Να δώσουμε στα παιδιά μας τα κείμενα των πρωτεργατών του 1821

8 Σεπτεμβρίου 2021

Έχουν συμπληρωθεί ήδη οι οκτώ από τους δώδεκα μήνες του επετειακού έτους 2021 και πιστεύω ότι έχουμε ακόμη τον χρόνο να μιλήσουμε στους νέους και στις νέες μας για την Ελληνική Επανάσταση.

Το 1821 είναι οι άνθρωποί του, κληρικοί και λαϊκοί, οπλαρχηγοί και διανοούμενοι. Το 1821 είναι και τα κείμενα που έγραψαν οι πρωτεργάτες του. Απομνημονεύματα, διακηρύξεις, Συντάγματα Εθνικών Συνελεύσεων, ποιήματα, τα οποία μας δίνουν μία πολυσύνθετη εικόνα των αξιών και των προβληματισμών της εποχής.

Γιατί πολεμήσανε; Αναρωτιέται ευλόγως η νέα γενιά: Την απάντηση ας αφήσουμε να την δώσουν οι ίδιοι οι πρωτεργάτες, οι αγωνιστές, οι πρώτοι πολιτικοί εκπρόσωποι (παραστάτες ονομάσθηκαν οι πρώτοι βουλευτές). Ας δώσουμε στα παιδιά μας επιλεγμένα κείμενα των αγωνιστών, του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, του Μακρυγιάννη, του Κασομούλη, του Φωτάκου, του Αμβροσίου Φραντζή, του Ιωάννου Φιλήμονος. Ας τους φέρουμε σε επαφή με τα ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού, του Ανδρέα Κάλβου, του Γεωργίου Κλεάνθη, τα οποία αναδεικνύουν ξεκάθαρα τα ιδανικά των Ελλήνων Επαναστατών.

Το 1976, όταν συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από τη γέννηση του πρώτου Κυβερνήτη μας, του Ιωάννη Καποδίστρια, η τότε Κυβέρνηση του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή έδωσε οδηγία να μοιρασθεί στα σχολεία ένα μικρό και εύχρηστο Ανθολόγιο κειμένων του σπουδαίου αυτού Έλληνα. Τυπώθηκε από το Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων και μέσα σε 110 σελίδες παρουσίαζε την αγωνία, τον αγώνα και τις ιδέες του Καποδίστρια. Το βιβλιαράκι περιλάμβανε και ένα ευρετήριο με σύντομα βιογραφικά των προσώπων που αναφέρονται στις ανθολογούμενες επιστολές του Κερκυραίου πολιτικού.

Σήμερα τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Μπορούμε να αποφύγουμε τη χρονοτριβή της εκτυπώσεως ενός αντιστοίχου βιβλίου. Η τεχνολογία έχει εισέλθει δυναμικά στην εκπαίδευση και έτσι μπορεί και τώρα, λίγους μήνες πριν από τη λήξη του επετειακού έτους, να δημιουργηθεί ένα διαδικτυακό Ανθολόγιο κειμένων. Επιλεγμένα κείμενα των πρωταγωνιστών της Εθνεγερσίας ας αναρτηθούν στο διαδίκτυο με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για να είναι στη διάθεση διδασκόντων και διδασκομένων. Ιδανικό βεβαίως θα ήταν να υπάρχει και σε έντυπη μορφή το Ανθολόγιο, διότι το έντυπο μένει στις βιβλιοθήκες.

Καλό είναι να διαβάζουν τα παιδιά μας ότι στην προμετωπίδα όλων των συνταγματικών κειμένων του Αγώνος έθεσαν οι πρόγονοί μας την επίκληση στην Αγία Τριάδα. Το 1821 ήταν δημιούργημα ανθρώπων με σεβασμό προς την Ορθοδοξία και την ελληνική ταυτότητα.

Είναι ωφέλιμο να διαβάζουν την έκκληση του Κολοκοτρώνη για ομόνοια. Είπε ο Γέρος του Μωριά στους μαθητές της Αθήνας το 1838 ότι, αν διαρκούσε η ομόνοια των δύο πρώτων χρόνων, θα είχαμε φθάσει ως την Κωνσταντινούπολη.

