Γέροντας Αμβρόσιος, Πέρασε αόρατος ανάμεσα στις κάμερες για να εξομολογήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου!

19 Οκτωβρίου 2021

Γέροντας, Ιερομόναχος, π. Αμβρόσιος Λάζαρης, (1912-2006).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Όταν ο αείμνηστος πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου βρισκόταν στο Ωνάσειο με τα σοβαρότατα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, η γυναίκα του, Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου, κάλεσε τον Γέροντα [τον Ιερομόναχο, π. Αμβρόσιο Λάζαρη, πνευματικό της Μονής Δαδίου, Παναγία η Γαυριώτισσα] για να τον εξομολογήσει.

Η Γερόντισσα Παρθενία [Ηγουμένη της Μονής Δαδίου] δεν ήθελε να τον αφήσει, γιατί φοβόταν την τηλεόραση – προτιμούσε τον Γέροντα στην αφάνεια και την ταπείνωση.

Εκείνος όμως, που και σίγουρος ήταν για τον εαυτό του, αλλά και τον ενδιέφερε να σωθεί κάθε ψυχή, αποφάσισε αλλιώς.

– Παρθενία, θα περάσω μπροστά από όλους και από όλες τις κάμερες, αλλά δεν θα με γράψει καμία, της είπε.

Και έτσι έγινε.

Πήγε η λιμουζίνα με τον μετέπειτα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, και τον πήρε, έφθασαν στο νοσοκομείο, πέρασε ο Γέροντας Αμβρόσιος ανάμεσα σε πλήθος κάμερες και ανέβηκε να δει τον Πρωθυπουργό, χωρίς κανείς να του δώσει σημασία.

– Παιδί μου, στέκονταν όλοι οι φωτογράφοι δεξιά και αριστερά, είδαν ότι ήρθε του Παπανδρέου το αμάξι και δεν πήραν ούτε μία φωτογραφία.

Ο Γέροντας πέρασε ανάμεσά τους χωρίς να τον δουν, έλεγε μετά η Γερόντισσα αναπαυμένη, αλλά και θαυμάζοντας.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο της Ιεράς Μονής Δαδίου, Παναγία η Γαυριώτισσα, «Γέρων Αμβρόσιος Λάζαρης, Ο πνευματικός της Μονής Δαδίου, Ο επιστήθιος φίλος του αγίου Πορφυρίου», των εκδόσεων Άθως.