Ο Αβραάμ στην Αίγυπτο

1 Νοεμβρίου 2021

Στο προηγούμενο μάθημά μας μιλήσαμε για την μεγάλη αγάπη του Θεού, τόσο μεγάλη, ώστε ενώ ο άνθρωπος πεισματικά αμάρτανε και έφερνε έτσι μόνος του την καταστροφή του, ο Θεός όμως με επιμονή και ζήλο πολύ ήθελε την σωτηρία του ανθρώπου. Έτσι τώρα, με το νέο σχέδιό του ο Θεός, εκάλεσε, είπαμε, από μακρυά, από την Μεσοποταμία, τον Αβραάμ, για να βγάλει απ᾽ αυτόν μια νέα καινούργια γενεά, από την οποία θα βγεί ο Μεσσίας, ο Χριστός, ο λυτρωτής του κόσμου. Ο Αβραάμ ήλθε στην Παλαιστίνη με την κλήση του Θεού και έφθασε στο κέντρο της, την Συχέμ. Εδώ σταματήσαμε το προηγούμενο μάθημά μας.

Στην Συχέμ, παιδιά, ο Αβραάμ, το πρώτο που έκανε ήταν να κάνει ένα θυσιαστήριο στο Θεό, μια εκκλησία, που λέμε εμείς. Αλλά, τι να σας πω, παιδιά!… Πείνα στα μέρη αυτά και δυστυχία, γι᾽ αυτό και ο Αβραάμ, επειδή είχε και άλλους μαζί του, φεύγει από την Συχέμ και πάει σε άλλη περιοχή, προς τα μέρη της Βαιθήλ. Και ακόμη, μην σας φανεί περίεργο, κατεβαίνει, λόγω της πείνας, μέχρι την Αίγυπτο. Εδώ έχουμε όμως ένα επεισόδιο: Ο Φαραώ άρπαξε την γυναίκα του Αβραάμ, την Σάρα, έπειδή ήταν ωραία και την πήρε στο παλάτι του. Και ο Αβραάμ, για να σώσει την ζωή του, είπε ότι είναι αδελφός της Σάρας και όχι ο άνδρας της, γιατί θα τον σκότωναν. Αλλά ο Θεός υπεράσπισε τον Αβραάμ και εμφανίστηκε στον Φαραώ και τον τάραξε λέγοντάς του να δώσει πάλι την γυναίκα στον κανονικό σύζυγό της. Και ο Φαραώ όχι μόνο έδωσε την Σάρα στον άνδρα της Αβραάμ, αλλά έδωσε στον Αβραάμ και πλούσια δώρα.

Έτσι τώρα φορτωμένος με δώρα ο Αβραάμ, επέστρεψε στην Παλαιστίνη, εκεί που ήταν πρώτα, στην περιοχή της Βαιθήλ, όπου μάλιστα είχε κτίσει και άλλο θυσιαστήριο στον Θεό. Δηλαδή, όπου πήγαινε ο Αβραάμ έκτιζε και από μία εκκλησία στον Θεό! Ένα τμήμα όμως, που ήλθε μαζί με τον Αβραάμ από την Μεσοποταμία, με την αρχηγία του Λωτ, κόπηκε από την συνοδία του Αβραάμ και ήλθε να κατοικήσει προς Ανατολάς, κοντά στην Νεκρά  Θάλασσα, γιατί εκεί ήταν δύο μεγάλες και πλούσιες πόλεις, τα Σόδομα και τα Γόμορρα και έτσι εκεί δεν θα έχουν πρόβλημα πείνας ή άλλων δυσκολιών. Δε σκέφθηκε όμως ο Λωτ αν είναι καλοί οι άνθρωποι που κατοικούν στις πόλες αυτές. Δεν ήταν καθόλου καλοί οι άνθρωποι, παιδιά, που κατοικούσαν στις πόλεις αυτές, τα Σόδομα και τα Γόμορρα, γι᾽ αυτό και τις κατέστρεψε ο Θεός για τις βρωμιές που έκαναν. Με την πρεσβεία όμως του Αβραάμ στον Θεό σώθηκε ο Λωτ, ο ανεψιός του και η οικογένειά του (Γεν. 19,1 εξ.).

Ο Αβραάμ τώρα, αγαπητά παιδιά, που ήταν βέβαια στενοχωρημένος για την τακτική του ανεψιού του, που χωρίστηκε από αυτόν, παίρνει μία υπόσχεση από τον Θεό («επαγγελία» το λέμε αυτό), ο οποίος του λέγει ότι θα του δώσει όλη την γη, στην οποία τον έφερε, την οποία όμως πρέπει να περάσει κατά μήκος και κατά πλάτος. Έστι ο Αβραάμ γίνεται – αφήστε με να σας πω την λέξη – γίνεται «αλήτης του Θεού»! Δεν είχε μόνιμη κατοίκηση. Πήγαινε απ᾽ εδώ, πήγαινε απ᾽ εκεί, ήταν πάντα μετακινούμενος. Στην περίφημο όμως δρυ του Μαβρή, που ήταν κοντά στην Χεβρών, οικοδόμησε ο Αβραάμ άλλο θυσιαστήριο στον Θεό. Στην περίφημο αυτή από παλαιά περιοχή ο Αβραάμ είδε τώρα μία «θεοπτία», είδε τον ίδιο τον Θεό! Αλλά επειδή το επεισόδιο αυτό θέλει μια περισσότερη μελέτη, θα σταματήσω εδώ το λόγο μας και θα συνεχίσουμε στο επόμενό μας μάθημα.

Η Παναγία μας εύχομαι να σας ευλογεί.