Ο Τροπαιοφόρος του Χριστού Μεγαλομάρτυς Γεώργιος

23 Απριλίου 2023

Επιφανής αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού ο Άγιος Γεώργιος, απολάμβανε την εύνοια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού για την ανδρεία και τις ικανότητές του. Δημόσια και ενώπιον του αυτοκράτορος αντιτάχθηκε στην απόφασή του να αρχίσει διωγμό εναντίον των χριστιανών και ομολόγησε θαρραλέα ότι και ο ίδιος πιστεύει στον Χριστό, ενώ γνώριζε ποιες θα ήταν οι συνέπειες της ομολογίας του.

Πίστευε στον Χριστό τόσο ακράδαντα, ώστε προτιμούσε να θεωρείται φίλος του Χριστού, έστω και αν αυτό σήμαινε ότι θα γι¬νό¬ταν εχθρός του αυτοκράτορα.

Πίστευε στον Χριστό και προτιμούσε να έχει τη δική του αγάπη, έστω και αν τον μισούσε ο κόσμος. Πίστευε ότι οι άνθρωποι έρχονται και παρέρχονται και μαζί τους και οι επιθυμίες και οι διαταγές τους, αλλά το θέλημα του Θεού μένει στον αιώνα και μαζί του μένουν και όσοι το τηρούν και το εφαρμόζουν στη ζωή τους, έστω και αν αυτό απαιτεί θυσίες, μικρότερες ή μεγαλύτερες, έστω και αν αυτό απαιτεί τη θυσία της ζωής και το μαρτύριο, όπως έπραξε και ο σήμερα τιμώμενος Άγιος Γεώργιος.

Πρέπει να γνωρίζουμε και να πιστεύουμε ότι το σημαντικότερο από όλα είναι η αγάπη του Χριστού. Σε αυτόν θα πρέπει να αρέσουμε, και όχι στον κόσμο, σε αυτόν θα πρέπει να ευαρεστούμε με τη ζωή μας, όπως έκανε ο Άγιος μεγαλομάρτυς Γεώργιος, γιατί αυτή η επιλογή μας, αυτή η επιθυμία μας να αρέσουμε στον Χριστό, ακόμη και αν θα μας δυσκολεύσει πρόσκαιρα, είναι η πιο ασφαλής επιλογή.

Τη δύναμη του ο Γεώργιος την άντλησε από τον Αναστάντα Σωτήρα Χριστό και την αθανασία η οποία ξεπρόβαλε από τον Σταυρό και τον Τάφο του Γολγοθά και ενέδυσε με τη χάρη της την ανθρώπινη φύση. Αυτό το γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού υπήρξε το ζυμάρι που έπλασε για την Εκκλησία το νέφος των Μαρτύρων!

Ο Τροπαιοφόρος Γεώργιος προτίμησε το μαρτύριο από το να επιλέξει να ζήσει ως ειδωλολάτρης.Προτίμησε την πραγματική ελευθερία από τη δουλεία. Έτσι κι εμείς με αξιοπρέπεια πρέπει να επιλέξουμε τον αληθινό Θεό από τα είδωλα που υπάρχουν γύρω μας και μας υπόσχονται εφήμερες και πρόσκαιρες απολαύσεις. Σπουδαίο το γεγονός της σταθερότητάς μας στην ορθόδοξη πίστη και παράδοση.

Ας έχουμε τις πρεσβείες του και να μας χορηγεί δύναμη να μπορούμε να ομολογούμε Ιησού Χριστό σταυρωθέντα και αναστάντα εκ νεκρών, σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, καιρούς αθεΐας και αμφισβητήσεως της Ορθοδοξίας.