Εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας για την ιχνηλάτηση επαφών στα κράτη – μέλη της ΕΕ και το ιστορικό εισαγωγής τους

1 Ιουνίου 2021

Εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας για την ιχνηλάτηση επαφών στα κράτη – μέλη της ΕΕ

Πηγή: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/travel-during-coronavirus-pandemic/how-tracing-and-warning-apps-can-help-during-pandemic_el#-covid-19-

Πηγή: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/travel-during-coronavirus-pandemic/how-tracing-and-warning-apps-can-help-during-pandemic_el#-covid-19-

Το ιστορικό της εισαγωγής των εφαρμογών ιχνηλάτησης

Ένα μήνα σχεδόν μετά τη διάδοση της πανδημίας, στις 8 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σύσταση για την προώθηση στρατηγικών εξόδου από αυτή, με τη χρήση δεδομένων και εφαρμογών φορητών συσκευών. Η σύσταση αυτή περιλαμβάνει βασικές αρχές για τη χρήση των εφαρμογών που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο μέτρων κοινωνικής απόστασης, προειδοποίησης, πρόληψης και ιχνηλάτησης επαφών. Η χρήση οποιασδήποτε από αυτές τις εφαρμογές πρέπει να σέβεται την ασφάλεια δεδομένων και τα θεμελιώδη δικαιώματα της ΕΕ, όπως η προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Στις 16 Απριλίου, τα κράτη – μέλη του δικτύου e-Health, με την υποστήριξη της Επιτροπής, ενέκριναν μια εργαλειοθήκη της ΕΕ για εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πανδημίας COVID-19 από την ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο εγκαινιάστηκε μια κοινή πανευρωπαϊκή προσέγγιση για τις εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών και προειδοποίησης. Στις 13 Μαΐου, το δίκτυο e-Health ενέκρινε κατευθυντήριες γραμμές για τη διαλειτουργικότητα, στις οποίες περιγράφονται με λεπτομέρειες οι ανάγκες για διαλειτουργικότητα σε διάφορα στάδια της ροής της ψηφιακής ιχνηλάτησης επαφών.
Με βάση τις προηγούμενες προσπάθειες, το δίκτυο e-Health ενέκρινε τον Ιούνιο τεχνικές προδιαγραφές και κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες καθορίζουν την αρχιτεκτονική μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πύλης Διαλειτουργικότητας που θα επιτρέπει την ανταλλαγή κλειδιών ιχνηλάτησης επαφών μεταξύ των κρατών – μελών.

(https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/travel-during-coronavirus-pandemic/how-tracing-and-warning-apps-can-help-during-pandemic_el#-covid-19-)


Η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των χρηστών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημοσιεύσει μια εργαλειοθήκη της ΕΕ για τις εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών και προειδοποίησης, καθώς και οδηγίες για την προστασία των δεδομένων, οι οποίες θέτουν μια σειρά κατευθυντήριων αρχών για τις εφαρμογές αυτές:

• Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών και προειδοποίησης θα πρέπει να εγκαθίστανται και να χρησιμοποιούνται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών.
• Ισχύει η αρχή της ελαχιστοποίησης των δεδομένων, κάτι που σημαίνει ότι συλλέγονται μόνο τα δεδομένα που είναι απολύτως απαραίτητα για τη λειτουργία της υπηρεσίας και όχι όσα αφορούν άλλες πτυχές της προσωπικής ζωής του ατόμου.
• Οι εφαρμογές θα πρέπει να χρησιμοποιούν δεδομένα εγγύτητας με βάση την τεχνολογία Bluetooth.
• Η εφαρμογή ιχνηλάτησης δεν ζητά ούτε χρησιμοποιεί δεδομένα θέσης.
• Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών και προειδοποίησης δεν παρακολουθούν τις κινήσεις των ατόμων.
• Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που συλλέγονται δεν θα πρέπει να αποθηκεύονται περισσότερο από όσο χρειάζεται και το διάστημα αυτό δεν πρέπει να ξεπερνά τις 14 ημέρες.
• Τα δεδομένα θα πρέπει να προστατεύονται μέσω τεχνολογιών αιχμής, συμπεριλαμβανομένης της κρυπτογράφησης.
• Μετά τη λήξη της πανδημίας, οι εφαρμογές θα πρέπει να απενεργοποιηθούν άμεσα, αν και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε τώρα. Είναι απλά αυτό που επιτάσσει μια κοινωνία δικαίου, καθώς δεν θα συντρέχουν πια οι λόγοι ασφάλειας της δημόσιας υγείας, οι οποίες επιτρέπουν την επεξεργασία κάποιων έστω δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Το θέμα της απενεργοποίησης των εφαρμογών ιχνηλάτησης μπορεί να συζητηθεί μετά το πέρας της πανδημίας του Covid-19.

Τα δεδομένα που αφορούν την υγεία θεωρούνται ευαίσθητα σύμφωνα με το άρθρο 9 του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων (ΓΚΠΔ) και, επομένως, η επεξεργασία τους μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Ωστόσο, τα συγκεντρωτικά στατιστικά δεδομένα σχετικά με τη χρήση εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών, που δεν δίνουν δυνατότητα ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων, δεν θεωρούνται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και, ως εκ τούτου, ο ΓΚΠΔ δεν έχει ισχύ όσον αφορά αυτά. (https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/travel-during-coronavirus-pandemic/how-tracing-and-warning-apps-can-help-during-pandemic_el#-covid-19-).

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