Παναγία Πορταΐτισσα: Κατέστειλε αμέσως την πυρκαγιά που απειλούσε την Μονή Παντανάσσης!

5 Αυγούστου 2021

Η εικόνα της Παναγίας Πορταΐτισσας της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους.

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Τον Αύγουστο του 1960 εξερράγη πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά στην Σπάρτη κοντά στην Ιερά Μονής Παντανάσσης.

Η μεγάλη αυτή φωτιά απειλούσε με τελειωτική καταστροφή την ιστορική Μονή της περιοχής.

Ως προς την κατάσβεση της πυρκαγιάς και την διάσωση της Μονής δεν υπήρχε εκείνη τη στιγμή κάποια δυνατότητα για ανθρώπινη βοήθεια.

Έτσι, λοιπόν, τόσο η Ηγουμένη όσο και οι Μοναχές της Μονής περιήλθαν σε κατάσταση απόγνωσης και αλλοφροσύνης, αφού και οι ίδιες δεν μπορούσαν να κάνουν οτιδήποτε για να σώσουν το Μοναστήρι τους.

Την ίδια, όμως, ώρα η Ηγουμένη είχε την έμπνευση να στραφεί στο κοντινό Μετόχι της Παναγίας Πορταϊτίσσας της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους.

Για τον λόγο αυτό και με μόνον μια κραυγή απελπισίας προς την Παναγία λέγοντας: «Παναγία Πορταΐτισσα σώσε μας», η Θεοτόκος εισάκουσε την Ηγουμένη και έστειλε αμέσως την βοήθειά της.

Η πυρκαγιά περιορίστηκε στη στιγμή και τελικά σβήστηκε χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω ζημιές στο Μοναστήρι!

Και, τότε, οι Μοναχές πορεύτηκαν κατ’ ευθείαν προς το Μετόχι της Ιεράς Μονής Ιβήρων και απέδωσαν τα ευχαριστήρια τους προς την Παναγία την Πορταΐτισσα η οποία τις έσωσε, και αφηγήθηκαν στον Ηγούμενο του Μετοχίου τα της διάσωσης της Μονής τους και το τι ακριβώς συνέβη.

 

Διασκευή από το βιβλίο «Ιστορικόν και θαύματα της Παναγίας της Πορταϊτίσσης», γ’ έκδοση, Άγιον Όρος – Άθως, 1968 που εξέδωσε ο Προηγούμενος Μάξιμος Ιβηρίτης.