Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, παρουσιάζουν την έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΘΡΑΚΗ»

30 Σεπτεμβρίου 2021

Η έκθεση εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και αποτελεί δορυφόρο της κεντρικής έκθεσης «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: Η ΕΚΘΕΣΗ», που παρουσιάζεται στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, την έδρα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Η μοναδική σωζόμενη στολή του Ιερού Λόχου του Αλ. Υψηλάντη

Η Ελληνική Επανάσταση αποτέλεσε ιστορικό ορόσημο για την εξέλιξη της Ευρώπης, προπομπό και πηγή έμπνευσης για πολλά κινήματα εθνικής απελευθέρωσης του 19ου αι.

Στον αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας χρωστάμε την ελευθερία μας ως έθνος.

Στον απολυταρχικό κόσμο των αρχών του 19ου αιώνα, οι Έλληνες ζήτησαν την απελευθέρωση του έθνους και κράτος δικαιοσύνης και δημοκρατίας. Αμφισβήτησαν δηλαδή την ίδια την έννοια της αυτοκρατορικής εξουσίας.

Η Θράκη, τόπος σύνδεσης της Ευρώπης με την Ασία και των Βαλκανίων με το Αιγαίο, βρισκόταν υπό το άγρυπνο βλέμμα της οθωμανικής Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο, πρωτοστάτησε στην Φιλική Εταιρεία και το 1821 στην επανάσταση στη Μολδοβλαχία, ενώ οι τοπικές εστίες εξέγερσης καταπνίγηκαν με άμεση βιαιότητα.

 

Δόμνα Βισβίζη, θρακιώτισσα καπετάνισα της Ελληνικής Επανάστασης.

Πολλοί Θράκες συμμετείχαν σε επιχειρήσεις ξηράς και θάλασσας σε όλον τον ελληνικό χώρο και βοήθησαν στην υπόθεση της ανεξαρτησίας, παρόλο που η Θράκη θα έπρεπε να περιμένει ακόμα έναν αιώνα προτού γνωρίσει την απελευθέρωσή της.

Η έκθεση ακολουθεί την Ελληνική Επανάσταση με έμφαση στη συνεισφορά της Θράκης.

Παρουσιάζονται εμβληματικά εκθέματα που σχετίζονται με την ευρύτερη περιοχή της:
* Έργα του καλλιτέχνη και Φιλικού Γεράσιμου Πιτζαμάνου, που «συνομιλούν» με την μόνιμη ενδυματολογική συλλογή του μουσείου και μιλούν για τα κοινωνικά προβλήματα της Κωνσταντινούπολης στις παραμονές της Επανάστασης.

* Η μοναδική σωζόμενη στολή του Ιερού Λόχου του Αλέξανδρου Υψηλάντη, που ανήκε στον Θρακιώτη Κωνσταντίνο Ξενοκράτη.

 

Το λογχισμένο από τους Τούρκους Ευαγγέλιο που διέσωσε ο Ίων Δραγούμης.

* Ο τόμος του Ευαγγελίου από τη Σαμοθράκη, λογχισμένος από Τούρκους κατά την καταστροφή του νησιού, που διέσωσε ο Ίων Δραγούμης.

* Αλληλογραφία των Χατζή-Αντώνη και Δόμνας Βισβίζη, καθώς και του Εμμανουήλ Παπά, κορυφαίων υπερασπιστών της Θράκης και της Μακεδονίας.

* Η πρώτη έκδοση του Ύμνου Εις Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού από το Μεσολόγγι.

* Εντυπωσιακά δείγματα όπλων καθώς και σειρά βίντεο για διάφορα θέματα, μαζί με διαδραστικό έκθεμα για τις εφημερίδες του ’21.

 

Η έκθεση κλείνει με αναφορά στην αλύτρωτη Θράκη του 19ου αιώνα αλλά και στην απελευθέρωσή της το 1920, με σημαντικά εκθέματα από τις συλλογές του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης και του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, όπως η σημαία του τούρκου διοικητή Ανατολικής Θράκης Τζαφέρ Ταγιάρ, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε κατά την ελληνική προέλαση.

