Κινηματογραφική, εργο-βιοηθική γεωδυναμική. Σχολάρχης Ριζαρείου Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως εκ Σηλυμβρίας

30 Σεπτεμβρίου 2021

Κινηματογραφική, εργο-βιοηθική γεωδυναμική. Σχολάρχης Ριζαρείου

Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως εκ Σηλυμβρίας

Υπό του Ακαδημαϊκού & Καθηγητού Δρ. Αλέξιου Παναγόπουλου

 

Περίληψη.

Μας εξέπληξε πανελληνίως η βραβευμένη πετυχημένη σκηνοθεσία της φίλης μου εκ Σερβίας Γελένα Πόποβιτς (Yelena Popovic) με καριέρα στην Αμερική, στην οποία παίζουν πετυχημένοι καλλιτέχνες όπως: Άρης Σερβετάλης, Alexander Petrov, Mickey Rourke, Χρήστος Λούλης, Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Νικήτας Τσακίρογλου, Γιάννης Στάνκογλου, Τάνια Τρύπη, Μαρθίλια Σβάρνα, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Γιάννης Αναστασάκης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Βασίλης Κουκαλάνι, κ.ά,[1] Αλέξανδρο Μυλωνά, Μιχάλη Μητρούση, Μιχάλη Οικονόμου, Τόνια Σωτηροπούλου, Κορίνα-Άννα Γκούγκουλη, Μάνο Γαβρά, Σαράντο Γεωγλερή και Παναγιώτη Μαρίνο. Είχα την ιδιαίτερη τιμή να με προσκαλέσει προσωπικά στην πρεμιέρα στην Αθήνα στις 23 & 24 Αυγούστου 2021, την συγχαίρω εγκαρδίως κι από εδώ, για το θεάρεστο έργο της, που απηχεί και τον πλούσιο εσωτερικό της κόσμο. Το θέμα κινείται γύρω από τη δημοτικότητα του Πενταπόλεως Νεκτάριου και τη ζηλοφθονία κάποιων κληρικών στο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας. Εγκυμονούσε ο φόβος ότι πιθανόν να είναι ο επόμενος Πατριάρχης. Το Ιερατείο της πόλης τον δυσφημεί. Θα εκδιωχθεί από την Αίγυπτο. Κατατρεγμένος στην Αθήνα, όμως λόγω της παιδείας του και της εργο-βιοηθικής του παιδαγωγικής με την πρωτότυπη τακτική του, γίνεται σύντομα γνωστός και αγαπητός. Παράλληλα αυτή την εποχή ασχολείται με το ανεκτίμητο συγγραφικό του έργο. Ο πόθος της προσφοράς και η εξαντλητική εργασία τον καταπονούν. Θέλει να αποσυρθεί στην Αίγινα και ξαναχτίζει μία ερειπωμένη μονή με τα χέρια του. Η φήμη του απλώνεται. Η Μονή αυτή δεν θα αναγνωριστεί, ενώ ο ίδιος θα συκοφαντηθεί άδικα για ανηθικότητα. Τελικά στο Αρεταίειο νοσοκομείο θα αφήσει τον μάταιο αυτόν κόσμο μας, ενώ λίγο μετά απ’ το θάνατό του, θα γίνει και θαύμα. Η εργο-βιοηθική του θα χρησιμοποιηθεί στην σύγχρονη βιβλιογραφία.

Λέξεις κλειδιά: Άνθρωπος Θεού, Νεκτάριος, Ριζάρειος, Υποτύπωση περί ανθρώπου.

