Προσβάσιμη σελίδα

Δημ. Μαντζούρης: «Ο Έλληνας δεν ήταν ακροατής ήταν παραγωγός»

Ο Δημήτρης Μαντζούρης, υπεύθυνος του αρχείου παραδοσιακής μουσικής και εκδόσεων του ΚΕΠΕΜ, μιλάει στην Πειραϊκή Εκκλησία, φιλοξενούμενος της Σοφίας Χατζή στην εκπομπή “Καινά και Παλαιά”. Μιλά για τον Σίμωνα Καρά, το ΚΕΠΕΜ, το Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ, καθώς και το εργαστήρι εκμάθησης και σπουδής του παραδοσιακού τραγουδιού, το οποίο διδάσκεται στο Ωδείο.

Στο εργαστήριο αυτό προσεγγίζεται το τραγούδι με συστηματικότητα ανά περιοχή και ανιχνεύεται ο διαφορετικός τρόπος λειτουργίας του σε κάθε τόπο αλλά και ο «άλλος τρόπος» του παραδοσιακού ανθρώπου να τραγουδά. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, και κυρίως στο επίπεδο Β, θα γίνει χρήση ανέκδοτων ηχογραφήσεων από το αρχείο του Σίμωνα Καρά, που μαζί με άλλες πηγές θα λειτουργήσουν ως πυξίδα στη σπουδή αυτή. Με τον τρόπο αυτό το ΚΕΠΕΜ ανοίγει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό τον πολύτιμο αυτό θησαυρό μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο δάσκαλος, υπεύθυνος του παραδοσιακού αρχείου του ΚΕΠΕΜ, θα μεταδώσει στους συμμετέχοντες τη γνώση και την πείρα που έχει συλλέξει από τις μουσικές σπουδές, τη συμμετοχή του σε γλέντια και δισκογραφικές εκδόσεις, την αδιάλλειπτη επαφή μέσω των λαογραφικών καταγραφών με τις τοπικές κοινωνίες και τον τρόπο λειτουργίας του τραγουδιού και του χορού σε αυτές, την προσωπική μελέτη γύρω από τη λαϊκή μουσικοχορευτική παράδοση, καθώς και τη συστηματική του ενασχόληση με το αρχείο του Σίμωνα Καρά και τις εκδόσεις παραδοσιακής μουσικής του ΚΕΠΕΜ.

Λεπτομέρειες: www.kepem.org/μαθήματα/εργαστήρι-σπουδής-τραγουδιού/

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Ιδιόμελα Τριωδίου παλαιού στιχηραρίου (Α')
Το Σάββατο του Ακαθίστου στο ιερό Αρχιεπισκοπικό παρεκκλήσιο του προφήτου Ελισσαίου
«Ψυχή μου, ψυχή μου ανάστα» (π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης)
Λόγος και Μέλος: Μικρό σταυροαναστάσιμο οδοιπορικό - π. Μιχαήλ Καρδαμάκης (Β΄)
Τι είναι για εμάς η Παναγία;