Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης οδού Σκουφά

3 Οκτωβρίου 2022

Με το κύρος και την αίγλη του πολιούχου της πόλης, ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, από τις μεγάλες και περίτεχνες εκκλησίες της, συνιστά ένα από τα ορθόδοξα μνημεία-ορόσημα των Αθηνών. Από τα αισθητικά στοιχεία εξάλλου που δεσπόζουν στην μεγαλοπρεπή φυσιογνωμία του ναού, είναι η περίτεχνη και επιβλητική πρόσοψή του.

Ο σημερινός ναός ανηγέρθη το 1925 και η αποπεράτωσή του διήρκεσε πέντε χρόνια, στα χρόνια που δήμαρχος Αθηναίων ήταν ο Κωνσταντίνος Κοτζιάς. Και οικοδομήθηκε σε χώρο όπου υφίστατο άλλος αντίστοιχος μικρότερος του Αγίου Διονυσίου της περιόδου 1880-1886. Από το 1936 ο νέος ναός ανακηρύχτηκε πολιούχος των Αθηνών.

Σε ότι αφορά την αρχιτεκτονική τεχνοτροπία του ναού, είναι νεομπαρόκ και συναιρεί αισθητικά στοιχεία από διάφορες περιόδους. Τα εγκαίνια του ναού έλαβαν χώρα το 1931 επι αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Παπαδόπουλου. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια του ναού εκπόνησαν ο αρχιτέκτονας βυζαντινολόγος Αναστάσιος Ορλάνδος και ο Δ. Φιλιππάκης. Ο εσωτερικός διάκοσμος αποδίδεται στον αρχιτέκτονα Γεώργιο Νομικό και οι υψηλής αισθητικής και κάλλους τοιχογραφίες που επενδύουν τον ναό, είναι δημιουργίες της περιόδου 1935-39 του διακεκριμένου ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου. Ενώ τα μωσαϊκά της εισόδου επιμελήθηκε το διάστημα 1972-73 ο Σωτήριος Βάρβογλης.

Ωστόσο δεσπόζει επιβλητικά πάνω από την είσοδο του ναού, μια γιγάντια τοιχογραφία πολυθεματική, με αποσπάσματα από την σταύρωση, εικόνες από την Αρχαία Αθήνα, την άφιξη του Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα κ.λ.π. Ως πολιούχος ναός των Αθηνών, εορτάζει κάθε χρόνο στις 3 Οκτωβρίου.

Πέρα από την υψηλή αισθητική του αξία ως ναός, ο Άγιος Διονύσιος έχει κερδίσει την αγάπη των πολιτών της Αθήνας, που τον κατακλύζουν στις μεγάλες εορτές της Χριστιανοσύνης, όπως το ΠΑΣΧΑ κ.λ.π. Για τούτο και αποτελεί μια κεντρική σταθερά της κοινωνικής ζωής της πόλης.