Μικρά Ολυμπιακά Ανάλεκτα. Οι απαρχές των Ολυμπιακών Αγώνων

26 Ιουλίου 2021

Τι ήταν τα «Ταυροκαθάψια»;

Η λέξη από μόνη της ομιλεί για «τον ταύρον καθάπτομαι» που σημαίνει τον αγγίζω, τον χαϊδεύω, τον ακουμπώ και σε καμμία των περιπτώσεων «τον πηδώ», όπως βλέπουμε στις μινωικές τοιχογραφίες .

Όμως διεθνώς οι αρχαιολόγοι, με επικεφαλής τόν Αρθούρο Έβανς, που διεξήγαγε τις ανασκαφές στο Παλάτι τού Μίνωα, επιμένουν ότι αυτό το δρώμενο ονομάζεται «bullleaping» = ταυροπήδημα = τόν ταύρο πηδώ.

Όμως η αιώρηση τού Ταυροκαθάπτη, πάνω από το σώμα τού ταύρου (καθώς αυτός τρέχει), είναι κάτι το υποχρεωτικό, αλλιώς η «συνάντηση» θα κατέληγε στο θάνατο τού Κρητικόπουλου.

Τά Ταυροκαθάψια αποτελούν την προϊστορία τού Αθλητικού Ιδεώδους.

Δεν είναι Αθλητισμός, διότι δεν αναδεικνύεται ουδείς νικητής, και άλλωστε, πώς είναι δυνατόν να προσπαθήσει ένας άνθρωπος να νικήσει ένα ζώο; Δεν είναι παίγνιο, γιατί δεν υπάρχει καμμία κοροϊδία, προσποίηση ή εξαπάτηση.

Είναι μία συμβολική έκφραση αγάπης και σεβασμού προς την μητέρα Φύση, που σ’ αυτό το δρώμενο ο πανίσχυρος ταύρος την εκπροσωπεί.

Η δύναμη αυτή -που δεν υπακούει σε καμία συμβατική λογική έτσι κι αλλιώς- όπως της θάλασσας, του κεραυνού, του σεισμού ή της πλημμύρας, δεν κρύβει κακία καμιά. Αποτελούμε όμως όλοι μας μέρος της και οφείλουμε να της δείχνουμε όλη μας την αγάπη που, στο δρώμενο αυτό, εκφράζεται με αυτό το χάδι στην πλάτη τού περήφανου, πανίσχυρου αλλά απολύτως άκακου ζώου, τού ταύρου.

Τί είναι οι κυβιστήσεις;

Άλματα, τούμπες και ασκήσεις ισορροπίας σαν εκείνες τού διάσημου Ολυμπιονίκη μας Μελισανίδη. Το γύμνασμα αυτό θυμίζει Ταυροκαθάψια αλλά χωρίς τον Ταύρο. (Θυμίζει λίγο και το …κοινοβούλιο όπου οι πολιτικοί μας το ασκούν διαρκώς).

Είναι κι αυτό ένα δρώμενο που ανήκει στην προϊστορία τού αθλητισμού. Κύριος λόγος είναι ότι ο νικητής ανακηρύσσεται διά ψηφοφορίας ενώ στον αθλητισμό ουδέποτε συμβαίνει αυτό, και στην σπανία περίπτωση που οι αθλητές πέφτουν ταυτόχρονα στο νήμα τού τερματισμού, ο αγών ονομάζεται Ιερός, και ο κότινος προσφέρεται κατ’ ευθείαν στον Δία.

Παρόμοια δρώμενα που ο νικητής ανακηρύσσεται με ψηφοφορία είναι το πατινάζ, το μονόζυγο, το δίζυγο, η δοκός, οι κρίκοι κλπ: Ψηφίζουν 7 κριτές, αφαιρούνται οι μεγαλύτερες και οι μικρότερες βαθμολογίες και από τις υπόλοιπες βγαίνει ο μέσος όρος!