Προσβάσιμη σελίδα

«Προεόρτιον Κοντάκιον Χριστουγέννων», μέλος Παναγιώτου Δήμου

Ακολουθεί μια ιδιαιτέρως σημαντική μελοποιητική πρόταση, στα ίχνη των παλαιών μελοποιών και μαιστόρων, από έναν πολλά υποσχόμενο στο χώρο της βυζαντινής μελοποιίας, τον Παναγιώτη Δήμου.

Με περισσή δεξιοτεχνία συνθέτει αργά μέλη σε κλασική μορφή και έκφραση τα οποία διακρίνει το παραδοσιακό ύφος των μελικών γραμμών και η επιτυχημένη οργάνωση των θέσεων, χαρακτηριστικά που στοιχούνται στην μακραίωνη αλλά ακόμα ζώσα μουσικολειτουργική μας παράδοση.

Για το Προεόρτιον Κοντάκιον του αγ. Ρωμανού του Μελωδού πατήστε εδώ:

Ο Παναγιώτης Δήμου γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1997. Έλαβε τα πρώτα μαθήματα βυζαντινής μουσικής στην Σχολή της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιωτιδος από το 2012 κοντά στους Θωμά Κάια και Καπέλα Ηλία, ενώ έλαβε το Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής το 2017 με υπεύθυνο καθηγητή τον Ηλία Καπέλα και Ιωάννη Παπαχρόνη. Το 2015 εισήχθη στο τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ.  Συμμετείχε σε συναυλίες στο εξωτερικό (Ρωσία και Ιταλία) με χορούς των Ιωάννη Παπαχρόνη και κύριο Μιχάλη Ζάμπα. Έλαβε προσκλήσεις από εκκλησίες του εξωτερικού (Μιλάνο, Ελβετία, Βουλγαρία) και συμμετείχε σε  ιερές αγρυπνίες (Βουλγαρία Μιλάνο). Eργα του ερμηνεύθηκαν από τον τενόρο Ιωάννη Χριστόπουλο σε συναυλία της εθνικής λυρικής σκηνής με έργα θρησκευτικής μουσικής ανατολής και δύσης στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το 2018. Συμμετείχε επίσης σε ερμηνεία μουσικών έργων στην Λυρική σκηνή με τον τενόρο Ιωάννη Χριστόπουλο σε συναυλία θρησκευτικής μουσικής. Έλαβε επίσης μαθήματα ευρωπαϊκής μουσικής κοντά στον Δημήτρη Οικονομόπουλο. Είναι Λαμπαδάριος του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Παπάγου, Αθήνα.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Αρχιμανδρίτη Ζαχαρία (Ζαχάρου) Έσσεξ: Ομιλήματα Τεσσαρακοστής (Α')
«Βυζαντινά Πάθη» του Μιχάλη Αδάμη (24/4/2024, Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης)
Λόγος και Μέλος: Περιμένοντας την Ανάσταση - Εισαγωγή στο Θείο Δράμα
Λόγος και Μέλος: Κυριακή Ε΄ Νηστειών
Τη υπερμάχω στρατηγώ...: επεξεργασία μέλους Δημοσθένης Φιστουρής