Προσβάσιμη σελίδα

Ερμηνευτικές παρατηρήσεις σε μέλη της ελληνικής ψαλτικής τέχνης με αναλυτική και υπερ-αναλυτική σημειογραφία

Ο Χορός Ψαλτών Χίου, με χοράρχη  τον κ. Ηρακλή Μαλανδρίνο και πρόεδρο του ΔΣ τον ιατρό και ψάλτη κ. Νικόλαο Βουρνού, συνεχίζοντας τους κύκλους επιμορφωτικών σεμιναρίων σε θέματα της ελληνικής ψαλτικής τέχνης, στις 23/10/2021 διοργάνωσε σεμινάριο με ομιλητή τον κ. Σωτήριο Δεσπότη, διδάκτωρα μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Βιέννης, με θέμα: Διδακτικές και ερμηνευτικές παρατηρήσεις σε μέλη της ελληνικής ψαλτικής τέχνης με αναλυτική και υπερ-αναλυτική σημειογραφία.

Ο εισηγητής ανέπτυξε με επιτυχία το θέμα του κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Κατά κοινή ομολογία η επιτυχία της διοργάνωσης ήταν μεγάλη. Παρόντες ο  εκπρόσωπος του μητροπολίτου π. Γεώργιος, ο  πρόεδρος του συλλόγου ιεροψαλτών κ. Γανιάρης, ο πρόεδρος της δημοσίας βιβλιοθήκης ”Αδαμάντιος Κοραής” κ. Μερούσης, πατέρες και ιεροψάλτες της Χίου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στον Ιερό ναό αγίας Μαρίνης Καλοπλύτου Χίου όπου έψαλαν μέλη του Χορού Ψαλτών Χίου με χοράρχη τον κ. Ηρακλή Μαλανδρίνο μαζί με τους Θεσσαλονικείς Πρωτοψάλτες κ. Σωτήριο Δεσπότη και κ. Δημήτριο Κεχαγιά.

Η Χίος, νησί με σημαντικότατη ψαλτική ιστορία, πορεύεται και στο σήμερα με τον ίδιο ζήλο στα της ψαλτικής μας τέχνης και επιστήμης. Η παρακαταθήκη καλά φυλάσσεται!

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Άρθρο Μαρκέλλου Πιράρ «Έτσι ψάλανε οι παππούδες»
Λόγος και Μέλος: Άρθρο Θωμά Αποστολόπουλου «Δέκα λεπτομέρειες για τη βυζαντινή μουσική»
Μνήμη Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή: σκαπανέας, διασώστης, κιβωτός
«Το ευ ζην μου εδίδαξε ο Λυκούργος Αγγελόπουλος»
«Θα ανοίξω το στόμα της ψυχής μου και θα γεμίσει από Άγιο Πνεύμα»