Περιπτώσεις Covid-19 και η διαχείρισή τους

20 Μαΐου 2021

Αν το κρούσμα δεν είναι μόνο ένα, αλλά δύο, οι οδηγίες δεν αλλάζουν, εφαρμόζονται και πάλι αυτές που εκδίδονται για την εντόπιση ενός μεμονωμένου κρούσματος. Ο συντονιστής διαχείρισης Covid-19 του οργανισμού, από την πλευρά του, επικοινωνεί με τον ΕΟΔΥ για να ζητήσει βοήθεια στην επιδημιολογική διερεύνηση και εκτίμηση κινδύνου, αν αυτή κριθεί απαραίτητη, και με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ως φορέα υπεύθυνο για την ιχνηλάτηση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 σχετικά με την τυχόν αναστολή της λειτουργίας τμήματος ή τμημάτων ή όλου του Οργανισμού[77].

Εάν δεν υπάρχει επιδημιολογική συσχέτιση μεταξύ των δυο κρουσμάτων, τότε επιτρέπεται η συνέχιση των καθημερινών δραστηριοτήτων των δυο ατόμων με την προϋπόθεση όμως να είναι συνεπείς ως προς την εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Εάν, από την άλλη, υπάρχει επιδημιολογική συσχέτιση (χωρίς τα δύο κρούσματα να έχουν οικογενειακή σχέση ή στενή επαφή μεταξύ τους έξω από τον Οργανισμό), τότε συνίστανται τα εξής:

α) Ενημέρωση/ευαισθητοποίηση των εργαζομένων από τον συντονιστή διαχείρισης Covid-19 για εγρήγορση και έγκαιρη αναγνώριση ύποπτων περιστατικών.

β) Ενίσχυση μέτρων στο εργασιακό περιβάλλον, όπως είναι η τήρηση των αποστάσεων, η υγιεινή χεριών, η αναπνευστική υγιεινή και η καθαριότητα του περιβάλλοντος.

γ) Εκτίμηση κινδύνου και σύσταση για εργαστηριακό έλεγχο των στενών επαφών στον Οργανισμό.

δ) Ανάλογα με τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής διερεύνησης και την εκτίμηση κινδύνου, θα αποφασιστεί το εύρος της εφαρμογής εργαστηριακού ελέγχου και των μέτρων αναστολής λειτουργίας του Οργανισμού.

Οδηγίες για απομόνωση των επαφών στο σπίτι

Άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με κορονοϊό (πχ μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι) παρακολουθούν την υγεία τους (θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες. Σκόπιμο είναι, επίσης, η τακτική καθημερινή επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλο τη διάστημα των 14 ημερών, κατά το οποίο πρέπει ακόμη να εφαρμόζονται τα παρακάτω:

α) Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.

β) Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

γ) Το άτομο που ήρθε σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού δεν επιτρέπεται να δέχεται επισκέψεις.

δ) Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας πρέπει να μένουν σε διαφορετικό δωμάτιο από το άτομο που ήρθε σε επαφή με το κρούσμα και, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, πρέπει να τηρούν απόσταση τουλάχιστο 2μ από το άτομο.

ε) Το άτομο μέσα στο σπίτι πρέπει να κινείται όσο το δυνατόν λιγότερο.

στ) Οι κοινόχρηστοι χώροι πρέπει να αερίζονται καλά.

ζ) Όσοι έρχονται σ’ επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πρέπει να πλένουν καλά τα χέρια τους πριν και μετά από την επαφή. Το ίδιο ισχύει και για πριν το φαγητό ή μετά τη χρήση της τουαλέτας (τα χέρια πρέπει να πλένονται με νερό και σαπούνι ή να καθαρίζονται με αλκοολούχο αντισηπτικό, αν είναι εμφανώς λερωμένα).

η) Κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος, το στόμα και η μύτη πρέπει να καλύπτονται πάντα.

θ) Πρέπει να πετιούνται στα σκουπίδια τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη της μύτης και του στόματος ή να πλένονται πολύ καλά, αν δεν είναι μιας χρήσης.

ι) Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Επιπλέον, πρέπει να γίνεται σωστή εφαρμογή των χεριών.

ια) Αποφυγή επαφής με αντικείμενα που ίσως να μόλυνε ο ασθενής, όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο χρησιμοποιούνται και πάλι.

ιβ) Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ασθενούς καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:50, αν χρησιμοποιείται χλωρίνη αρχικής αραίωσης 5%.

ιγ) Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.

Στην περίπτωση που το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλεί άμεσα τον ιατρό του ή τον ΕΟΔΥ, για να λάβει οδηγίες[78].

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ

[77] https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/10/
[78] https://eody.gov.gr/odigies-gia-apomonosi-epafon-sto-spiti/