«Γκούμας», ο ποιμενικός σκύλος του παππού μου

30 Ιουνίου 2021

Το καλοκαίρι του 1912 κυκλοφορούσαν φήμες σε όλη την ελεύθερη Ελλάδα ότι κάτι θα γίνει και μάλιστα γρήγορα. Το κάτι θα γίνει σήμαινε ότι θα γίνει πόλεμος. Πόλεμος για την απελευθέρωση των αδελφών Ελλήνων, που στέναζαν κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό.

Ο Γιωργάκης, ο παππούς μου, είχε γεννηθεί το 1880 στην Αλβάνιτσα, νυν Σταυροδρόμι Γορτυνίας.

Ήταν θηριώδης κράση. Χειροδύναμος, αεικίνητος, δραστήριος, εργατικός. Επάγγελμα γεωργοκτηνοτρόφος. Το κτηνοτρόφος το κύριο και το γεωργός το επικουρικό.

Το κοπάδι του παππού μου απαρτιζόταν από 300 περίπου γίδια, φροντισμένα, πειθαρχημένα και καλοζωισμένα.

Σε όλα είχε περάσει «χάρβαλα» και όταν το κοπάδι περνούσε κοντά στο χωριό «εσειόταν ο τόπος», από τα κουδουνίσματα!…

Για τη φύλαξη του κοπαδιού σε 24ωρη βάση, ήταν  …. «υπεύθυνο» ένα μεγαλόσωμο, δυνατό, τολμηρό, πανέξυπνο, αφοσιωμένο σκυλί, ο «Γκούμας».

Ο Γκούμας δεν κοιμόταν, δεν χαλάρωνε, δεν εφησύχαζε. Άγρυπνος φύλακας. Δεν τολμούσε τσακάλι να πλησιάσει στο κοπάδι του. Δεν μπορούσε ζωοκλέπτης να  αρπάξει και να φύγει χωρίς να γίνει αντιληπτός από το Γκούμα!

Κάθε τόσο εμφανιζόταν κοντά στον παππού μου, τον κύτταζε στα μάτια, κουνούσε σε ένδειξη αγάπης την ουρά του, χαμήλωνε τα αυτιά σε ένδειξη υποταγής και μετά πήγαινε να συνεχίσει την υπηρεσία του στους χώρους, που έβοσκε το κοπάδι του. Ο Γκούμας ήταν σπάνιο υπόδειγμα ποιμενικού σκύλου.

Ο   παππούς μου αγαπούσε το Γκούμα. Τον είχε πάρει από κουταβάκι και τον μεγάλωσε με πολλή φροντίδα. Τον εκπαίδευσε κατάλληλα, ώστε ο Γκούμας να έχει εξελιχθεί σε ένα σπάνιο ποιμενικό σκυλί. Περνούσαν μαζί ατέλειωτες ώρες και είχαν γίνει ένα με  το κοπάδι τους….

Προς τα μέσα Σεπτέμβρη του 1912 ήρθαν οι ειδοποιήσεις για την επιστράτευση. Ο παππούς μου έπρεπε σε 24 ώρες να παρουσιαστεί στο 11ο Σύνταγμα Πεζικού στην Τρίπολη.

Στις σπαραχτικές ώρες της αναχώρησης για τον πόλεμο, στη γειτονιά του παππού μου, ήταν και ο Γκούμας παρών. Ο παππούς μου τον χάϊδεψε και του είπε: «Γκούμα στα γίδια». Ο Γκούμας λυπημένος τράβηξε στο μαντρί. Θα συνέχιζε με τη γιαγιά τη Μαριώ και τους συγγενείς, που θα βοηθούσαν την οικογένεια του παππού μου….

Με το 11ο Σύνταγμα ο Γιωργάκης διάβηκε το Σαραντάπορο. Μετά στα Γιαννιτσά, στο Μπιζάνι, στο Κιλκίς-Λαχανά… Πόλεμος, πόλεμος, πόλεμος!

Στους 14 μήνες γύρισε στο χωριό του, στην οικογένειά του. Καταπονημένος από τον πόλεμο και με κλονισμένη την υγεία του.

Ο Γκούμας πετούσε από τη χαρά του. Ξαναβρέθηκαν στα λημέρια τους, στα Σελά, στο Ασπρολίθαρο, στην Κρίχα.

 Ο παππούς οργάνωσε καλύτερα το μαντρί. Ανανέωσε το κοπάδι. Έκανε ωρισμένες βελτιώσεις στη δουλειά του. Η γνώση και η εμπειρία του πολέμου τον βοήθησαν στο έργο αυτό.

Μέχρι το 1919 ο παππούς μου εκαλείτο κατά διαστήματα στα όπλα. Είχε ήδη τρία αγόρια και μια κόρη. Μετά το 1919 δεν απομακρύνθηκε από το χωριό του. Με την ακάματη εργασία του τέλειωσε το σπίτι, αγόρασε επί πλέον χωράφια και όλα κυλούσαν ομαλά για λίγα χρόνια. Σύντομα όμως παρουσιάστηκαν προβλήματα υγείας στον ίδιο και τη γιαγιά μου τη Μαριώ. Η γιαγιά, άδολη, αθώα και αγνή ψυχούλα, στα 40 της χρόνια, πέταξε με αγγελικά φτερά προς τους ουρανούς το 1927! Τον επόμενο χρόνο, το 1928, την ακολούθησε και ο παππούς, ο Γιωργάκης στα 48 του χρόνια!

Ο Γκούμας τις τελευταίες μέρες του παππού μου δεν είχε πατήσει στο χωριό. Έμενε μακριά, κοντά στο κοπάδι. Δεν είδε τον παππού νεκρό. Δεν είδε που και πότε τον θάψανε.

Κάποιο δειλινό άκουσαν από το χωριό ένα σκυλί να αρουλιέται σπαραχτικά, κατά τη μεριά του Νεκροταφείου, απέναντι από το χωριό. Δεν έδωκαν σημασία. Την άλλη μέρα τα ίδια. Και την επόμενη. Διαπίστωσαν ότι ήταν ο Γκούμας, που «έκλαιγε», πάνω στον τάφο του παππού μου!

Όταν η είδηση διαδόθηκε στο χωριό, κάποια μάνα, που είχε πρόσφατα χάσει το γυιό της, ακούγοντας τον Γκούμα, άρχιζε να κλαίει και αυτή γοερά.

Αποφασίστηκε τότε, από τους σώφρονες του χωριού, να πάνε δυο άνθρωποι να μαλλώσουν και να διώξουν το σκυλί. Έτσι και έγινε. Ο Γκούμας δεν ξαναπήγε στο Νεκροταφείο, ούτε και στη στάνη. Χάθηκαν τα ίχνη του. Κανένας δεν έμαθε ποτέ τι απέγινε ο Γκούμας!…

                                       Κόρινθος (Ισθμός, 24-6-2020)