«Βενετικά και φραγκικά νομίσματα στη Μακεδονία: εμπορικοί δρόμοι και συναλλαγές κατά τον 13ο και 14ο αιώνα»

2 Ιουνίου 2021

Την Τετάρτη 2 Ιουνίου στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του δρ. Βαγγέλη Μαλαδάκη με τίτλο «Βενετικά και φραγκικά νομίσματα στη Μακεδονία: εμπορικοί δρόμοι και συναλλαγές κατά τον 13ο και 14ο αιώνα», η οποία είναι ενταγμένη στον κύκλο διαλέξεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) με θέμα «Δίκτυα και Επικοινωνία στο Βυζάντιο».

Λίγα λόγια για την διάλεξη:

Ο διαμελισμός των βυζαντινών εδαφών που προκύπτει μετά την Άλωση του 1204, πέρα από την πολιτική και διοικητική διαίρεση, οδηγεί αναπόφευκτα στη δημιουργία διαφοροποιημένων σε σχέση με το παρελθόν εμπορικών και άρα οικονομικών ζωνών.

Ο ρόλος του βυζαντινού νομίσματος στις υψηλού τιμήματος εμπορικές συναλλαγές υποχωρεί και ο βενετικός οικονομικός παράγοντας στη Μακεδονία, παρών ήδη από δεκαετίες, καθορίζει πια τις νέες πραγματικότητες με την κυκλοφορία των χρυσών ducati και των αργυρών grossi. Η σύσταση δυτικών κρατιδίων στη νότια Ελλάδα και η κυκλοφορία των αργυρών deniers tournois προς τα βόρεια επιτείνει τον νομισματικό πλουραλισμό του 13ου αιώνα.

Ποιοι εμπορικοί δρόμοι ανοίγονται στο χερσαίο δίκτυο της Μακεδονίας και ποια η θέση της στους κυρίαρχους θαλάσσιους πλόες; Πώς δομείται η διείσδυση των Δυτικών στη νομισματική αγορά της περιοχής; Πότε επιβάλλονται οι νέες εμπορικές δικτυώσεις και τι είδους προϊόντα διακινούνται; Είναι κάποια από τα ερωτήματα στα οποία θα επιχειρηθούν απαντήσεις.

Την διάλεξη μπορείτε να παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://zoom.us/j/94654141294

Meeting ID: 946 5414 1294

Passcode: 797105