Ο Μητροπολίτης Πατρών για την αγιοκατάταξη του Εθνοϊερομάρτυρος Γρηγορίου Μητροπολίτου Δέρκων

26 Αυγούστου 2021

Χ Ρ Υ Σ Ο Σ Τ Ο Μ Ο Σ
ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΑΤΡΩΝ

Προς
το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα
της Ιεράς και Αποστολικής Μητροπόλεως Πατρών

Παιδιά μου ευλογημένα,

Μετά πολλής της εν Κυρίω χαράς και αγαλλιάσεως, αναγγέλομεν προς τον Ιερόν Κλήρον και τον ευσεβή Λαόν της Ιεράς και Αποστολικής Μητροπόλεως Πατρών, την, εν ταις Δέλτοις των Αγίων, κατάταξιν, υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά από εισήγησιν της ελαχιστότητος ημών και θετικήν γνωμοδότησιν της, επί των Δογματικών και Νομοκανονικών ζητημάτων, Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας, του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Γρηγορίου Μητροπολίτου Δέρκων, του εκ της κώμης Ζουμπάτας των Πατρών έλκοντος την καταγωγήν.

Ο μακαριστός, ένδοξος και Άγιος Εθνοϊερομάρτυς Μητροπολίτης Δέρκων Γρηγόριος, ηξιώθη, εις πολύ νέαν ηλικίαν, της αρχιερατικής τιμής και αξίας, ως Μητροπολίτης Λακεδαιμονίας κατ’ αρχάς, διαδεχθείς τον Άγιον Εθνοϊερομάρτυρα ΜητροπολίτηνΑνανίαν, ύστερον ως Μητροπολίτης Βιδύνης της Βουλγαρίας καιτέλος ως Μητροπολίτης Δέρκων απ’ όπου μαρτυρικώς δι’ αγχόνης την 3ην Ιουνίου 1821, ύστερον από φυλακίσεις και πολλάς και φρικτάς βασάνους, ανήλθεν εις την ουράνιον Βασιλείαν του Θεού.

Ανεδείχθη μέγας υπερασπιστής της Ορθοδόξου ημών πίστεως και εμψυχωτής του δούλου Γένους εν δεινοίς χρόνοις της πικράς τουρκικής δουλείας, σταθείς ως βράχος ακλόνητος και πυρσός φαεινός δια το Ορθόδοξον ημών Έθνος, συνεργάτης δε άριστος, των μαρτυρικών Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως και κυρίως του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Γρηγορίου του Ε’.

Το Λείψανόν του ερρίφθη υπό του μαινομένου πλήθους των απίστων αγαρηνών εις την θάλασσαν του Βοσπόρου, όπου αναπαύεται έως της κοινής Αναστάσεως. Η αγία και μακαρία ψυχή του συγχορεύει εν ουρανοίς μετά των Αγίων των απ’ αιώνος Θεώ ευαρεστησάντων και μετά των Αγγέλων.

Τον αοίδιμον Ιεράρχην, τιμούν εξαιρέτως οι πνευματικοί αυτού έκγονοι και συμπατριώται, κατ’ έτος, εις Ζουμπάταν. Τας ιεράς αυτάς εκδηλώσεις, από της αναλήψεως των ιερών καθηκόντων μας, εν τη Ιερά και Αποστολική Μητροπόλει των Πατρών, ανεδείξαμε εις λαμπράς εκκλησιαστικάς και εθνικάς τελετάς, στήσαντες και την προτομήν του Αγίου Γρηγορίου Δέρκων, εις περίβλεπτον θέσιν, εις την γενέτειράν του Ζουμπάταν.

Κατ’ έτος επιτελούμεν την ιεράν αυτού μνήμην, εν συνεργασία μετά του δραστηρίου Συλλόγου της Ζουμπάτας-Μοίρα, «Η Θάνα», με Θείαν Λειτουργίαν εις τον Ιερόν Ναόν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ζουμπάτας και άλλας λαμπράς εκδηλώσεις.