Ο Μητροπολίτης Πενταπόλεως Νεκτάριος, υπήρξε φωτισμένος λειτουργός του Υψίστου. Είχε το χάρισμα να μιλά στις καρδιές όλων των ανθρώπων. Θα εκδιωχθεί από φθόνο απ’ την Αλεξάνδρεια και θα βρεθεί στην Αθήνα. Άπορος και περιφρονημένος, αναγκάζεται να ζητήσει τη θέση του Ιεροκήρυκα από το Υπουργείο για κάποια χωριά της Εύβοιας. Κατόπιν αναγνωρίζουν την παιδεία του και αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Ριζαρείου Σχολής. Η εποχή του και το περιβάλλον του δεν τον αναγνώρισε. Ξεχωρίζει για το εργο-βιοηθικό και παιδαγωγικό του έργο. Κάποιοι θεωρούν ότι κάποιο ανώτερο αξίωμα θα τον περιμένει, αυτός αρνείται κάθε έννοια εξουσίας. Θα αποσυρθεί στην Αίγινα όπου επανιδρύει τη γυναικεία μονή. Δυστυχώς η τότε Ιερά Σύνοδος δεν αναγνωρίζει τη μονή και παράλληλα κατηγορείται για ανήθικα περιστατικά. Οι συκοφαντικές κατηγορίες αποδείχτηκαν αίολες. Ο ίδιος υπομένει στωικά τον ορατό και αόρατο πόλεμο εναντίον του. Άρρωστος και καταβεβλημένος θα αφήσει την τελευταία του πνοή στο κρεβάτι του πόνου.

Η διακεκριμένη αμερικανή σκηνοθέτης Γελένα Πόποβιτς (Yelena Popovic) φίλη μου εκ Σερβίας που είχα την τιμή να με προσκαλέσει προσωπικά στην πρεμιέρα στην Αθήνα στις 23 & 24 Αυγούστου 2021, την συγχαίρω εγκαρδίως κι απ’ εδώ για το βραβευμένο θεάρεστο έργο της, που απηχεί και τον πνευματικό εσωτερικό της κόσμο. Μάλιστα είχε την ευλογία της ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους και της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, καθώς και του γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας. Σχεδόν 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου, μας μεταφέρει στην πραγματικότητα του κινηματογράφου, όλη τη βιογραφία του κατατρεγμένου Αγίου του Θεού. Η ίδια η σκηνοθέτης υπογράφει μια κοινωνική και θρησκευτική ταινία που βασίζεται στην ιστορική πραγματικότητα και στην υπερφυσική αλήθεια που βεβαιώνεται μέσα στο θαύμα της πίστης, ανεξάρτητα από τις όποιες πεποιθήσεις. Ο Άγιος προτάσσει την θεϊκή αγάπη πάνω από όλους και όλα, διακρίνεται για την ανιδιοτελή προσφορά, η εργο-βιοηθική του γεωδυναμική παιδαγωγική δεν αφήνει ασυγκίνητο, ακόμα κι όποιον αρνείται ολοκληρωτικά να δεχτεί το ενδεχόμενο της βαθιάς πίστης. Το συγγραφικό του έργο γίνεται μοναδικά πρωτότυπο.

Η εμπνευσμένη σκηνοθέτης κινείται στο χώρο της πρόνοιας του Θεού. Χωρίζει σε τρία μέρη την αφήγησή της σε Αίγυπτο, Αθήνα και Αίγινα. Τονίζει το ανθρώπινο πρόσωπο του ήρωα – Αγίου της, ίσως να μην ξεπερνάει κάποια σκανδαλώδη, συμβατικά και βαρετά. Τα Ιερατεία στο ρόλο της Διοικούσας Εκκλησίας και στην όλη εξέλιξη της ιστορίας, το πώς ή το για ποιό λόγο, οι εναντίον του ανυπόστατες κατηγορίες και συκοφαντίες, αλλά και η απουσία των λεπτομερειών του βίου και της εποχής, δεν μας είναι πασιφανή, ενδεχομένως θα φώτιζαν περισσότερο την ανιδιοτελή παρουσία του Αγίου του Θεού. Ας διευκρινίσουμε ότι μοναδικά στην εκκλησιαστική ιστορία ο μόνος Άγιος που φέρει την προσωνυμία «Άνθρωπος του Θεού» είναι ο Άγιος Αλέξιος ο Άνθρωπος του Θεού. Εδώ στην ταινία αυτή εύστοχα δανείζεται η σκηνοθέτης αυτή την προσωνυμία για τον Άγιο Νεκτάριο ως: Ο Άνθρωπος του Θεού.

