Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης απέναντι στον covid-19, τα tests και τη χρήση μάσκας

23 Μαΐου 2021

Στις 10 Ιουλίου 2020 ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) απέστειλε στα μέλη του επιστολή που τόνιζε την ανάγκη η εργαστηριακή διάγνωση των τεστ για Covid-19 να διενεργείται αποκλειστικά από εργαστηριακό ιατρό Βιοπαθολόγο και στη συνέχεια τα αποτελέσματα της διάγνωσης να αποστέλλονται στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών Covid-19 από πιστοποιημένα ιατρικά εργαστήρια. Η επιστολή αυτή εστάλη κατόπιν ανάλογης επιστολής της Εταιρείας Ιατρικής Βιοπαθολογίας Βορείου Ελλάδας, η οποία έδινε τις παραπάνω οδηγίες τονίζοντας ότι η κρισιμότητα της κατάστασης, η οποία ξεκίνησε στις 11 Μαρτίου 2020, ημερομηνία κατά την οποία η εξάπλωση του κορονοϊού κηρύχθηκε «πανδημική» από τον ΠΟΥ, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για επιπόλαιες ενέργειες.

Στις 14 Ιουλίου 2020 ακολούθησε νέα επιστολή μετά από την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, κάτι που οδήγησε στη διαπίστωση ότι οι πολίτες δυστυχώς δεν τήρησαν τα μέτρα ατομικής προστασίας με αποτέλεσμα να συμβάλουν στη διασπορά του ιού. Ο ΙΣΘ τονίζει, λοιπόν, στα μέλη του ότι τουλάχιστον αυτοί, έχοντας συναίσθηση του λειτουργήματος που ασκούν, να ενημερώνουν καθημερινά τους ασθενείς τους να τηρούν τα μέτρα προστασίας, ώστε να προληφθεί περαιτέρω έξαρση της πανδημίας. Στην επιστολή επισυνάφθηκαν οι οδηγίες που είχε στείλει ο ΙΣΘ στις 27 Απριλίου 2020 σχετικά με το πως πρέπει να ενεργούν οι γιατροί στις καθημερινές τους επαφές με τους ασθενείς τους. Οι οδηγίες αυτές ήταν:

«1) Το προσωπικό των ιατρείων που έρχεται σε άμεση επαφή με τον ασθενή πρέπει να φοράει υποχρεωτικά μάσκα προστασίας το ίδιο θα πρέπει να ζητούμε και από τους προσερχόμενους ασθενείς.

2) Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και σε όσους από μας διαχειρίζονται εμπύρετα περιστατικά τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και αποφυγής συγχρωτισμού με άλλα περιστατικά, πρέπει δε να γίνεται προσπάθεια να εξετάζονται στη λήξη του ωραρίου των ιατρείων μας και να αντιμετωπίζονται ως δυνητικά κρούσματα κορονοϊού λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

3) Τα ραντεβού πρέπει να κατανέμονται με τρόπο ώστε να μην παραμένουν ασθενείς στο χώρο αναμονής σε αποστάσεις μικρότερες των 2 μέτρων. Επίσης θα πρέπει να προσέρχεται στο ιατρείο μόνον ο ασθενής χωρίς συνοδό εκτός αν ο ασθενής είναι υπερήλικας ή παιδί.

4) Απαραίτητος είναι ο συχνός αερισμός των χώρων και η τακτική απολύμανση των επιφανειών.

5) Τέλος σε ότι αφορά τους συνεργάτες ιατρούς ιδιωτικών κλινικών αυτοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην διαχείριση ύποπτων περιστατικών, αλλά και να απαιτούν από την διοίκηση των κλινικών να τηρούνται από όλο το προσωπικό οι οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με την χρήση μέσων ατομικής προστασίας».

Στις 2 Αυγούστου 2020 ο ΙΣΘ απέστειλε στα μέλη του την υπ. αριθμ. πρωτ. 10249/3-7-2020 εγκύκλιο του Υπουργείο Τουρισμού που αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη διεξαγωγή των συνεδρίων. Η πρωτοβουλία αυτή κρίθηκε επιτακτική, καθώς ο ιατρικός κλάδος διοργανώνει τακτικά συνέδρια, στα οποία υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και επομένως η λήψη μέτρων προστασίας είναι απαραίτητη.

