Προσβάσιμη σελίδα

«Ο μουσικός Όρθρος κατά την ψαλτική παράδοση της Πόλης»

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αφιερωμένη στα τριάντα έτη ευκλεούς Πατριαρχίας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ο Άρχων Μαΐστωρ της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Γρηγόριος Νταραβάνογλου, με την σφραγίδα γνησιότητας της Κωνσταντινουπολίτικης παράδοσης, την οποία διδάχτηκε από διακεκριμένους Πρωτοψάλτες και Διδασκάλους του Πανσέπτου Πατριαρχικού Ναού και της Πόλης, προβαίνει στην Μουσική έκδοση τόμου υπο τον τίτλο:

«Ὁ μουσικός Ὄρθρος κατά την ψαλτικήν παράδοσιν τῆς Πόλης».

Η έκδοση περιλαμβάνει μαθήματα της ακολουθίας του όρθρου, τονισμένα κατά το ψαλτικό ύφος και την προφορικότητα της Κωνσταντινούπολης, η οποία ως γνωστόν αποτελεί από αιώνων έναν από τους πυλώνες της Εκκλησιαστικής μας Μουσικής.

Τα μαθήματα στηρίζονται στην προφορική παράδοση των μεγάλων Κωνσταντινουπολιτών Διδασκάλων, όπως τους άκουσε ο σεβαστός Άρχων κ. Γρηγόριος Νταραβάνογλου, και από τους οποίους διδάχτηκε την Τέχνη μας. Η έκδοση θα ακολουθήσει το πρότυπο των κλασικών εκδόσεων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας με την μέθοδο των συνδρομητών.

Όποιος επιθυμεί να αποκτήσει το παρόν πόνημα θα πρέπει να το δηλώσει με γραπτό μήνυμα στο παρακάτω mail: [email protected] στο οποίο θα αναφέρει όνομα, επίθετο, ιδιότητα (π.χ. Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού κλπ), καθώς επίσης και αριθμό σωμάτων – βιβλίων και τηλέφωνο.

Στη συνέχεια παρατίθεται ένα μικρό δείγμα της έκδοσης. Ψάλλει αριστοτεχνικά ο Δημήτριος Γαλάνης, Πρωτοψάλτης Αγίας Βαρβάρας Πατρών. Θα θέλαμε να τον ευχαριστήσουμε θερμά για την αμέριστη συμπαράστασή του και την άψογη ερμηνεία του στα «Σύντομα Ευλογητάρια» που θα περιλαμβάνονται στο παρόν πόνημα.

Η επιμέλεια του βίντεο έγινε από τον Λεωνίδα Τσούκαλα.

Για περισσότερα video στο YouTube πατήστε εδώ

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
«Αστήρ αστέρων Πρόδρομος», Ιδιόμελο Γενεθλίων Ιωάν. Προδρόμου (Λεωνίδας Αστέρης)
«Λύει του Ζαχαρίου την σιωπή», Ιδιόμελο στο Γενέσιον του Προδρόμου (διακό-Διονύσιος Φιρφιρής)
«Βασιλεύ Ουράνιε», Ιδιόμελο Πεντηκοστής (Δημ. Σουρλαντζής)
Ο βυζαντινός Χορός «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» στο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής στο Νις
Δοξολογία Δανιήλ Πρωτοψάλτου ήχ. Βαρύς (Βατοπαιδινός Χορός)