Η διεθνώς βραβευμένη[2] ταινία της Yelena Popovic «Man of God», για τον Άγιο Νεκτάριο ήρθε στους κινηματογράφους, μάλιστα βραβεύθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας και στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες και λίγες μέρες πριν την προβολή της στις κινηματογραφικές αίθουσες, θα συμμετάσχει και στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Φοίνιξ στην ενότητα «Παγκόσμιος Κινηματογράφος». Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο βραβευμένος μουσικοσυνθέτης Ζbigniew Preisner, με τη συμμετοχή της διεθνούς αυστραλέζας μουσικού τραγουδίστριας Lisa Gerrard, της βυζαντινής χορωδίας: «Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» και του σολίστ στο κανονάκι Πάνου Δημητρακόπουλου.

Η γεμάτη ανθρώπινες δοκιμασίες και θυσίες ζωή του Αγίου έχει εμπνεύσει αρκετούς ανθρώπους σ’ όλο το κόσμο, τώρα πλέον μεταφέρεται για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη και η έργο-βιοηθική του. Η συγκλονιστική ιστορία του Αγίου Νεκταρίου, γίνεται πρότυπο πιστής μίμησης των Παθών του Κυρίου, στο Γολγοθά και στο Σταυρό. Ο πόνος και η αδικία μέσα στον κόσμο του σύγχρονου Ιερατείου, αγγίζει όλους τους ανθρώπους. Δίνει μήνυμα ελπίδας και αναστάσιμης πνευματικής χαράς. Η ταπείνωση, η πίστη και η αγιότητα εξυψώνουν την ανθρώπινη ψυχή, για να νικήσει τον αντικείμενο, τον διαβολέα και εχθρό του ανθρώπου, τον εν εσχάτοις χρόνοις και καιρούς σύμφωνα με το τροπάριό του αναφανέντα Άγιον.

Το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει η σκηνοθέτης μέσα από τη ζωή του Αγίου στη μεγάλη οθόνη, είναι ότι: «Η ταινία υιοθετεί ένα ρεαλιστικό και προσωπικό τόνο προκειμένου το κοινό να παρακολουθήσει την ιστορία του και να ταυτιστεί με τον χαρακτήρα, τα βάσανα, τις δοκιμασίες του. Ο αγώνας είναι υπόθεση όλων μας. Πολλοί έχουμε έρθει αντιμέτωποι με την αδικία, τα ψέματα, τη συκοφαντία και η μεγαλύτερη νίκη είναι αυτή που επιτυγχάνουμε μέσα μας. Στις μέρες μας, πολλοί αδικούνται και ταυτίζονται με τον Άγιο Νεκτάριο, αυτόν τον απλό άνθρωπο που έζησε ανάμεσά μας, που πάλεψε με την αδικία εκείνων που κηρύσσουν τη δικαιοσύνη, που υπέφερε όλη του τη ζωή, αλλά δεν ηττήθηκε. Ήταν νικητής και έδωσε ένα παράδειγμα για το πώς πρέπει να ζούμε και να πεθαίνουμε. Αντλούμε δύναμη από τους βίους των Αγίων. Οι αγώνες τους καθρεφτίζουν τους δικούς μας και όταν νικούν τις ανθρώπινες αδυναμίες, μας δίνουν ελπίδα».

