Η εορτή του Γενεθλίου της Παναγίας μας – Πανηγυρίζει η Ιστορική Ιερά Μονή Κύκκου-8 Σεπτ.

8 Σεπτεμβρίου 2021

Η εορτή της Γεννήσεως της Παναγίας έχει ιδιαίτερη θέση μέσα στο ετήσιο εορτολόγιο της Εκκλησίας μας που συνδέεται άμεσα με την μοναδικότητα του προσώπου της Παναγίας μας στο έργο της εν Χριστώ σωτηρίας μας.

Η Παναγία μας διαδραμάτισε σημαντικό και κορυφαίο ρόλο στην όλη ιστορική εμφάνιση του Χριστιανισμού στο προσκήνιο της παγκόσμιας Ιστορίας. Η όλη της ζωή είναι ένα αξιοθαύμαστο γεγονός, στην πραγματικότητα ένα θαύμα του Θεού. Γεννήθηκε με θαυματουργικό τρόπο από πολύ ηλικιωμένους, αλλά πολύ ευσεβείς και πιστούς γονείς, τους οποίους η Εκκλησία μας ονομάζει Θεοπατέρες, τον Ιωακείμ και την Άννα. Η Εκκλησία μας, αναφερόμενη στην Γέννηση της Θεοτόκου, τονίζει ότι η Γέννηση της «χαράν εμήνυσε πάση τη οικουμένη» διότι εξ αυτής «ανέτειλε ο ήλιος της Δικαιοσύνης» δηλαδή ο Ιησούς Χριστός που μας έσωσε.

Η πράξη της Παναγίας μας να απαντήσει θετικά στην κλήση του Θεού για τη σωτηρία μας δεν είχε ατομικό χαρακτήρα. Είχε χαρακτήρα συλλογικό, απαντά εκ μέρους ολόκληρης της Ανθρωπότητας, γιατί έπρεπε να διαφυλαχθεί το αγαθόν της ελευθερίας που ο Θεός χάρισε στους πρωτοπλάστους, το αυτεξούσιο. Έτσι το έργο της Θείας Οικομονίας διά την εν Χριστώ σωτηρία μας πραγματοποιείται και με τη δική μας ανθρώπινη συγκατάθεση. Η Παναγία μας ως ο κορυφαίος ευσεβής άνθρωπος της παγκόσμιας κοινωνίας με την παρουσία της από της μικρής της ηλικίας στον χώρο του Ναού, έστω και ορφανή, προσευχόμενη και δεόμενη δι’ όλους μας, έγινε η «κεχαριτωμένη», έγινε η «ανύφευτη Νύμφη», που έδωσε την δική της σάρκα στον Υιό και Λόγο του Θεού διά την εν Χριστώ σωτηρία μας.

Ως άνθρωπος η Παναγία μας υπόφερε πολύ, έζησε την ορφάνια, που μπορεί να ζήσει το κάθε παιδί στην ηλικία της και στην συνέχεια, όσοι δεν μπορούσαν να δουν την παρουσία του Θεού στη ζωή της, όταν γέννησε στην φάτνη των αλόγων το Βρέφος Ιησού, ήσαν έτοιμοι να την πετροβολήσουν, ως άπιστη πλανεμένη γυναίκα που έμεινε έγκυος χωρίς να παντρευτεί. Κι αυτός ακόμη ο αρραβωνιαστικός της ήταν έτοιμος να την εγκαταλείψει. Ο Ιωσήφ ο Μνήστωρ έμεινε μαζί της επειδή επενέβηκε ο Θεός στη ζωή του με τον Αρχάγγελο. Μόλις γεννήθηκε το Βρέφος Ιησού, ο μεγαλύτερος δυνάστης της εποχής ο κακούργος Βασιλιάς Ηρώδης κυνηγούσε το Βρέφος με ολόκληρο στρατό να το δολοφονήσει. Τελικά σκότωσε χιλιάδες αθώα βρέφη. Τελικά όποιος έχει κοσμική δύναμη και μας ζητά να διαπράξουμε εγκλήματα και αδικίες, οφείλουμε να δίνουμε προτεραιότητα στην αγάπη του Θεού για όλους τους ανθρώπους και να τους προστατεύουμε, γιατί στα μάτια του Θεού είμαστε όλοι παιδιά του.

Τα μεγαλύτερα κακά μπορούν να μας τα κάνουν αυτοί που έχουν κάθε μορφή δύναμης και εξουσίας και βρίσκονται μακριά από το Θεό. Mας κάνουν να υποφέρουμε, αλλά στο τέλος με τη κακία τους τιμωρούν περισσότερο τους εαυτούς τους μέχρι που να πεθάνουν για να ησυχάσουμε (οι γονείς του Ιησού επέστρεψαν από την Αίγυπτο στη πατρώα γη μετά τον πρόωρο τραγικό θάνατο του Ηρώδη)

Κατά τη μεγάλη αυτή εορτή της Γεννήσεως της Παναγίας μας πανηγυρίζει και η γνωστή Ιστορική Ιερά Μονή του Κύκκου όπου εδώ και δέκα σχεδόν αιώνες φυλάγεται η θαυματουργός άγια Εικόνα της Παναγίας του Κύκκου που σύμφωνα με τη παράδοση ιστόρισε ο Απόστολος Λουκάς. Στη Κύπρο στα δύσκολα χρόνια των ξένων κατακτήσεων κι ιδιαίτερα την περίοδο που υποφέραμε από τους φανατικούς τούρκους μουσουλμάνους, η Παναγία του Κύκκου ήταν η προστάτιδα του Λαού για την επιβίωση μας να κρατήσουμε την εθνική και θρησκευτική μας ταυτότητα, την Ορθοδοξία μας και την ελληνική μας εθνικότητα.

Έτσι όταν σε δύσκολες εποχές στην Ιστορία του Λαού μας όταν έφευγαν ξενιτεμένοι από τη πατρώα γη για μια καλύτερη ζωή μαζί τους έφερναν και μια εικόνα της Παναγίας του Κύκκου για να την έχουν ως προστάτιδα τους στις δύσκολες στιγμές της ξενιτιάς. Έτσι όπου υπάρχουν οργανωμένες Ελληνικές Κυπριακές Αδελφότητες έχουν ως προστάτιδα τους την Παναγία του Κύκκου όπως η Αδελφότητα μας εδώ στο Χαράρε. Προσευχόμαστε λοιπόν σήμερα η Παναγία του Κύκκου να μεσιτεύσει στον Υιό της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό να μας απελευθερώσει από τους βάρβαρους τούρκους εισβολείς και να επιστρέψουν με ασφάλεια όλοι οι πρόσφυγες στις πατρογονικές τους εστίες. Προσευχόμαστε όλοι μας επίσης η Παναγία μας να προστατεύει το ευσεβές ημών Έθνος και την Ανθρωπότητα όλη από την πανδημία του κορονωϊού.

Επί τη ευκαιρία της επικοινωνίας μας αυτής, εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε και του Σωματείου μας «Φίλοι Ιεραποστολής Ζιμπάμπουε», ευχαριστούμε ιδιαίτερα όσους μας βοηθούν να δίνουμε λίγο ψωμί σε άπορα και ορφανά παιδιά, ως επίσης και όσους μέσα από τις στερήσεις τους μας βοηθούν να πληρώνουμε δίδακτρα για να μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο. Είναι κι αυτά παιδιά της Παναγίας μας, γι’ αυτό είναι και το καλύτερο δώρο που μπορούμε να της δώσουμε μέσα από την αγάπη μας για τα παιδιά που υποφέρουν.