Άγιος Μακάριος ο Μέγας: Συνομιλία με νεκρό ειδωλολάτρη ιερέα!

28 Νοεμβρίου 2021

Άγιος Μακάριος ο Μέγας.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Αφηγούνται για τον αββά Μακάριο τον Μεγάλο ότι όταν περπατούσε κάποτε στην έρημο βρήκε πεταγμένο ένα κρανίο κάποιου νεκρού – κι αφού το κούνησε
λίγο με το ραβδί του από βάγια, το ρωτάει ο Γέροντας:
— Ποιος είσαι; απάντησέ μου.

Και το κρανίο του μίλησε και του είπε:
— Εγώ ήμουν αρχιερεύς των Ελλήνων (δηλ. των ειδωλολατρών), που έμεναν κάποτε σ’ αυτόν εδώ τον τόπο, κ’ εσύ είσαι ο αββάς Μακάριος, ο πνευματοφόρος. Όταν, λοιπόν, εσύ κάποια στιγμή στρέψεις σπλαχνική τη σκέψη και την προσευχή σου σ’ εκείνους που βρίσκονται στην κόλαση, τότε εκείνοι αισθάνονται λίγη παραμυθία και ανάπαυση.

Του λέγει τότε ο αββάς Μακάριος:
— Και ποια είναι αυτή η παραμυθία;
— Όσο απέχει ο ουρανός από τη γη, —του απαντά το κρανίο— τόσο μεγάλη είναι η φωτιά που καίει κάτω απ’ τα πόδια μας και το κεφάλι – καθώς, λοιπόν, στεκόμαστε στη μέση της φωτιάς, δεν μπορεί κανένας μας να δει το πρόσωπο του άλλου, αλλά είμαστε κολλημένοι πλάτη με πλάτη. Όταν, όμως, εσύ προσεύχεσαι για μας, κάπως μας επιτρέπεται να γυρίσουμε και να δούμε, έστω και λίγο, απ’ το πρόσωπο του άλλου.

Δάκρυσε τότε ο Γέροντας και είπε:
— Είναι να κλαίει και να θρηνεί κανείς για τη μέρα που γεννήθηκε, αν αυτή που μου λες είναι η παραμυθία που αισθάνεται ο αμαρτωλός στην κόλαση!

Σε λίγο, ξαναρωτάει ο Γέροντας το κρανίο:
— Μήπως ξέρεις αν υπάρχει εκεί κάποιο χειρότερο κολαστήριο;

Και απαντά το κρανίο:
– Μεγαλύτερο κολαστήριο είναι κείνο που βρίσκεται κάτω από μας.
– Και ποιοι βρίσκονται σ’ αυτό; ξαναρωτάει ο Γέροντας.
– Εμείς, -του απαντά το κρανίο- εμείς, που δεν είχαμε γνωρίσει το Θεό, έστω και για λίγο, γνωρίζουμε κάποιο έλεος· εκείνοι, όμως, που τον είχαν γνωρίσει και τον αρνηθήκανε, και δεν έζησαν το βίο τους σύμφωνα με το θέλημά του, αυτοί είναι που βρίσκονται ακριβώς κάτω από μας.

Ύστερα από αυτά, πήρε ο Γέροντας το κρανίο και το παράχωσε πάλι στη γη· και ξανασυνέχισε το δρόμο που είχε να πορευθεί.

 

Από το βιβλίο του Π. Β. Πάσχου, ο «Πόλεμος των πειρασμών», των εκδόσεων Ακρίτας, σ. 22-24.