Η ταινία «Ο Άνθρωπος του Θεού»[3] αφορά την πολύπαθη ζωή του Αγίου Νεκταρίου και αρκετές Ιερές Μητροπόλεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο με ανακοινώσεις τους παρότρυναν το λαό να παρακολουθήσει την βραβευμένη ταινία. Την Τρίτη, 24 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε η πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας «Ο Άνθρωπος του Θεού» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο πλαίσιο του 11ου Athens Open Air Film Festival. Ευχαριστώ και πάλι την Γελένα Πόποβιτς για την ωραία πρόσκλησή της στην βραβευμένη της αυτή σπουδαία ταινία. Καθότι οι αγώνες των Αγίων καθρεφτίζουν τους δικούς μας και όταν νικούν τις ανθρώπινες αδυναμίες, μας δίνουν ελπίδα».[4]

Εδώ επανακαταθέτουμε ένα κατάλογο[5] που στηρίχθηκε στα βιβλία του μακαριστού γέροντος Θεόκλητου Διονυσιάτου και άλλων συγγραφέων. Τον γέροντα Θεόκλητο γνώρισα προσωπικά το έτος 1981 στο Άγιον Όρος. Η πολημάθειά του και ο μεστός λόγος του με συνεπήρε, μιλώντας μου και για τον Άγιο Νεκτάριο. Κάθε χρόνο θα πήγαινα στο Όρος να τον ακούσω να μου εξηγεί τα υψηλά νοήματα Πατέρων και σοφών, έως την τελευτή του. Θα μου πείτε ότι σε κάποιους ειδικούς είναι γνωστά λίγο πολύ τα έργα του Αγίου, όμως η επανάληψη για όλους μας είναι η μήτηρ της μαθήσεως και θείας παιδεύσεως. Μέσα σε αυτά τα έργα εμφανίζεται ο γνήσιος Άνθρωπος του Θεού. Μιλά η εργο-βιοηθική και γεωδυναμική παιδαγωγική του, με τον δικό του πρωτότυπο τρόπο. Μιλά στις ψυχές των ανθρώπων τόσο απλά αλλά και τόσο εποικοδομητικά. Όπως και το έργο του: Υποτύπωσις περὶ Ανθρώπου, έτους 1893, όπου αναπτύσσει και την εργο-βιοηθική ανθρωπολογία του και γεωδυναμική παιδαγωγική του, καθώς και στα υπόλοιπα συναφή έργα του, που λόγω συντομίας στα πλαίσια ενός άρθρου δεν μπορούμε εδώ να επεκταθούμε και επιφυλασσόμεθα σε άλλη ευκαιρία. Καθίσταται σαφές ότι για να μιλήσει κάποιος για τον Άγιο του Θεού Νεκτάριο οφείλει να μελετήσει το σύνολο έργο του, ώστε να κατανοήσει στον επιτρεπτό βαθμό τα υψηλά νοήματα εργο-βιοηθικής και γεωδυναμικής παιδαγωγικής που πρωτότυπα αναπτύσσει και μας παρέδωσε ως κτήμα αναφαίρετο. Ωφέλιμο θα ήταν και κάποιες θεολογικές σχολές να ονομάσουν έδρα τους επί των σπουδών του στο όνομά του.

Α. Απὸ το 1885 έως το 1890. Η περίοδος της εν Αιγύπτου παρουσίας του.

Δέκα λόγοι διὰ την Μεγάλην Τεσσαρακοστή. Αλεξάνδρεια 1885.

Λόγος Εκκλησιαστικὸς εκφωνηθεὶς εν τω Ναω του Αγίου Νικολάου εν Καΐρω την πρώτη Κυριακὴ του Τεσσαρακονθημέρου. Αλεξάνδρεια 1886.

Δύο λόγοι Εκκλησιαστικοὶ («Εις την Κυριακήν της Ορθοδοξίας, ήτοι περι πίστεως» και «Περὶ της εν τω κόσμω αποκαλύψεως του Θεού, ήτοι περὶ θαυμάτων»). Κάιρον 1887.

Λόγοι περὶ εξομολογήσεως. Κάιρον 1887.

Περί των Ιερών Συνόδων και ιδίως περὶ της σπουδαιότητος των δυὸ πρώτων Οικουμενικών Συνόδων. Αλεξάνδρεια 1888.

