Το ψέμα βλάπτει σοβαρά την υγεία

28 Αυγούστου 2021

Στο συμπέρασμα ότι η αλήθεια κάνει καλό όχι μόνο στο πνεύμα, αλλά και στο σώμα κατέληξαν Αμερικανοί ερευνητές. Έπειτα από σχετική έρευνα, διαπίστωσαν ότι όσοι αποφεύγουν τα μικρά και μεγάλα ψέματα βελτιώνουν την ψυχική και σωματική τους υγεία.

Στην έρευνα του Πανεπιστημίου Notre Dame των ΗΠΑ συμμετείχαν 110 εθελοντές με μέσο όρο ηλικίας τα 31 χρόνια. Οι επιστήμονες προέτρεψαν τους μισούς συμμετέχοντες να αποφύγουν τα ψέματα για ένα διάστημα 10 εβδομάδων. Τους ενθάρρυναν αντ’ αυτού να απαντούν με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις που τους θέτουν ή να προτιμούν να μην απαντήσουν, ώστε να μην αναγκαστούν να πουν ψέματα. Στο άλλο μισό γκρουπ δόθηκε η ελευθερία να ψεύδεται.

Στο τέλος κάθε εβδομάδας οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε ερωτηματολόγια των επιστημόνων σχετικά με την κατάσταση της πνευματικής και σωματικής τους υγείας. Επίσης έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με το πόσο συχνά είπαν ψέματα στο διάστημα που μεσολάβησε. Για να ελέγξουν αν δίνονται ειλικρινείς απαντήσεις οι επιστήμονες έκαναν χρήση ανιχνευτών ψεύδους.

Η αλήθεια ως… παυσίπονο

Η επιστήμονας Ανίτα Κέλι και οι συνάδελφοί της, έπειτα από στατιστική αξιολόγηση των στοιχείων που προέκυψαν, διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που απέφυγαν τα ψέματα κατά τη διάρκεια της έρευνας δήλωναν πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους και είδαν βελτίωση στη σχέση τους με τον σύντροφο ή τη σύντροφό τους.

Οι θετικές επιδράσεις της αλήθειας δεν περιορίστηκαν μόνο σε ψυχολογικό επίπεδο. Οι εθελοντές που περιόρισαν τα ψέματα στην καθημερινότητά τους παρατήρησαν και σωματική ευεξία ή υποχώρηση ενοχλήσεων, όπως ο πονοκέφαλος.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το στρες που εμφανίζει κάποιος όταν ψεύδεται έχει αρνητικές συνέπειες στον ανθρώπινο ψυχισμό, οι οποίες δεν αποκλείεται να έχουν στη συνέχεια αντίκτυπο στη σωματική υγεία.

Η εν λόγω έρευνα περνά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα ενθαρρυντικό μήνυμα. «Οι περισσότεροι συμμετέχοντες που έπαψαν πράγματι να ψεύδονται επιβραβεύτηκαν γι’ αυτό», λέει συνοψίζοντας η επικεφαλής της έρευνας Ανίτα Κέλι. Το παραπάνω πόρισμα αποτελεί αναμφίβολα ένα επιπλέον ισχυρό κίνητρο για να λέμε την αλήθεια.

Πηγή: www.dw.de – Wissenschaft.de