Προσβάσιμη σελίδα

Χαρούμενα και λαοφιλή σκιρτήματα! (Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2020)

Την Κυριακή, 11 Ιουλίου 2021, στις 10 το βράδυ, μεταδόθηκε τηλεοπτικά από το Λονδίνο, σε όλο τον κόσμο, ο τελικός αγώνας ποδοσφαίρου για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ευρώπης, για το 2020, μεταξύ των φιναλιστριών Εθνικών Ομάδων Ποδοσφαίρου Ιταλίας και Αγγλίας.

Ο αριθμός των τηλεθεατών, που παρακολούθησαν τον αγώνα σε όλο τον κόσμο, κατά αξιόπιστους δείκτες μέτρησης της θεαματικότητας, ανήλθε σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια.

Ο αριθμός αυτός είναι ιλιγγιώδης και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία και βαρύτητα εάν αναλογιστεί κανείς ότι η πλειονότητα ανήκε σε ηλικίες παιδιών και νέων ανθρώπων.

Η μετάδοση του αγώνα έγινε σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, με τήρηση των αρχών της ισότητας, με καθαρό και δημοκρατικό τρόπο, με αντικειμενικότητα, με ευπρέπεια και με σεβασμό στο θεατή.

Οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν με πάθος για τη νίκη μέχρι τη λήξη. Η προσπάθεια των παικτών λόγω της παράτασης, υπερέβαινε τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Αυτό το στοιχείο ήταν συναρπαστικό και συγκινητικό.

Δεν υπήρχαν «βεντετιλίκια» στις ομάδες! Έπαιζαν με πνεύμα συνόλου. Όλοι για όλους. Όλοι για το Εθνικό τους Συγκρότημα.

Οι δύο ιστορικές ομάδες έπαιζαν το ίδιο ποδόσφαιρο.  Σαν να είχαν τον ίδιο προπονητή ή να ανήκαν στην ίδια σχολή.  Είδαμε ένα ποδόσφαιρο σύγχρονο. Οι Ιταλοί είχαν εντελώς ξεχάσει τις μεθόδους «κατενάτσιο» που ήσαν τόσο αποτελεσματικές και τους είχαν φορτώσει στο παρελθόν με τόσες δάφνες και τόση δόξα.

Οι Άγγλοι δεν κατέφυγαν στις πλάγιες επελάσεις και τις κλασσικές σέντρες στο καυτό πεδίο της μεγάλης περιοχής της αντίπαλης ομάδας.

Οι ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων αγωνίστηκαν με πάθος χωρίς όμως να παρασυρθούν σε αντιαθλητικές ακρότητες, ή άλλες μεθόδους σκοπιμότητας, που βλέπουμε συνήθως σε ανάλογες αναμετρήσεις. Έδειξαν ζηλευτό αθλητικό ήθος, ιπποτισμό και έγιναν παράδειγμα προς μίμηση.

Τιμή στους υπέροχους αυτούς αθλητές, στις άξιες τεχνικές ηγεσίες τους και σε όλους όσοι συνέβαλαν στο μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός.

Κύριος βέβαια συντελεστής του υπέροχου αυτού θεάματος υπήρξε αναμφισβήτητα ο Διαιτητής του Αγώνα. Ευφυής, επιβλητικός, πειστικός, ευέλικτος, δίκαιος. Δεν υπήρξε τυπολάτρης. Είδε την ουσία. Δεν ανέκοπτε τη ροή του υπέροχου θεάματος για μικροπαραβάσεις του κανονισμού. Αυτή η μικρή ανεκτικότητα ήταν κατανεμημένη ισομερώς.

Η διαδικασία των πέναλτυ ως εξέλιξη για την ανάδειξη του νικητή επιβεβαιώνει το ισοδύναμο και ισάξιο των δύο ομάδων.

Εκείνο το οποίο παρατήρησα και με εξέπληξε θετικά ήταν ότι δυο-τρεις ποδοσφαιριστές μπαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο έκαναν το Σταυρό τους!

Έχουμε δηλαδή δημόσια ομολογία πίστεως, μπροστά στα μάτια εκατομμυρίων θεατών, από νέους αθλητές, που αποτελούν ινδάλματα για εκατομμύρια παιδιών και νέων ανθρώπων.

Αυτό στέλνει ένα σαφές και βροντερό μήνυμα προς όλους ότι δεν χάθηκαν όλα, ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα!

Η Εκκλησία μας, διαθέτει αρκετά εκλεκτά στελέχη, κληρικούς και λαϊκούς. Επιβάλλεται άμεσα να σχεδιάσει τρόπους προσέγγισης των παιδιών και των νέων. Με νέο λόγο και με τελεσφόρους τρόπους, για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Θυμίζουμε του Μακαριστού Χριστόδουλου το «Σας πάω, όπως είστε». Θυμίζουμε την εκτενή αναφορά για τη νεολαία και την άθληση από τον ενθρονιστήριο λόγο του Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης. Θυμίζουμε τις σχετικές ομιλίες του Αγίου Νεκταρίου περί άθλησης. Στη Ριζάρειο Σχολή μάλιστα, ο Άγιος Νεκτάριος, απολάμβανε συχνά τη μπάλα που έπαιζαν οι μαθητές της Σχολής.

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε είναι ευκαιρία να κάνουμε τολμηρά βήματα μπροστά και θα τα καταφέρουμε!