή που μιλούσε για όσα είπε ο πρόεδρος κ. Νίτσας σε σύσκεψη που έλαβε χώρα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά. Εκεί ο κ. Νίτσας τόνισε την ανάγκη να εμβολιαστούν οι γιατροί όχι μόνο του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Ανέφερε, επίσης, στον υφυπουργό ότι οι γιατροί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν μεγάλα προβλήματα και γι’ αυτό έχουν ανάγκη από μια ανάπαυλα, ώστε στη συνέχεια να επαλέθουν δριμύτεροι στον πόλεμο εναντίον της πανδημίας, ενόψει, μάλιστα, και του τρίτου κύματος ή νέας έξαρσης την οποία αναμένουν οι επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι. Το ενδεχόμενο αυτό αποκλείει κάθε εφησυχασμό και μας υποχρεώνει να είμαστε σε επαγρύπνιση. Την άποψή του για την ανάγκη εμβολιασμού και των ιδιωτικών γιατρών ο ΙΣΘ την ανέφερε και σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας.

Στις 23 Δεκεμβρίου 2020 ο ΙΣΘ ενημέρωσε τα μέλη του για τη Διαδικτυακή Ενημερωτική Ημερίδα, η οποία ορίστηκε για την 27η Δεκεμβρίου 2020 και είχε σαν σκοπό να παρουσιάσει όλα τα δεδομένα για τα εμβόλια κατά του Covid-19. H ημερίδα αυτή πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τα νέα εμβόλια και άκουσαν προτάσεις για την αποτελεσματική διεξαγωγή των εμβολιασμών.

Συμπέρασμα
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι τόσο οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όσο και οι επιστολές του ΙΣΘ σχετίζονται άμεσα με την ιχνηλάτηση των επαφών των ασθενών με Covid-19 και αποτελούν κατά κάποιο τρόπο επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Ωστόσο, περιορίζονται στο να αναφέρονται στον ασθενή μόνο όσον αφορά την προστασία τη δική του και των επαφών του από τις συνέπειες της πανδημίας. Με άλλα λόγια, περιορίζονται στην έρευνα και επεξεργασία κάποιων μόνο δεδομένων υγείας. Δεν ερευνούν παραπέρα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν τη ζωή του ασθενούς. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι κινούνται στο πνεύμα της νομικής προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και με τις επιταγές του ΓΚΠΔ, όπως αυτό κατοχυρώνεται από το άρθρο 9, παρ. 1, εδ. β’ του Συντάγματος. Συμβαδίζει όμως και με τον ν. 3471/2006, ο οποίος, όπως είδαμε, αναφέρεται στην προστασία των δεδομένων κίνησης, τα οποία σχετίζονται άμεσα με την κίνηση του προσωπικού υγείας, τα οποία έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς με Covid-19. Και από αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο επιλέγονται για επεξεργασία μόνο τα απολύτως απαραίτητα, κάτι το οποίο γίνεται, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και οι επιστολές του ΙΣΘ.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