Η επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού, κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο

15 Ιουλίου 2021

Σήμερα που ο θεσμός της οικογένειας περνά κρίση παγκοσμίως, είναι ωφέλιμο να στρεφόμαστε στα θεόπνευστα λόγια των Πατέρων της Εκκλησίας σαν οδηγούς ζωής.

Ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, Γέροντας Εφραίμ, (σε άρθρο του στο περιοδικό Πεμπτουσία, τεύχος 25), βάζει σε εμάς τους συζύγους ερωτήματα: Πόσο καλά επικοινωνείτε; Μιλάτε μεταξύ σας; Μοιράζεστε τις σκέψεις σας; Τι πράξεις κάνετε για την καθημερινή επικοινωνία σας; Αφιερώνετε χρόνο, από αυτό που απόμεινε, για να είστε μαζί και να μιλήσετε ήρεμα; Η μήπως αδιαφορείτε για τα ενδιαφέροντα και τα προβλήματα του άλλου και αφήνετε ανεξέλεγκτη τη γλώσσα σας;

Για να αναζητήσουμε απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, ανατρέχουμε στην σοφία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου, στο έργο του οποίου διαβάζουμε τα παρακάτω:

Η επικοινωνία, λεκτική ή όχι, μεταξύ των συζύγων είναι θεμέλιο της συζυγικής ζωής. Το σπουδαιότερο στοιχείο της επικοινωνίας είναι η συζήτηση στα θέματα που αφορούν την κοινή ζωή και την οικογένεια. Η συζήτηση είναι καλό να γίνεται με οικειότητα, αλληλοσεβασμό, σε κλίμα ελευθερίας, ισοτιμίας και αγάπης. Τότε μόνο μπορεί να βρεθεί η λύση σε περίπτωση διαφωνίας η σύγκρουσης. Τίποτα κατά τον Ιερό Χρυσόστομο δεν είναι πιο πικρό από τη μάχη που γίνεται ανάμεσα σε πρόσωπα που αγαπιούνται∙ όταν κανείς διχάζεται με το ίδιο του το μέλος, αυτό πρέπει να προκαλεί μεγάλη πικρία.

Ο άγιος Ιωάννης γνωρίζει ότι ο τρόπος της επικοινωνίας θέλει προσοχή ώστε να προλαμβάνονται οι συγκρούσεις. Δηλαδή τί θα πει και πώς θα μιλήσει κάποιος έχει σημασία για την έκβαση της επικοινωνίας. Στο ερώτημα: «Τι λοιπόν πρέπει να της πω;» δίνει την παρακάτω απάντηση: «Λόγια αγάπης να της λες. Εγώ από όλα, την δική σου αγάπη προτιμώ και τίποτε δεν μου είναι οδυνηρό, όσο το να βρεθώ σε διάσταση μαζί σου. Κι αν όλα χρειαστεί να τα χάσω, κι αν στους εσχάτους βρεθώ κινδύνους, ο,τιδήποτε κι αν πάθω, όλα μου είναι υποφερτά, όσο εσύ μου είσαι καλά. Και τα παιδιά τότε μου είναι πολύ αγαπητά, εφόσον εσύ με συμπαθείς. Όλα δικά σου είναι. Αυτό με συμβουλεύει ο Παύλος λέγοντας ότι ο άνδρας δεν εξουσιάζει το σώμα του, αλλά η γυναίκα του. Κι αν δεν έχω εγώ εξουσία στο σώμα μου, αλλά εσύ, πόσο μάλλον δικά σου είναι όλα τα άλλα».

Και συνεχίζει: «Ποτέ να μη μιλάς με πεζό τρόπο, αλλά με φιλοφροσύνη, με τιμή, με αγάπη πολλή. Να την τιμάς, και δεν θα βρεθεί στην ανάγκη να ζητήσει την τιμή από τους άλλους. Να την προτιμάς από όλους για όλα, για την ομορφιά, για την σύνεση της, και να την επαινείς. Να κάνεις φανερό ότι σε αρέσει η συντροφιά της και ότι προτιμάς να μένεις στο σπίτι για να είσαι μαζί της, από το να βγαίνεις στην αγορά. Από όλους τους φίλους να την προτιμάς, και από τα παιδιά που σου χάρισε ακόμα, κι αυτά εξ αιτίας της να τα αγαπάς».

Γράφει ακόμα ο Ιερός Χρυσόστομος: «ένθα ανήρ και γυνή και παιδία και ομόνοια και φιλία και της αρετής συνδεδεμένοι δεσμοίς, εκεί μέσος ο Χριστός», Εἰς Γένεσιν, Ὁμιλ. PG 54, 616.

 

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα Μυτιλήνης Εμπρός