«Θαλασσινά τοπία» (Casa Bianca 20/7-28/8/2021)

20 Ιουλίου 2021

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Casa Bianca) παρουσιάζεται η Έκθεση «Θαλασσινά τοπία», η οποία θα διαρκέσει από τις 20/7 έως 28/8/2021.  Πρόκειται για μα νέα παραγωγή της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης στην καρδιά του καλοκαιριού με έργα από τη μόνιμη συλλογή της.  Από τον Επαμεινώνδα Θωμόπουλο και τον Γεράσιμο Στέρη ως τον Κώστα Λούστα και τη Μίνα Βαλυράκη, στην έκθεση συνυπάρχουν καλλιτέχνες παλιότεροι και πιο σύγχρονοι, σε ένα αρμονικό δέσιμο, παρουσιάζοντας δημιουργίες με κοινή αφετηρία, τη θάλασσα, αλλά με διαφορετική προσέγγιση και ερμηνεία.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1966 και στεγάζεται στην Casa Bianca, διατηρητέο μνημείο της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης. Ιδρύθηκε το 1966 και αποτελεί το Τμήμα Πινακοθήκης και Εικαστικών Δραστηριοτήτων, που υπάγεται στη Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσείων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στεγάζεται στο κτίριο της Casa Bianca, στη συμβολή των οδών Βασ. Όλγας 182 και Θεμ. Σοφούλη, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Πινακοθήκης, εκθεσιακός χώρος περιοδικών εκθέσεων και θεματικών της μόνιμης συλλογής στο υπερυψωμένο ισόγειο, η μόνιμη έκθεση έργων Νικολάου Γύζη στον α΄ όροφο και η μόνιμη έκθεση Χαρακτικής και Γλυπτών στο υπερώο του κτιρίου.

Στη δικαιοδοσία της Δημοτικής Πινακοθήκης υπάγεται και το Γενί Τζαμί, στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου 30, το οποίο έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Δήμο Θεσσαλονίκης με σκοπό την υλοποίηση εκθέσεων και εκδηλώσεων.

Η συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης περιλαμβάνει σήμερα περίπου 3.000 έργα, ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και κατασκευές, που απαρτίζουν ενότητες-συλλογές, με κυριότερες των Θεσσαλονικέων Καλλιτεχνών, των έργων Νικόλαου Γύζη, των Βυζαντινών- Μεταβυζαντινων Εικόνων, των Χαρακτικών, των λιθογραφιων Σωτήρη Χρηστιδη κ.α.