Δοξάζομεν το πάντιμον και μεγαλοπρεπές Όνομα του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, δι’ αυτήν την μεγάλην ευλογίαν προς την τοπικήν μας Εκκλησίαν και την καθ’ όλου Ορθοδοξίαν, ώστε συν τοις άλλοις Εθνοϊερομάρτυσιν Αγίοις, να τιμώμεν πλέον και επισήμως, ως Άγιον, τον Εθνοϊερομάρτυρα μέγα των Δέρκων Ιεράρχην, ένδοξον Γρηγόριον.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με την υπ’ αριθμ. 3046/15.7.2021 Εγκύκλιόν της, γνωστοποιεί τα περί της κατατάξεως,εν ταις Δέλτοις των Αγίων, του Εθνοϊερομάρτυρος ΓρηγορίουΔέρκων, ως και των άλλων μετά του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Γρηγορίου του Ε’, συλληφθέντων και απαγχονισθέντων Ιερομαρτύρων Αρχιερέων, ήτοι: Ευγενίου, Μητροπολίτου Αγχιάλου, Ιωαννικίου, Μητροπολίτου Τυρνόβου, Δωροθέου, Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως, Ιωσήφ, Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης, Γρηγορίου Μητροπολίτου Δέρκων, Διονυσίου, Μητροπολίτου Εφέσου και Αθανασίου Μητροπολίτου Νικομηδείας, κοινοποιούσα παραλλήλως ταυτάριθμον και ταυτόχρονον Πράξιν αυτής περί του ως είρηται θέματος.

Η Ιερά μνήμη των Αγίων Εθνοϊερομαρτύρων των υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εσχάτως καταταγέντων εν ταις Δέλτοις των Αγίων, θα τιμάται το Σάββατον της Διακαινησίμου, κατ’ έτος.

Η μνήμη του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Γρηγορίου, Μητροπολίτου Δέρκων, θα τιμάται τοπικώς την 3ην Ιουνίου, ημέραν του μαρτυρίου του και εν συνεργασία μετά του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζουμπάτας και των κατοίκων της περιοχής της γενετείρας του Αγίου, θα πραγματοποιούνται λαμπραί εορταστικαί εκδηλώσεις εις Ζουμπάταν, ως μέχρι σήμερον, αλλά και εν Πάτραις και εν απάση τη καθ’ ημάς Ιερά και Αποστολική Μητροπόλει.

Ήδη σχεδιάζομεν την ανέγερσιν του Ιερού Ναού του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Γρηγορίου Μητροπολίτου Δέρκων, και ετοιμάζεται, εν Αγίω Όρει, η ασματική Ακολουθία αυτού, ενώ ιστορείται η ιερά αυτού εικών. (Εικών του Αγίου, ευρίσκεται ήδη από πολλών ετών εις τον Ιερόν Ναόν Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ζουμπάτας).

Όθεν, παραγγέλλομεν εις τους ευλαβεστάτους Ιερείς μας, όπως, καθ’ εκάστην ιεράν Ακολουθίαν και εις τον οικείον τόπον μνημονεύουν και του «Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Γρηγορίου Μητροπολίτου Δέρκων», εις δε τους ευσεβείς εν Κυρίω αδελφούς και τέκνα, όπως επικαλούνται πρέσβυν προς Κύριον, μετά της Κυρίας Θεοτόκου, του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου και πάντων των Αγίων και τον Άγιον ένδοξον, Εθνοϊερομάρτυρα Γρηγόριον, ΜητροπολίτηνΔέρκων, το καύχημα και κλέος της Ιεράς και ΑποστολικήςΜητροπόλεως Πατρών, της Ορθοδόξου Ελλάδος και συμπάσης της Ορθοδοξίας.

Μετά πατρικών ευχών και ευλογιών,

Ο Πατρών Χρυσόστομος