Ο φιλέλληνας άγγλος ποιητής Λόρδος Βύρων.

 

Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα, Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου, στις 19.00, στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης (14ης Μαΐου 63, Αλεξανδρούπολη) και θα παραμείνει ανοικτή στο κοινό μέχρι τις 31 Μαΐου 2022.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλία 1821-2021» με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας και των Ιδρυμάτων: Ευγενίδου, Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, Λαμπράκη, Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και Μποδοσάκη.

 

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης
14ης Μαΐου 63, Αλεξανδρούπολη 681 00
Διάρκεια έκθεσης: 30 Σεπτεμβρίου 2021 – 31 Μαΐου 2022
https://emthrace.org/

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13, Αθήνα 10561
Τηλ: 210-3237617, 3237315, 3222.266, Fax: 210-32.13.786

Ιστοσελίδα: www.nhmuseum.gr, e-mail: [email protected]

Σχετικά άρθρα 1821-2021: Ανάσταση του Γένους
25η Μαρτίου 1821, Ο Ευαγγελισμός και οι Άνθρωποι του Θεού έφεραν το Πάσχα της ελευθερίας 25 Μαρτίου 2024 Πάνω ο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», κάτω και από αριστερά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Άγιος Αλέξιος ο Άνθρωπος του Θεού και ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός  «... με ήλθαν γράμματα από τον Υψηλάντη διά να είμαι έτοιμος, καθώς και όλοι οι εδικοί μας. 25 Μαρτίου ήτον η ημέρα της γενικής επαναστάσεως». Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Με την πτώση της Κωνστ...
«Ο Άνθρωπος του Θεού», ο ευλογών την Ελληνική Επανάσταση 17 Μαρτίου 2024 Η παρουσία της Υπερευλογημένης Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας στο σώμα της Εκκλησίας είναι αναμφισβήτητη, αυτή είναι «ἡ προστασία τῶν Χριστιανῶν ἡ ἀκαταίσχυντος καί ἡ μεσιτεία πρός τόν Ποιητήν ἡ ἀμετάθετος»(Κοντάκιον, Ἦχος β΄). Η Παναγία έλαβε το Άγιον Όρος από τον Υιό και Θεό της ως κλήρο δικό της κατά τον Ζ΄ ή Η΄ αιώνα σύμφωνα με ...
Νικολάου Γύζη: Η Δόξα των Ψαρών 20 Ιουνίου 2023 Με το έργο του αυτό, ο Γύζης συμπορεύεται με τον Σολωμό. Είναι και οι δυό τους εκφραστές του ιδεώδους της αθάνατης δόξας, που -δυστυχώς- είναι το τίμημα ελαχίστων, διότι λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να την εννοήσουν και να την εκτιμήσουν. Το έργο αυτό εντάσσεται στο σύνολο των θεμάτων που έχει εκτελέσει ο Γύζης, και τα οποία είχαν αποκλειστικές α...
Στρατηγός Μακρυγιάννης: Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ συνεχιστής του Ρήγα! 10 Απριλίου 2023 (Επιμέλεια Στέλιος Κούκος) Απόσπασμα από το έργο "Στρατηγού Μακρυγιάννη, Απομνημονεύματα". Μεταγραφή από το πρωτότυπο Γιάννης Βλαχογιάννης, επεξεργασμένη από τον καθηγητή Γιάννη Καζάζη.   Εδώ εις Αθήνα ήρθε ένας πρωτοεταιρίστας Λουκάς Λιονταρίδης , προκομμένος άνθρωπος. Πιαστήκαμεν φίλοι. Τον ρώτησα δια τον πατέρα της λευτεριάς μας, το...
Οι γυναίκες στη φλόγα της επανάστασης 25 Μαρτίου 2023 Παρακολουθήστε ένα εμπεριστατωμένο αφιέρωμα του ΓΕΛ Νέας Περάμου Αττικής για τις Ηρωίδες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Οι πρωτεργάτες της ελληνικής επανάστασης του 1821 απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν κυρίως άντρες. Ωστόσο  πολλές γυναίκες συνέβαλαν σημαντικά σε όλη τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα, με τα δικά τους μέσα και τ...