Η θαυμαστή συνάντηση του οσίου Εφραίμ του Σύρου και του Μεγάλου Βασιλείου!

28 Ιανουαρίου 2022

Ο άγιος Βασίλειος ο Μέγας (αριστερά) και ο όσιος Εφραίμ ο Σύρος.

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Όταν ο όσιος Εφραίμ ο Σύρος ησύχαζε στην έρημο, άκουσε για τα θαύματα τα οποία έκανε ο Μέγας Βασίλειος και γι’ αυτό παρακάλεσε τον Θεό να του αποκαλύψει ποιος ακριβώς ήταν ο άνθρωπος αυτός. Δηλαδή, να του φανερώσει την πνευματική του κατάσταση.

Και τότε ο Όσιος είδε μια στήλη πυρός η οποία υψωνόταν από την γη μέχρι τον ουρανό και άκουσε μια φωνή που έλεγε: «Εφραίμ, Εφραίμ, όπως αυτήν την πύρινη στήλη είναι ο Μέγας Βασίλειος».

Αμέσως, μετά, ο όσιος πήρε μαζί του κάποιον διερμηνέα που γνώριζε την ελληνική και την συριακή γλώσσα και έσπευσε στην Καισάρεια για να τον συναντήσει.

Ήταν ημέρα των Φώτων όταν μπήκε στον ναό που λειτουργούσε ο Μ. Βασίλειος ο οποίος ήταν ντυμένος με λαμπρά και πολύτιμα άμφια και τελούσε με πολλή παρρησία την Θεία Λειτουργία. Ο όσιος Εφραίμ, βλέποντας τον, αφού κατηγόρησε τον εαυτό του για το ταξείδι αυτό, είπε στον διερμηνέα:
– Μάταια κοπιάσαμε. Διότι αυτός αν και βρίσκεται σε τέτοια δόξα, δεν είναι όπως τον είδα.

Αυτά τα πληροφορήθηκε ο άγιος Βασίλειος από το Άγιο Πνεύμα και γι’ αυτό κάλεσε τον Διάκονό του και του είπε:
– Πήγαινε στην δυτική πόρτα της Εκκλησίας και εκεί θα δεις να στέκονται δύο μοναχοί. Ο ένας χωρίς γένια, ψηλός και αδύνατος και ο άλλος με μαύρη γενειάδα. Να πεις λοιπόν στον αγένειο: «Να έλθεις στο Άγιον Βήμα, διότι σε καλεί ο Αρχιεπίσκοπός σου».

Ο Διάκονος, αφού κατάφερε με βία να τους πλησιάσει, λόγω του συνωστισμού, μετέφερε στον Όσιο τα λόγια του Μεγάλου Βασιλείου.

Αυτός δε μέσω του διερμηνέα του απάντησε:
– Μάλλον, κάποιο λάθος κάνεις, αδελφέ, γιατί εμείς είμαστε ξένοι και άγνωστοι. Πώς μας ξέρει ο Αρχιεπίσκοπος;

Όταν ο Διάκονος επέστρεφε και είπε στον Άγιο την απάντηση του οσίου Εφραίμ αυτός του είπε:
– Πήγαινε και πες του: «Κύριε Εφραίμ, έλα στο Άγιο Βήμα γιατί δε καλεί ο Αρχιεπίσκοπος».

Επιστρέφοντας στο μέρος που βρίσκονταν οι δύο μοναχοί, αφού φίλησε τα πόδια του οσίου Εφραίμ, του είπε τα λόγια του Αρχιεπισκόπου.

Και, τότε, ο Όσιος έκανε μετάνοια στον Διάκο και του είπε:
– Πράγματι στήλη φωτός είναι ο Μέγας Βασίλειος, αλλά τον παρακαλώ να μιλήσουμε οι δυο μας στο σκευοφυλάκιο.

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο άγιος Βασίλειος κάλεσε τον όσιο Εφραίμ και αφού τον ασπάστηκε, συνομίλησε μαζί του για πνευματικά θέματα και θεία νοήματα και τον παρακάλεσε εάν έχει κάτι κρυμμένο στην καρδιά του, να του το πει.

Τότε ο όσιος Εφραίμ του είπε μέσω του διερμηνέως του:
– Μίαν χάριν ζητώ από την αρχιεροσύνη σου, φίλε του Θεού.
– Ό,τι επιθυμείς ζήτα μου, του είπε ο Άγιος, διότι πολλά σου οφείλω για τον κόπο που έκανες για να συναντήσεις την ταπεινότητά μου.

Είπε τότε ο όσιος Εφραίμ:
– Γνωρίζω, Δέσποτα Άγιε, ότι εάν παρακαλέσεις για κάτι τον Θεό σού το προσφέρει. Επιθυμώ, λοιπόν, να παρακαλέσεις τον Θεό να μιλήσω ελληνικά, γιατί δεν γνωρίζω καθόλου την γλώσσα σας.

Σ’ αυτόν αποκρίθηκε ο Μέγας Βασίλειος και είπε:
– Αυτό που ζητάς βρίσκεται πάνω από την δύναμή μου, πάτερ Άγιε και καθηγητά της ερήμου. Αλλά επειδή το ζήτησες με πίστη, ας παρακαλέσουμε και οι δυο μας τον Θεό και είναι δυνατόν σ’ Εκείνον να ικανοποιήσει την επιθυμία σου. Διότι όπως λέει ο Δαβίδ, θέλημα των φοβουμένων Αυτόν ποιήσει και της δεήσεως αυτών εισακούσεται και σώσει αυτούς.

Αφού είπε τα λόγια τούτα ο Άγιος, προσευχήθηκε με τον όσιο Εφραίμ για πολλή ώρα και όταν τελείωσαν την προσευχή τους, είπε μεγαλοφώνως ο Μέγας Βασίλειος:
– Η χάρις του Αγίου Πνεύματος να είναι μαζί σου και μίλα ελληνικά.

Μόλις είπε τα λόγια αυτά ο άγιος Βασίλειος, ω του θαύματος, άρχισε να μιλά ελληνικά ο όσιος Εφραίμ!

 

Διασκευή από τον Μέγα Συναξαριστή της Εκκλησίας, τόμος α’, μήνας Ιανουάριος.