Κίνδυνοι COVID-19 για γυναίκες με καρκίνο του μαστού

7 Σεπτεμβρίου 2021

Τα περισσότερα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό COVID-19 θα έχουν ήπια έως μέτρια αναπνευστικά συμπτώματα και θα αναρρώσουν χωρίς να απαιτείται ειδική θεραπεία ή νοσηλεία. Μερικοί δεν θα έχουν καθόλου συμπτώματα.

Coronavirus Disease 2019 Rotator Graphic for af.mil. (U.S. Air Force Graphic by Rosario «Charo» Gutierrez)

Σύμφωνα με το CDC, αυτή τη στιγμή ο καρκίνος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών εάν μολυνθείτε με την COVID-19. Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό εάν το ιστορικό καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.

Αυτός ο υψηλότερος κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές από την COVID-19 για άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι ο καρκίνος βάζει πίεση στο σώμα και επίσης επειδή ορισμένες θεραπείες μπορούν να προκαλέσουν στους ανθρώπους ανοσοκαταστολή (έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα) ή έχουν πνευμονικά προβλήματα.

Οι ακόλουθες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα:

  • όλα τα τυπικά χημειοθεραπευτικά φάρμακα, όπως η ταξόλη (χημική ονομασία: paclitaxel), η ταξοτέρη (χημική ονομασία: docetaxel), η κυτοξάνη (χημική ονομασία: κυκλοφωσφαμίδη) και η καρβοπλατίνη
  • ορισμένες στοχευμένες θεραπείες, όπως Ibrance (χημική ονομασία: palbociclib), Kisqali (χημική ονομασία: ribociclib), Verzenio (χημική ονομασία: abemaciclib) και Piqray (χημική ονομασία: alpelisib)

Συνήθως, το ανοσοποιητικό σύστημα ανακάμπτει μέσα σε λίγους μήνες μετά τη διακοπή της χημειοθεραπείας ή της στοχευμένης θεραπείας. Αλλά ο χρόνος ανάκαμψης του ανοσοποιητικού σας συστήματος μπορεί να ποικίλει και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Εάν λάβατε αυτές τις θεραπείες στο παρελθόν, δεν είναι σαφές εάν διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από την COVID-19. Εάν λαμβάνετε συνεχή θεραπεία με αυτά τα φάρμακα για μεταστατικό καρκίνο του μαστού, είναι πιθανό το ανοσοποιητικό σας σύστημα να εξασθενίσει.

Ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας και στοχευμένες θεραπείες μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στους πνεύμονες, τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές COVID-19. Η σπάνια αλλά σοβαρή φλεγμονή των πνευμόνων έχει συνδεθεί με τους Ibrance, Kisqali, Verzenio και το φάρμακο ανοσοθεραπείας Tecentriq (χημική ονομασία: atezolizumab).

Τα άτομα με μεταστατικό καρκίνο του μαστού στους πνεύμονες μπορεί επίσης να έχουν πνευμονικά προβλήματα που μπορεί να επιδεινωθούν εάν αναπτύξουν COVID-19.

Μερικά άτομα με καρκίνο του μαστού μπορεί να έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρών επιπλοκών από την COVID-19. Για παράδειγμα, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εάν:

  1. είστε ηλικίας 65 ετών και άνω · Αν και ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών αυξάνεται με την ηλικία, έτσι τα άτομα στα 50 τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τα άτομα στα 40 τους και τα άτομα στα 60 και τα 70 τους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τα άτομα στα 50 τους. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές είναι στα άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
  2. έχετε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
  3. έχετε σοβαρή καρδιακή πάθηση
  4. έχετε διαβήτη τύπου 2, χρόνια νεφρική νόσο ή δρεπανοκυτταρική νόσο
  5. είστε παχύσαρκοι

Η έρευνα για την COVID-19 και τον καρκίνο είναι πολύ περιορισμένη, επομένως δεν είναι σαφές πώς η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο. Επίσης, δεν είναι σαφές πώς διαφορετικοί τύποι καρκίνου μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της COVID-19.

Για να παράσχουν περισσότερες πληροφορίες, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt ξεκίνησαν ένα έργο που ονομάζεται COVID-19 και Cancer Consortium (CCC19) για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των ενηλίκων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο σε όλο τον κόσμο που έχουν μολυνθεί με COVID-19. Συμμετέχουν περισσότερα από 100 κέντρα καρκίνου και άλλοι οργανισμοί.

Η πρώτη αναφορά από αυτό το έργο δημοσιεύτηκε στο Lancet στις 28 Μαΐου 2020 και περιλάμβανε πληροφορίες για 928 άτομα που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο στην Ισπανία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες που επίσης διαγνώστηκαν με COVID-19. Ο καρκίνος του μαστού ήταν ο πιο κοινός καρκίνος στην ομάδα, επηρεάζοντας περίπου το 20% των ανθρώπων. Οι μισοί άνθρωποι ήταν μεγαλύτεροι από 66 ετών και 30% ήταν μεγαλύτεροι από 75 ετών.

Περίπου το 13% των ατόμων στη μελέτη πέθαναν, δηλαδή περίπου το διπλάσιο του ποσοστού θανάτου για όλα τα άτομα με COVID-19. Ένας υψηλότερος κίνδυνος θανάτου για άτομα με καρκίνο και COVID-19 συνδέθηκε με τους ίδιους παράγοντες κινδύνου για άτομα χωρίς καρκίνο που πάσχουν COVID-19, όπως:

  • αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας
  • έχοντας σοβαρή υποκείμενη κατάσταση υγείας, όπως διαβήτη, νεφρική νόσο ή καρδιακά προβλήματα
  • να είναι άντρας

Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν επίσης παράγοντες κινδύνου που ήταν μοναδικοί για τα άτομα που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο, όπως:

  • έχοντας ενεργό (μετρήσιμο) ή αυξανόμενο καρκίνο
  • μια κακή βαθμολογία κατάστασης απόδοσης ECOG, η οποία μετρά την ικανότητα ενός ατόμου με καρκίνο να λειτουργεί, να φροντίζει τον εαυτό του και να ασκεί σωματική δραστηριότητα

Ο τύπος του καρκίνου και οι θεραπείες για τον καρκίνο δεν φαίνεται να επηρεάζουν τον κίνδυνο θανάτου από το COVID-19. Εάν ανησυχείτε πολύ για το πώς οι συγκεκριμένες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σας να ανακάμψετε από το COVID-19, είναι λογικό να μιλήσετε με το γιατρό σας και να αποφασίσετε για μια πορεία θεραπείας που θα σας δώσει ηρεμία.

Άλλες μικρές μελέτες που εξέτασαν συγκεκριμένα άτομα με καρκίνο του μαστού σε νοσοκομεία της Γαλλίας και της Νέας Υόρκης έδειξαν παρόμοια ενθαρρυντικά ευρήματα: τα περισσότερα άτομα με καρκίνο του μαστού ανέκαμψαν από την COVID-19 εάν είχαν μολυνθεί και οι υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις φάνηκαν να αυξάνουν τον κίνδυνο COVID -19 επιπλοκές περισσότερο από ό, τι οι θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού.

Και πάλι, θα χρειαστεί χρόνος για να πραγματοποιηθεί αρκετή έρευνα για τους επιστήμονες για να κατανοήσουν πλήρως πώς μια διάγνωση καρκίνου επηρεάζει τα αποτελέσματα της COVID-19.

 

Πηγή: https://mastology-senology.gr/