Περί των καθηκόντων ημών πρὸς το Άγιον Θυσιαστήριον. Κάιρον 1888.

Περί της εν τω κόσμω αποκαλύψεως του Θεού. Αλεξάνδρεια 1889.

Λόγος εκφωνειθεὶς εν τω Αχιλλοπουλείω Παρθεναγωγείο κατὰ την εορτήν των Τριών Ιεραρχών. Αλεξάνδρεια 1889.

Λόγος περὶ της πρὸς το Άγιον Θυσιαστήριον προσελεύσεως. Αλεξάνδρεια 1890.

Με πρωτοβουλία και με επιμέλεια του Αγίου εξεδόθηκε το βιβλίο του Ευγενίου Βουλγάρεως «Σχεδίασμα περὶ ανεξιθρησκείας», 1890.

Β. Απὸ το 1892 έως το 1894. Είναι η περίοδος που ο Άγιος ήταν Ιεροκήρυκας.

Αι Οικουμενικαὶ Σύνοδοι της του Χριστού Εκκλησίας. 1892, Β´ Έκδοση συμπληρωμένη, 1892.

Τα παρ᾿ ημίν τελούμενα ιερὰ μνημόσυνα, 1892.

Περί της εν τω κόσμω αποκαλύψεως του Θεού, 1892, Β´ Έκδοση συμπληρωμένη.

Υποτύπωσις περὶ Ανθρώπου, 1893.

Περί επιμελείας ψυχής (Ένδεκα ομιλίες), 1894.

Μελέτη περὶ των αποτελεσμάτων της αληθούς καὶ ψευδούς μορφώσεως, 1894.

Επιμέλεια της εκδόσεως του βιβλίου του Νεοφύτου Βάμβα: «Φυσικὴ Θεολογία καὶ Χριστιανικὴ Ηθική», Αλεξάνδρεια 1893.

Γ. Απὸ το 1894 έως το 1908. Είναι η περίοδος που ο Άγιος ήταν Διευθυντὴς στὴ Ριζάρειο Σχολή.

Ομιλίαι περὶ του Θείου χαρακτήρος καὶ του έργου του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, 1895.

Ιερών και Φιλοσοφικών λογίων θησαύρισμα. Τόμος Α´ 1895, Τόμος Β´ 1896.

Περὶ της Ελληνικής Φιλοσοφίας.

Επικαί καὶ Ελεγειακαὶ γνώμαι των μικρών Ελλήνων ποιητών, 1896.

Μάθημα Χριστιανικής Ηθικής, 1897.

Μάθημα Ποιμαντικής, 1898.

Ορθόδοξος Ιερὰ Κατήχησις, 1899.

Χριστολογία, 1901, εσώφυλλο 1990.

Μελέτη περὶ αθανασίας της ψυχής καὶ περὶ των ιερών μνημοσύνων, 1901.

Ευαγγελική Ιστορία δι᾿ αρμονίας των ποιμένων των ιερών Ευαγγελιστών Ματθαίου, Μάρκου, Λουκά καὶ Ιωάννου, 1903.

Προσευχητάριον Κατανυκτικόν, 1904.

Το γνώθι σαυτόν, 1904.

Μελέτη περὶ της Μητρὸς του Κυρίου της Υπεραργίας Θεοτόκου καὶ Αειπαρθένου Μαρίας, 1904.

Μελέτη περὶ των Αγίων του Θεού, 1904.

Μελέτη περὶ μετανοίας καὶ εξομολογήσεως, 1904.

Μελέτη περὶ του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, 1904.

Ιστορική μελέτη περὶ των διατεταγμένων νηστειών, 1905.

Θεοτοκάριον, ήτοι προσευχητάριον μικρόν, 1905.

Ιερατικὸν Εγκόλπιον, 1907.

Θεοτοκάριον, Β´ έκδοση επαυξημένη, 1907.

Ψαλτήριον του προφητάνακτος Δαυΐδ, 1908.

