Χρήση και λειτουργία των εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων για κορωνοϊό.

4 Ιουνίου 2021

Όπως ήδη αναφέραμε, οι περισσότερες αρμόδιες για τη δημόσια υγεία αρχές στην ΕΕ, έχουν αναπτύξει εφαρμογές που υποστηρίζουν την ιχνηλάτηση επαφών και την αποστολή ειδοποιήσεων σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιος φορέας του κορονοϊού σε μικρή απόσταση από τον χρήστη.

Ακόμη κι αν δεν αισθάνεται συμπτώματα κάποιος, η εφαρμογή τον ειδοποιεί σε περίπτωση που κινδυνεύσει να εκτεθεί στον ιό. Αμέσως μετά τον εντοπισμό, ο χρήστης λαμβάνει τις κατάλληλες ιατρικές συμβουλές. Η μέθοδος αυτή συμβάλλει στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Επιπλέον, κάποιος που θα λάβει ειδοποίηση, έχει τη δυνατότητα στη συνέχεια να υποβληθεί σε εξετάσεις και να λάβει την αναγκαία αγωγή αποφεύγοντας έτσι το ενδεχόμενο να υπάρξουν μελλοντικά σοβαρές συνέπειες. Βεβαίως, οι εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων δεν επαρκούν για τον περιορισμό της επιδημίας, παρά μόνο αν αποτελέσουν τμήμα ενός συνόλου προληπτικών μέτρων, όπως τα μέτρα υγιεινής (πλύσιμο των χεριών, καθάρισμα αντικειμένων), η τήρηση κοινωνικών αποστάσεων και η καθημερινή χρήση μάσκας τόσο σε ανοικτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.

Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων, σε συνδυασμό με τη μη ψηφιακή ιχνηλάτηση μπορεί να συμβάλουν σημαντικά να μειωθούν τα κρούσματα από τον κορονοϊό, τόσο σε εθνικό όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο. Όσο πιο γρήγορα ενημερώνονται τα άτομα που έχουν διαγνωστεί θετικά στον COVID-19 και όσο πιο γρήγορα εντοπιστούν οι επαφές τους, τόσο βραδύτερα και πιο περιορισμένα θα μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός. Έτσι, οι εφαρμογές ιχνηλάτησης μπορούν να συμβάλουν στην προστασία όχι μόνο των χρηστών, αλλά και των οικογενειών τους, των φίλων τους και όλων όσων βρίσκονται στο περιβάλλον τους.

Ο χρήστης λαμβάνει ειδοποίηση, αν βρεθεί για κάποιο χρονικό διάστημα κοντά σε άλλον χρήστη της εφαρμογής ο οποίος έχει διαγνωσθεί θετικός στον κορονοϊό. Αυτή η ειδοποίηση είναι πραγματικά σωτήρια, γιατί μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να θεωρηθεί έκθεση υψηλού κινδύνου. Συνήθως αυτό σημαίνει επαφή με διάρκεια μεγαλύτερη των 15 λεπτών και σε απόσταση μικρότερη από 2 μέτρα. Ωστόσο, οι ακριβείς παράμετροι ποικίλλουν από χώρα σε χώρα καθορισμένες από τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Όταν εγκατασταθεί η εφαρμογή, το έξυπνο κινητό δημιουργεί αυθαίρετες κλείδες πολλές φορές την ημέρα. Οι κλείδες αυτές ανταλλάσσονται μέσω Bluetooth μεταξύ κοντινών έξυπνων τηλεφώνων που χρησιμοποιούν εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών, και αποθηκεύονται στη συσκευή επί 14 ημέρες. Σε περίπτωση που ο χρήστης βρεθεί θετικός στη νόσο COVID-19, μπορεί να κοινοποιεί την πληροφορία αυτή, προκειμένου να ειδοποιήσει τα άτομα τα οποία είχε πλησιάσει προηγουμένως. Στη συνέχεια, το τηλέφωνό του κοινοποιεί τις κλείδες που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες 14 ημέρες στον διακομιστή παρασκηνίου (backend) της εφαρμογής που χρησιμοποιείται στη χώρα του. Με βάση τις κλείδες που λαμβάνει, κάθε εφαρμογή υπολογίζει τον βαθμό επικινδυνότητας ενός χρήστη, ο οποίος μπορεί να λάβει ειδοποίηση έκθεσης εάν πληρούνται τα κριτήρια. Το γεγονός ότι ο χρήστης αλληλοεπιδρά με άλλους ανθρώπους δεν σημαίνει ότι παραβιάζονται τα προσωπικά του δεδομένα. Κι αυτό γιατί οι εφαρμογές δημιουργούν αυθαίρετα αναγνωριστικά, τα οποία είναι τυχαία σύνολα αριθμών και γραμμάτων και έτσι δεν επιτρέπουν την ταυτοποίηση του χρήστη. Οι κλείδες ανταλλάσσονται μεταξύ τηλεφώνων, μέσω Bluetooth, σε μικρή απόσταση. Δεν συλλέγονται δεδομένα που δείχνουν τον τόπο που βρίσκεται το άτομο ή τις κινήσεις του.

