Προσβάσιμη σελίδα

Η διεύθυνση του βυζαντινού χορού ως αποτύπωση της προφορικότητας-παρασήμανσης

4ο Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής στο Ιάσιο

29 Σεπτεμβρίου – 3 Οκτωβρίου 2021

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Η διεύθυνση του βυζαντινού χορού

ως αποτύπωση της προφορικότητας-παρασήμανσης

Το Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής του Ιασίου που πραγματοποιείται φέτος για 4η χρονιά, υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Μολδαβίας και Μπουκοβίνας και του Σεβασμιωτάτου κ. Θεοφάνη, διοργανώνει το 1ο Εργαστήρι Βυζαντινού Χορού με τίτλο Η διεύθυνση του βυζαντινού χορού ως αποτύπωση της προφορικότητας-παρασήμανσης, με τον Δρ. Γεώργιο Κωνσταντίνου, Διευθυντή της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας.

Το Εργαστήρι απευθύνεται σε μουσικούς (χορωδούς και χοράρχες) με προηγμένο επίπεδο γνώσης και ερμηνείας της ψαλτικής και έχει κύριο σκοπό του να αναδείξει σε επίπεδο θεωρίας αλλά και πρακτικής εφαρμογής τις δυνατότητες που προσφέρουν στην απόδοση των μελών οι κινήσεις του Χοράρχη. Μέσα από την αντιστοιχία ποικίλματος και χειρονομίας, πέρα από τους γενικούς κανόνες διεύθυνσης, ο Χορός καθοδηγείται στην ψαλμωδία, προσπερνώντας την κατά γράμμα, συλλαβική ανάγνωση του μουσικού κειμένου και φθάνοντας σε εκείνη την ερμηνευτική απόδοση που δικαιώνει το συνοπτικόν της παρασήμανσης. Οι κωδικοποιημένες και εναρμονισμένες στις κινήσεις της φωνής χειρονομίες λειτουργούν ως νοηματική γλώσσα κατανόησης και χορωδιακής απόδοσης των ύμνων, μέσα από την ενσυνείδητη, πλέον, διαδρομή: προφορική παράδοση, παρασήμανση, διεύθυνση-χοραρχία, ψαλμώδηση.

Το 4ο Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής του Ιασίου δίνει τη δυνατότητα ελεύθερης ONLINE συμμετοχής στο Εργαστήρι από την πλατφόρμα Zoom, που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2021 ως εξής:

30 Σεπτεμβρίου                13:00-16:00

1 Οκτωβρίου                     10:00-13:00        και         16:00-18:00

2 Οκτωβρίου                     10:00-13:00        και         13:00-14:00

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΓΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ διατηρούν το δικαίωμα να επιλέξουν τους συμμετέχοντες (περισσότερες λεπτομέρειες στο http://www.ibmf.ro/ro/atelier-de-muzica-bizantina-interpretarea-notatiei-psaltice-prin-prisma-gesticii-dirijorale).

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Το Σάββατο του Ακαθίστου στο Ιερό Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του προφήτου Ελισσαίου
Λόγος και Μέλος: Ιδιόμελα Τριωδίου παλαιού στιχηραρίου (Β')
Λόγος και Μέλος: Ιδιόμελα Τριωδίου παλαιού στιχηραρίου (Α')
«Ψυχή μου, ψυχή μου ανάστα» (π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης)
Λόγος και Μέλος: Μικρό σταυροαναστάσιμο οδοιπορικό - π. Μιχαήλ Καρδαμάκης (Β΄)