Είναι διδακτικό να μάθουν τα παιδιά μας την προτροπή του Μακρυγιάννη να μην πουληθούν έναντι χρημάτων τα θραύσματα των αρχαίων αγαλμάτων, διότι “γι΄ αυτά πολεμήσαμε”.

Θα συγκινηθούν τα ελληνόπουλα αν διαβάσουν ότι ο Σαλώνων Ησαΐας και ο Αθανάσιος Διάκος έστειλαν προκήρυξη στο εξωτερικό λέγοντας ότι αγωνίζονται “για τον Χριστό και τον Λεωνίδα”.

Θα είναι ενδιαφέρον και για εμάς τους μεγαλυτέρους να θυμηθούμε ότι η βάση της Παιδείας κατά τον Ιωάννη Καποδίστρια πρέπει να είναι η “ιερά ημών θρησκεία” και η “πάτριος γλώσσα”.

Γι’ αυτά πολεμήσαμε το 1821!

 

aktines.blogspot.com

Σχετικά άρθρα 1821-2021: Ανάσταση του Γένους
25η Μαρτίου 1821, Ο Ευαγγελισμός και οι Άνθρωποι του Θεού έφεραν το Πάσχα της ελευθερίας 25 Μαρτίου 2024 Πάνω ο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», κάτω και από αριστερά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Άγιος Αλέξιος ο Άνθρωπος του Θεού και ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός  «... με ήλθαν γράμματα από τον Υψηλάντη διά να είμαι έτοιμος, καθώς και όλοι οι εδικοί μας. 25 Μαρτίου ήτον η ημέρα της γενικής επαναστάσεως». Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Με την πτώση της Κωνστ...
«Ο Άνθρωπος του Θεού», ο ευλογών την Ελληνική Επανάσταση 17 Μαρτίου 2024 Η παρουσία της Υπερευλογημένης Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας στο σώμα της Εκκλησίας είναι αναμφισβήτητη, αυτή είναι «ἡ προστασία τῶν Χριστιανῶν ἡ ἀκαταίσχυντος καί ἡ μεσιτεία πρός τόν Ποιητήν ἡ ἀμετάθετος»(Κοντάκιον, Ἦχος β΄). Η Παναγία έλαβε το Άγιον Όρος από τον Υιό και Θεό της ως κλήρο δικό της κατά τον Ζ΄ ή Η΄ αιώνα σύμφωνα με ...
Νικολάου Γύζη: Η Δόξα των Ψαρών 20 Ιουνίου 2023 Με το έργο του αυτό, ο Γύζης συμπορεύεται με τον Σολωμό. Είναι και οι δυό τους εκφραστές του ιδεώδους της αθάνατης δόξας, που -δυστυχώς- είναι το τίμημα ελαχίστων, διότι λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να την εννοήσουν και να την εκτιμήσουν. Το έργο αυτό εντάσσεται στο σύνολο των θεμάτων που έχει εκτελέσει ο Γύζης, και τα οποία είχαν αποκλειστικές α...
Στρατηγός Μακρυγιάννης: Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ συνεχιστής του Ρήγα! 10 Απριλίου 2023 (Επιμέλεια Στέλιος Κούκος) Απόσπασμα από το έργο "Στρατηγού Μακρυγιάννη, Απομνημονεύματα". Μεταγραφή από το πρωτότυπο Γιάννης Βλαχογιάννης, επεξεργασμένη από τον καθηγητή Γιάννη Καζάζη.   Εδώ εις Αθήνα ήρθε ένας πρωτοεταιρίστας Λουκάς Λιονταρίδης , προκομμένος άνθρωπος. Πιαστήκαμεν φίλοι. Τον ρώτησα δια τον πατέρα της λευτεριάς μας, το...
Οι γυναίκες στη φλόγα της επανάστασης 25 Μαρτίου 2023 Παρακολουθήστε ένα εμπεριστατωμένο αφιέρωμα του ΓΕΛ Νέας Περάμου Αττικής για τις Ηρωίδες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Οι πρωτεργάτες της ελληνικής επανάστασης του 1821 απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν κυρίως άντρες. Ωστόσο  πολλές γυναίκες συνέβαλαν σημαντικά σε όλη τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα, με τα δικά τους μέσα και τ...