Επιμέλεια της έκδοσης του έργου του Αντιόχου μοναχού της Λαύρας του Αγίου Σάββα: «Πανδέκτης των Θεοπνεύστων Αγίων Γραφών», 1906.

Δημοσίευσε, επίσης, περιοδικὰ τις παρακάτω μελέτες:

Μελετίου Πηγά, «Δυὸ επιστολαί», Βυζαντινὰ Χρονικά, Πετρουπόλεως, Ι/1894.

Ποιμαντικαί Ομιλίαι. Α´ Περὶ της πολιτείας του ιερού κλήρου κατὰ τους Πατέρας της Εκκλησίας. Ιερὸς Σύνδεσμος, 1895-1896.

Η αγωγὴ των παίδων καὶ αι μητέρες. Ιερὸς Σύνδεσμος, 1895.

Περί μεσαίωνος καὶ Βυζαντιακού Ελληνισμού. Ιερὸς Σύνδεσμος.

Τίνες οι λόγοι της μήνιδος των Δυτικών κατὰ του Φωτίου. Θρακικὴ Επετηρίς, 1897.

Περί του τις η αληθὴς ερμηνεία περὶ της ρήσεως του Αποστόλου Παύλου «η δὲ γυνὴ να φοβήται τον άνδραν». Ανάπλασις, 1902.

Μελέτη περὶ των αγίων εικόνων. Αναμόρφωσις, 1902.

Θρησκευτικαί μελέται. Αναμόρφωσις, 1903-1904.

Περί όρκου. Ιερὸς Σύνδεσμος, 1906.

Επίσης έγραψε 136 επιστολὲς στις μοναχὲς ποὺ εξεδόθησαν με τον τίτλο: «Κατηχητικαὶ Επιστολαὶ πρὸς τας μοναχὰς Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Αιγίνης», 1984.

Δ. Απὸ το 1908 έως το 1920. Περίοδος όταν ο Άγιος ήταν στη μονή στην Αίγινα.

Τριαδικόν, 1908.

Κεκραγάριον του Θείου καὶ Ιερού Αυγουστίνου, τ.Α´-Β´, 1910.

Μελέτη ιστορικὴ περὶ των αιτιών του σχίσματος. Περὶ των λόγων της διαιωνίσεως αυτού καὶ περὶ του δυνατού ή αδυνάτου της ενώσεως των δυὸ Εκκλησιών, της Ανατολικής καὶ Δυτικής (τ. Α´ 1911, τ. Β´ 1912).

Μελέται δύο. Α´ Περὶ Μίας, Αγίας, Καθολικής καὶ Αποστολικής Εκκλησίας. Β´ Περὶ της Ιεράς Παραδόσεως (1913).

Προσευχητάριον Κατανυκτικόν (β´ έκδοση, 1913).

Μελέτη περὶ των Θείων Μυστηρίων, (1915).

Μελέτη ιστορικὴ περὶ του Τιμίου Σταυρού, (1914).

Χριστιανική Ηθικὴ της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας (β´ έκδοση επαυξημένη, 1920).

Περί Εκκλησίας («Εβδομηκονταπενταετηρὶς της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής 1844-1919», 1920).

Ε. Κάποιες εκδόσεις μετὰ από την οσία εκδημία του Αγίου.

Θεία Λειτουργία του Αγίου και ενδόξου Αποστόλου καὶ Ευαγγελιστού Μάρκου (1955).

Θρησκευτικαί Μελέται (1986).

ΣΤ. Κάποια ανέκδοτα έργα του Αγίου Νεκταρίου.

Μελέτη περὶ των αγίων λειψάνων.

Περί της αφιερώσεως τω Θεώ οσίων παρθένων καὶ περὶ Μονών καὶ μοναχικού βίου

Εορτολογία της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας (Περὶ των Κυριακών του όλου ενιαυτού – Περὶ των ακινήτων καὶ κινητών εορτών).

Ιερὰ Λειτουργική.

