Δηλητηριώδεις βάτραχοι και φρύνοι

7 Ιουνίου 2021

Ο βάτραχος, λόγω της κατάλληλης μορφολογικής προσαρμογής του έχει καταφέρει να εξαπλωθεί στα περισσότερα μέρη της Γης. Στις μέρες μας, υπάρχουν πάνω από 2.000 διαφορετικά είδη βατράχων στον πλανήτη. Κάποια από αυτά τα είδη, όπως αυτά που βλέπετε στις φωτογραφίες, διαθέτουν τοξίνες που τα καθιστούν δυσάρεστα για τα αρπακτικά.

O βάτραχος είναι ένα από τα γνωστότερα αμφίβια. Έχει μακριά πίσω πόδια και το δέρμα του είναι λείο και καλυμμένο με βλέννα. Μαζί με τους φρύνους αποτελεί την τάξη των άνουρων αμφίβιων. Το μέγεθός του ποικίλει ανάλογα με το είδος του.

Το μικρότερο είναι το κουβανικό είδος Sminthillus limbatus, του οποίου τα ενήλικα άτομα δεν ξεπερνούν σε μήκος τα 12 χιλιοστά.

Το μεγαλύτερο είδος είναι ο αφρικάνικος βάτραχος Coprana goliath, με μήκος 30 εκατοστά περίπου (τα παραπάνω μήκη αναφέρονται σε μέτρηση με τα πόδια μαζεμένα στο κυρίως σώμα του βατράχου). Για παράδειγμα, ο βάτραχος γολιάθ, Conraua goliath, ζει αποκλειστικά κατά σε ποτάμια στα τροπικά δάση του Καμερούν και της Ισημερινής Γουινέας.

Όμως τα δάση, που συντηρούν τα περισσότερα είδη αμφιβίων στη δυτική Αφρική, εξαφανίζονται με ταχύτατους ρυθμούς, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο το μεγαλύτερο βάτραχο του κόσμου.

Όλοι οι φρύνοι έχουν δηλητηριώδεις αδένες, τοποθετημένους πίσω από τα μάτια, στην κορυφή της κεφαλής. Τα συστατικά των τοξινών αυτών μπορεί να είναι από απλά ερεθιστικά μέχρι παραισθησιογόνα, νευροτοξίνες κ.α. Πολλά αρπακτικά έχουν συνηθίσει ορισμένες από τις τοξίνες αυτές.

Ωστόσο κάποια άλλα, ανάμεσά τους και ο άνθρωπος μπορεί να υποστούν βλάβη από το δηλητήριο συγκεκριμένων ειδών βατράχων.

Κάποιοι βάτραχοι αποκτούν το δηλητήριό τους από τα μυρμήγκια και τα αρθρόποδα που τρώνε, ενώ άλλοι το παρασκευάζουν μόνοι τους. Δηλητηριώδεις βάτραχοι ζουν στην Κεντρική Αμερική, την Αφρική, την Αυστραλία κ.α. και κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ο διαφορετικός, έντονος χρωματισμός τους, με τον οποίο δείχνουν στον «εχθρό» πόσο επικίνδυνοι είναι.