Ποια η αντίδραση του χρήστη εφαμογής ιχνηλάτησης επαφών όταν λάβει ειδοποίηση για έκθεση στον κορονοϊό

8 Ιουνίου 2021

Αν κάποιος χρήστης λάβει ειδοποίηση, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει εκτεθεί στον Covid-19. Μπορεί απλώς να σημαίνει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος έκθεσης στον ιό. Πρέπει απλώς να ακολουθήσει τις οδηγίες που θα εμφανιστούν στην εφαρμογή, σύμφωνα με τις οδηγίες των εθνικών υγειονομικών αρχών. Για παράδειγμα, οι συμβουλές μπορεί να συστήνουν ιατρικές εξετάσεις ή παραμονή σε καραντίνα ή να υποδεικνύουν με ποιον πρέπει να επικοινωνήσει ο χρήστης.

 Είναι πιθανό να έχει εκτεθεί κάποιος στον κορονοϊό εάν έχει έρθει σε επαφή για ορισμένο χρονικό διάστημα και σε ορισμένη απόσταση, με άτομο που έχει αναφέρει ότι έχει διαγνωσθεί θετικός στον ιό. Η τεχνολογία Bluetooth χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί κατά πόσον μια επαφή ήταν από μικρή απόσταση και διήρκεσε αρκετή ώρα ώστε να οδηγήσει σε πιθανή μόλυνση. Συνήθως ο πιθανός κίνδυνος χωρίζεται στα παρακάτω τρία επίπεδα:

  • Χαμηλός κίνδυνος: Όταν ο χρήστης δεν έχει έρθει σε επαφή με κανένα άτομο που έχει διαγνωστεί θετικό στον Covid-19 και αν όντως έχει έρθει σε επαφή, αυτή δεν ήταν αρκετά κοντινή ή διήρκησε λίγη ώρα. Ο χρήστης ενημερώνεται από την εφαρμογή σχετικά με τους γενικά ισχύοντες κανονισμούς κοινωνικής αποστασιοποίησης και τις συστάσεις υγιεινής.
  • Αυξημένος κίνδυνος: Ο χρήστης λαμβάνει ειδοποίηση το ιστορικό της έκθεσής του στον ιό αποδεικνύει αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης, λόγω του ότι τις τελευταίες δυο εβδομάδες έχει έρθει σε επαφή με τουλάχιστον ένα άτομο που έχει διαγνωστεί θετικός στον Covid-19. Σ’ αυτήν την περίπτωση η εφαρμογή συμβουλεύει τον χρήστη να παραμείνει στο σπίτι του όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο, καθώς και να συμβουλευτεί κάποιον παθολόγο ή τις τοπικές υγειονομικές αρχές.
  • Άγνωστος κίνδυνος: Εάν ο χρήστης δεν έχει ενεργοποιήσει τον προσδιορισμό του κινδύνου για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε η εφαρμογή δεν μπορεί να υπολογίσει το μέγεθος του κινδύνου για την πιθανότητα μόλυνσης του χρήστη. Ο προσδιορισμός του κινδύνου μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε 24 ώρες από την ενεργοποίηση του προσδιορισμού του κινδύνου, οπότε οι πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση που εμφανίζονται μεταβάλλονται από «άγνωστος κίνδυνος» σε «χαμηλός κίνδυνος» ή «αυξημένος κίνδυνος» ανάλογα με το αποτέλεσμα του υπολογισμού.

Όμως, παρά τις δυνατότητες που παρέχει η εφαρμογή, ο χρήστης πρέπει να έχει υπόψη του ότι η εφαρμογή δεν είναι σε θέση να τον προειδοποιήσει πώς να αποφύγει τις επαφές με άτομα που διαγνώστηκαν θετικά στον κορονοϊό. Δεν μπορεί ούτε να προβλέψει τέτοιου είδους επαφές ούτε να τις εντοπίσει σε πραγματικό χρόνο. Επειδή ακριβώς λαμβάνεται υπόψη η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, δεν υπάρχει η δυνατότητα ταυτοποίησης ή εντοπισμού κάποιου χρήστη μέσω της εφαρμογής. Επιπλέον, καμιά εφαρμογή δεν μπορεί να εντοπίσει αν υπάρχει φορέας του ιού μέσα σ’ έναν κλειστό χώρο, π.χ. μέσα σ’ ένα σουπερμάρκετ. Τέλος, η εφαρμογή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν υποκατάστατο των συνηθισμένων προφυλάξεων, π.χ. της χρήσης μάσκας. (https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/travel-during-coronavirus-pandemic/how-tracing-and-warning-apps-can-help-during-pandemic_el#-covid-19-) .

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