Από τη στιγμή που η εφαρμογή θα τεθεί σε εφαρμογή, καταναλώνει ελάχιστο όγκο δεδομένων. Επιπλέον, δεν μειώνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του κινητού, ούτε υπερθερμαίνεται το έξυπνο τηλέφωνο. Η εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων εκτελείται στο παρασκήνιο του κινητού χρησιμοποιώντας Bluetooth χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, Η τεχνολογία αυτή έχει σχεδιαστεί για να έχει ιδιαίτερα υψηλή ενεργειακή απόδοση.

Άλλο θετικό στοιχείο της λειτουργίας των εφαρμογών ιχνηλάτησης είναι ότι δεν απαιτούν μόνιμη σύνδεση με το διαδίκτυο, καθώς η τεχνολογία Bluetooth δεν απαιτεί τη χρήση του διαδικτύου. Λειτουργεί ακόμη και όταν η συσκευή βρίσκεται σε λειτουργία πτήσης, εφόσον βέβαια το Bluetooth είναι ενεργοποιημένο. Βέβαια, η εφαρμογή πρέπει να συνδέεται με το διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά την ημέρα ώστε να τηλεφορτώνει τις απαιτούμενες πληροφορίες που θα της επιτρέψουν να ελέγχει αν ο χρήστης έχει πλησιάσει φορείς του κορονοϊού. Ως εκ τούτου, για τον έλεγχο των αλυσίδων μετάδοσης των λοιμώξεων, για τη λήψη ειδοποιήσεων και για πρόσθετες λειτουργικές δυνατότητες, οι εφαρμογές θα πρέπει να συνδέονται μέσω διαδικτύου κινητής τηλεφωνίας ή WiFi.

Η λειτουργία των εφαρμογών γίνεται χωρίς να απαιτείται κάποια καθημερινή ενέργεια και οι ειδοποιήσεις γίνονται αυτόματα. Δεν απαιτείται η χειροκίνητη ενεργοποίηση των επικαιροποιήσεων, ωστόσο πρέπει να είναι πάντα ενεργή η λειτουργία ειδοποίησης για έκθεση στον ιό.

Κάθε χρήστης μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο την εφαρμογή που υπάρχει σε ισχύ στη χώρα του, δεν είναι δυνατή η ταυτόχρονη χρήση δύο ή περισσότερων εφαρμογών διότι η διεπαφή ειδοποίησης για έκθεση της Google/Apple υποστηρίζει πάντα μόνο μία εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών τη φορά. Χάρη στην υπηρεσία της πύλης διαλειτουργικότητας της ΕΕ, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν μία μόνο εφαρμογή ακόμη και όταν μεταβαίνουν σε άλλη χώρα, ενώ εξακολουθούν να επωφελούνται από την ιχνηλάτηση επαφών και να είναι σε θέση να αναφέρουν αν έχουν διαγνωστεί θετικοί ή να λαμβάνουν ειδοποίηση. (https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/travel-during-coronavirus-pandemic/how-tracing-and-warning-apps-can-help-during-pandemic_el#-covid-19-).

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