Κεφάλαια πέντε περὶ των λειτουργικών βιβλίων.

Περί της εν πνεύματι καὶ αληθεία λατρείας.

Ερμηνεία των Πράξεων των Αποστόλων.

Περί Ελληνισμού.

Εγκυκλοπαιδεία της φιλοσοφίας.

Ιστορίας εκκλησιαστικής μυστικὴ θεωρία.

Χρηστομάθεια.

Νέον Πασχάλιον αιώνιον.[6]

Summary.

We were surprised all over Greece by the award-winning successful direction of my friend from Serbia Yelena Popovic with a career in America, in which successful artists such as: Aris Servetalis, Alexander Petrov, Mickey Rourke, Christos Loulkas, Karigolis Gianfios Kariolis , Tania Trypi, Martilia Svarna, Ieronymos Kaletsanos, Giannis Anastasakis, Gerasimos Skiadaresis, Vassilis Koukalani, etc., Alexandros Mylonas, Michalis Mitrousis, Michalis Oikonomou, Tonia Sotiropoulou, Korina-Geraos, Korina-Anna Mougoras. I had the special honor to invite her personally to the premiere in Athens on August 24, 2021, I cordially congratulate her from here, for her wonderful work, which also reflects her rich inner world. The issue revolves around the popularity of Pentapolis Nectarios and the jealousy of some clergy at the Patriarchate of Alexandria. There is a fear that he may be the next Patriarch. The Priesthood of the city discredits him. He will be expelled from Egypt. Tortured in Athens, due to his education and his work-bioethics pedagogy with his original tactics, he soon became known and loved. At the same time, he is currently working on his invaluable writing work. The desire for supply and the exhausting work overwhelm him. He wants to retire to Aegina and rebuild a ruined monastery with his own hands. His reputation is spreading. This Monastery will not be recognized, while he will be unjustly slandered for immorality. Eventually in Aretaio hospital he will leave this vain world of ours, while shortly after his death, a miracle will happen. His work-bioethics will be used in the modern literature. Cinematic, ergo-bioethical geodynamics, of the school principal Headmaster of Rizareio Nektarios Bishop of Pentapolis from Silimbria.

Keywords: Man of God, Nektarios, Rizarios, Impressions of man.

[1] https://www.iefimerida.gr/politismos/kinimatografikes-premieres-bios-agioy-nektarioy Πρβλ. σχετικές βιβλιογραφίες στα έργα: υπό του Ακαδημαϊκού & Καθηγητού Δρ. Αλέξιου Παναγόπουλου, (Δρ. Νομικών & Πολιτικών Επιστημών, Δρ. Βιοηθικής, Δρ. Θεολογίας, Διπλωματούχου Υφηγητή, Καθηγητή & Ακαδημαϊκού Ακαδημίας Επιστημών MCA).

[2] https://www.ethnos.gr/politismos/sinema/167368_aris-serbetalis-i-brabeymeni-tainia-tis-yelena-popovic-gia-ton-agio

[3] https://www.thebest.gr/article/620539-i-poluanamenomeni-tainia-o-anthropos-tou-theou-gia-ton-agio-nektario-bgainei-26-augoustou-2021

[4] https://www.orthodoxianewsagency.gr/mi-xasete/o-anthropos-tou-theou-liges-ores-emeinan-prin-tin-episimi-premiera/

[5] Βλ. Μοναχού Θεοκλήτου Διονυσιάτου: Ο Άγιος Νεκτάριος ο Θαυματουργός. Εκδ. Υπακοή, 1992. Πρβλ. Σοφοκλή Γ. Δημητρακόπουλου: Ο Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως – Η πρώτη αγία Μορφὴ των καιρών μας. Αθήνα 1998. Πρβλ. http://www.romiosini.org.gr/09973C6F.el.aspx

[6]Πρβλ. ψηφιοποιημένα βιβλία Αγίου Νεκταρίου: https://www.hristospanagia.gr/%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%E1%BC%81%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BF/