Η πρώτη μετάcovid έκθεση της Αγιορειτικής Εστίας

22 Ιουνίου 2021

Την πρώτη -μετάcovid- έκθεση της θα εγκαινιάσει η Αγιορειτική Εστία την Τρίτη 22 Ιουνίου στις 19:00 στον εκθεσιακό της χώρο στο ιστορικό κτήριο Νεδέλκου (Εγνατίας 109). Πρόκειται για ομαδική  εικαστική έκθεση με τίτλο: «Νεομάρτυρες. Πορεία προς την Ελευθερία» με έργα 26 καλλιτεχνών που κλήθηκαν να δημιουργήσουν αποκλειστικά για την έκθεση παρουσιάζοντας άγνωστους σε πολλούς βίους των νεομαρτύρων μέσα από μοναδικές εικαστικές δημιουργίες και διαφορετικές τεχνοτροπίες. Η έκθεση θα έχει διάρκεια έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2021.

Η έκθεση είναι ενταγμένη το πλαίσιο του εορτασμού της Αγιορειτικής Εστίας για το επετειακό έτος της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Πέραν τούτου έχει προετοιμάσει πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων, με σκοπό να προβάλει μια πολύ ιδιαίτερη πτυχή της Αθωνικής ιστορίας, που δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, αυτή της συμμετοχής του Αγίου Όρους στην Ελληνική Επανάσταση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παραγωγή εκδόσεων, ενός διεθνούς συνεδρίου και εκθέσεων.

Στην έκθεση παρουσιάζονται σύγχρονα έργα με νεομάρτυρες, τα οποία δημιούργησαν 26 εικαστικοί για την συγκεκριμένη έκθεση και μέσα από αυτήν επιδιώκεται να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό άγιοι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί, άγιοι που μαρτύρησαν στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά, απλοί και καθημερινοί άνθρωποι που βεβαιωμένα θυσίασαν τη ζωή τους για την χριστιανική πίστη τους και διατράνωσαν με τη στάση τους την αλήθεια, πως το σκοτάδι του μίσους και της βίας δεν μπορεί να νικήσει το φως και την αγάπη.

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Ιερομόναχος Αναστάσιος Διονυσίου εκ Φουρνά / Μοναχός Λουκάς Ξενοφωντινός / Μοναχός Πατάπιος Καυσοκαλυβίτης /Δημήτρης Άγιος / Σοφία Αμπερίδου / Φώτης Βάρθης / Χρήστος Γουσίδης / Μάρκος Καμπάνης / Γιώργος Κόρδης / Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής / Κώστας Λάβδας / Γιαννούλης Λυμπερόπουλος / Νεκτάριος Μαμάης / Κωνσταντίνος Μάντζαρης / Γιάννης Μαστερόπουλος / Γεώργιος Μίχος / Χρήστος Μπακόλας / Κωνσταντίνος Ξενόπουλος / Κωνσταντίνος Παντελάκης / Παναγιώτης Παπαδόπουλος / Χριστίνα Παπαθέου – Δουληγέρη / Μπάμπης Πυλαρινός / Ιωάννης Σαρηγιαννίδης / Ανέστης Τενίδης / Μαρία Χατζοπούλου / Δήμητρα Ψυχογυιού