Η σχετική εγκύκλιος, λοιπόν, μεταξύ άλλων προσπαθεί να περιορίσει τις επαφές, αφού ορίζει η εγγραφή και η αποστολή των σχετικών εγγράφων (καρτέλα, πρόγραμμα του συνεδρίου και πιστοποιητικό) να γίνεται ηλεκτρονικά. Τα μέλη της γραμματείας πρέπει να φοράνε μάσκα, να έχουν μπροστά τους plexiglass, αλλά και δοχεία αντισηπτικού υγρού. Οι σύνεδροι και οι ομιλητές δεν πρέπει να συγχρωτίζονται κατά την προσέλευσή τους στο χώρο του συνεδρίου. Τα μέλη του προεδρείου πρέπει να κάθονται σε καρέκλες που έχουν απόσταση μεταξύ τους και μπροστά τους να έχουν αντισηπτικά. Πρέπει, επίσης, να έχουν μπουκάλια με νερό, τα οποία θα αλλάζουν από το προσωπικού του συνεδρίου, όταν το προεδρείο αλλάξει. Τα μικρόφωνα του προεδρείου – επιτραπέζια ή ασύρματα, πρέπει να καθαρίζονται από το προσωπικό της εταιρείας οπτικοακουστικών που υποστηρίζει το συνέδριο μετά το πέρας κάθε συνεδρίας. Άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα αποκλείονται ρητώς από το συνέδριο. Σε εμφανή σημεία του χώρου πρέπει να έχουν αναρτηθεί αφίσες με οδηγίες για τήρηση όλων των απαραίτητων κανόνων υγιεινής για προστασία από τον κορονοϊό. Απαγορεύεται η διανομή εντύπων (πληροφοριακό υλικό, πρόγραμμα, εισιτήρια κλπ). Για το λόγο αυτό πρέπει οι διοργανωτές θα φροντίσουν να δημιουργήσουν ένα app ή ένα QR code που θα υπάρχει στις εισόδους και θα περιλαμβάνει όλες τις σημαντικές πληροφορίες ή θα αποσταλεί στα κινητά των συμμετεχόντων κατά την είσοδό τους στο συνέδριο. Τέλος, πρέπει να ισχύουν όλες οι διαδικασίες καθαρισμού και τήρησης όλων των μέτρων για την ασφάλεια των ομιλητών, κατά την παράδοση των διαφανειών τους στην υποδοχή και των ομιλιών τους στους υπευθύνους της οπτικοακουστικής υποστήριξης.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2020 ο ΙΣΘ απέστειλε στα μέλη του επιστολή σχετικά με την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας από τους μαθητές. Συμπλήρωνε όμως ότι από τη χρήση της μάσκας απαλλάσονται οι εξής κατηγορίες μαθητών: α) μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς, β) μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους. Στην επιστολή επισυνάπτονται οι οδηγίες της Ελληνικής Παιδοπνευμολογικής Εταιρείας σχετικά με τη χρήση μάσκας από τους μαθητές. Στη σχετική επιστολή της η Ελληνική Παιδοπνευμολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), αφού τονίσει το ρυθμό της μεταδοτικότητας του κορονοϊού, κάνει τις παρακάτω συστάσεις:

«– Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

– Η χρήση μάσκας είναι προαιρετική στο διάλειμμα, δεν χρησιμοποιείται στη γυμναστική, εφόσον γίνονται σε εξωτερικό χώρο και με την προϋπόθεση ότι διατηρείται η απόσταση ασφαλείας .

– Ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι πολύ σημαντικός και συνίσταται στην:

α) Καθημερινή υπενθύμιση, για την σωστή προφύλαξη (1-4).

β) Επιτήρηση για την διατήρηση απόστασης ασφαλείας.

Γ) Ενθάρρυνση της συμμόρφωσης σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

– Η χρήση «ασπίδας προσώπου», δεν συνιστάται σαν εναλλακτική λύση.

– Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα που να δικαιολογούν την έκδοση ιατρικής γνωμάτευσης, για τη μη χρήση της μάσκας σε παιδιά με φυσιολογική ψυχοκινητική εξέλιξη».

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