Όσιος Σιλουανός, Μιλούσε μόνο για την αγάπη του Θεού και ποτέ για τη δικαιοσύνη!

24 Σεπτεμβρίου 2021

Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης (1866-1938).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

[Γράφει ο όσιος Σωφρόνιος ο Αθωνίτης και του Έσσεξ]:

Ο ίδιος ο Γέροντας [ο όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης] μιλούσε μόνο για την αγάπη του Θεού και ποτέ για τη δικαιοσύνη. Εμείς όμως τον προκαλούσαμε επίτηδες να μιλήση γι’ αυτό.

Έλεγε περίπου τα εξής:
«Δεν μπορούμε να πούμε για το Θεό πως είναι άδικος, δηλαδή πως υπάρχει αδικία σ’ αυτόν· αλλά και δεν μπορούμε να πούμε πως είναι δίκαιος, όπως αντιλαμβανόμαστε εμείς τη δικαιοσύνη.

Ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος λέει:
‘μην αποκαλέσης το Θεό δίκαιο, γιατί η δικαιοσύνη Του δεν γνωρίζεται με τα κριτήριά σου. Πού βρίσκεται η δικαιοσύνη του Θεού; Στο ότι ήμαστε αμαρτωλοί κι ο Χριστός απέθανε για μας’;

Και μπορούμε να προσθέσουμε στα λόγια του αγίου Ισαάκ [του Σύρου]:
‘Εμείς αμαρτήσαμε κι ο Θεός έκανε υπηρέτες της σωτηρίας μας τους αγίους Αγγέλους.

Οι Άγγελοι, όμως, όντας γεμάτοι αγάπη, επιθυμούν κι οι ίδιοι να μας υπηρετούν κι αυτή τους η διακονία τους κάνει να υποφέρουν πολλή θλίψη.

Να όμως που ο Θεός παρέδωσε τα άλογα ζώα και την άλλη κτίση στο νόμο της φθοράς, γιατί δεν άρμοζε να την απαλλάξη απ’ αυτό το νόμο, εφ’ όσον ο άνθρωπος, που για χάρη του δημιουργήθηκε, έγινε δούλος της φθοράς εξαιτίας της αμαρτίας του’.

Έτσι, άλλοτε θέλοντας κι άλλοτε μη θέλοντας, ‘πάσα η κτίσις συστενάζει και συνωδίνει άχρι του νυν’ κατά τους λόγους του Αποστόλου (Ρωμ. η’ 20-22), συμπάσχοντας με τον άνθρωπο.

Κι αυτό δεν είναι νόμος δικαιοσύνης, αλλά νόμος αγάπης».

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Αρχιμανδρίτη Σωφρονίου (νυν οσίου Σωφρονίου), ο «Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης», έκδοση Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας.