Θαύμα εν ζωή του οσίου Ιωακείμ Παπουλάκη του Βατοπαιδινού

13 Ιουνίου 2021

Όσιος Ιωακείμ Παπουλάκης ο Βατοπαιδινός εξ Ιθάκης (1786-1868).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Η Ρόζα Πεταλά από το χωριό Εξωγή είχε παντρευτεί στο γειτονικό Ξηρόμερο της Ακαρνανίας. Ο σύζυγός της έπασχε από ατροφία του αριστερού του χεριού.

Εξ αιτίας αυτής της δυσμορφίας η Ρόζα άρχισε σταδιακά να νιώθει απέχθεια και αποστροφή προς τον σύντροφό της, δεν έχανε δε ευκαιρία να τον προσβάλει, ακόμα και μπροστά στους άλλους.

Μετά από καιρό αρρώστησε από μυελίτιδα, αφού πρώτα είχε γεννήσει δύο παιδιά. Η γεμάτη έπαρση και αλαζονεία Ρόζα, τώρα κειτόταν παράλυτη, ανίκανη να κινήσει τα πόδια της και να σηκωθεί από το κρεββάτι.

Στην κατάσταση αυτή μεταφέρθηκε στο σπίτι της, στην Εξωγή, διότι ο σύζυγός της, αν και την αγαπούσε πολύ, στάθηκε αδύναμος να την περιποιηθεί και να την θεραπεύσει με τα ιατρικά μέσα του τόπου.

Έτσι πέρασαν τρία χρόνια, χρόνια βαθιάς οδύνης και απελπισίας. Η παράλυτη Ρόζα μόλις που μπορούσε να κάθεται στο κρεββάτι της, στηριζόμενη σε σχοινί που κρεμόταν από δοκάρι της οροφής…

Συναισθανόμενη την αθλία κατάστασή της έκλαιγε πικρά, λέγοντας ότι ο Θεός την τιμώρησε για την άπρεπη συμπεριφορά προς τον άντρα της, ενώ εκείνος την λάτρευε. Κάποια μέρα, βλέποντας ότι κάθε φαρμακευτικό μέσο στάθηκε άχρηστο για την βελτίωση της υγείας της, με συντριβή καρδιάς αποφάσισε να παρακαλέσει τον Παπουλάκη [τον όσιο Ιωακείμ Παπουλάκη τον Βατοπαιδινό] να την θεραπεύσει.

Ο Όσιος Ιωακείμ ανέβηκε στην Εξωγή, όπου βλέποντας την μετάνοιά της, της είπε:
– Παιδί μου, αγόρασε ένα καντήλι για την Αγία Βαρβάρα κι εγώ θα προσευχηθώ για σένα. Ο Θεός θα σου χαρίσει την υγεία, διότι η πίστη σου θα σε σώσει.

Πράγματι η παράλυτη Ρόζα, επειδή δεν είχε χρήματα, ενεχυρίασε σε έναν συγχωριανό της την κασέλα της (το κιβώτιο των ρούχων της προίκας της) λαμβάνοντας από αυτόν δέκα τάλληρα. Με το ποσό αυτό αγόρασε ένα αργυρό καντήλι, το οποίο αφιέρωσε στον Ι.Ν. της Αγία Βαρβάρας. Ο δε Όσιος Παπουλάκης προσευχόταν με θέρμη υπέρ της ταλαίπωρης γυναίκας.

Την ίδια μέρα η παράλυτη Ρόζα άρχισε παραδόξως να αισθάνεται να αναλαμβάνουν οι δυνάμεις της.

Αμέσως ζήτησε από τη μητέρα της να την βοηθήσει να ντυθεί και να σηκωθεί από το κρεββάτι. Η δύστυχη μάνα άκουσε διστακτική τις προτάσεις της κόρης της, όμως η τελευταία επέμενε. Τελικά πείστηκε και την βοήθησε να ντυθεί και να καθίσει σε μια καρέκλα.

Την αυριανή μέρα, νιώθοντας δύναμη και σωματική ευεξία, ντύθηκε, σηκώθηκε από το κρεββάτι και κάθισε περισσότερη ώρα. Τις επόμενες μέρες η πρώην παράλυτη έγινε εντελώς υγιής προς δόξαν του Αγίου Τριαδικού Θεού.

Η Ρόζα, έπειτα από την θαυματουργική της θεραπεία, επέστρεψε στον σύζυγό της στο Ξηρόμερο. Θεραπευμένη και από την ψυχική της παράλυση, σεβόταν πλέον τον άντρα της και ζούσαν πλέον μαζί ειρηνικά.

 

Από την ιστοσελίδα Αγιορείτικες Μνήμες http://agioritikesmnimes.blogspot.com/2015/05/6509.html