Όσιος Στάρετs Λεωνίδαs: Πώς αποτυπώνονται για πάντα στην ψυχή τα λόγια του πνευματικού!

17 Ιουνίου 2021

Όσιος Στάρετς Λεωνίδας της Όπτινα.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Κάποτε επισκέφτηκε το στάρετς Λεωνίδα ένα από τα αφοσιωμένα πνευματικά του παιδιά. Αφού κάθησε όλο το απόγευμα στο κελλί του, μετά είπε στο στάρετς:

– Παρατήρησα πως έρχονταν οι αδελφοί εδώ και πώς τους υποδεχόσουν. Ένας ήρθε πριν απ’ όλους αλλά περίμενε ωσότου τελειώσουν όλοι και σε είδε τελευταίος. Άλλοι έρχονταν, περίμεναν λίγο και μετά σε πλησίαζαν κι εξηγούσαν τι ήθελαν. Μερικοί δεν ήθελαν να περιμένουν καθόλου· με το που έρχονταν, έσπρωχναν για να βρεθούν μπροστά, προσπαθώντας να σε κάνουν να τους δεχτείς αμέσως.

 

– Υπάρχει διάκριση και μεγάλη διάκριση [απάντησε ο Στάρετς]. Εκείνος που έρχεται εδώ και δε θέλει να περιμένει αλλά σπρώχνει για να περάσει μπροστά από τους άλλους, δε θα μπορέσει να θυμηθεί για πολύ αυτά που του είπα.

Μόλις φύγει από το κελλί μου ξεχνά τις οδηγίες που του έδωσα, δε δείχνει πολύ ενδιαφέρον για να κάνει αυτά που του είπα.

Εκείνος όμως που έρχεται για να εξομολογηθεί τα προβλήματά του και περιμένει με υπομονή και ταπείνωση μέχρι να τελειώσουν όλοι οι άλλοι, δείχνοντάς τους προτίμηση, κάθε λόγο που θ’ ακούσει τυπώνεται στην καρδιά του και σ’ όλη του τη ζωή θα θυμάται αυτά που άκουσε έστω και μια φορά.

 

Από το βιβλίο «Στάρετs Λεωνίδαs της Όπτινα», μετάφραση, επιμέλεια Πέτρου Μπότση, Αθήνα, 2000.