Λόγος στα Θεοφάνεια 2022

8 Ιανουαρίου 2022

Ο Κύριος με τον ερχομό Του επλήρωσε όλο τον κόσμο με τη χάρη Του και άπλωσε τη θεουργική δύναμή Του πάνω σε όλη την κτίση. Κατέβηκε στον Ιορδάνη, όχι για να αγιασθεί ο Ίδιος, αλλά για να αγιάσει τα ύδατα και όλη τη φύση, ούτως ώστε να δώσει τη δυνατότητα εμείς να δεχθούμε βάπτισμα και να ενδυθούμε τη δοξασμένη ανθρώπινη φύση Του, στην οποία «κατοικεί παν το πλήρωμα της Θεότητος σωματικώς» (Κολ. 2,9). Κατέβηκε στα ύδατα «συνελκύσαι εκ ροών Ιορδάνου μακαρίους (υιούς) φαεινούς» και πολίτες της αιώνιας Βασιλείας Του.

Η πρώτη ταπεινή Επιφάνεια του Κυρίου έγινε προφητικό γεγονός, κατά το οποίο «εξεχύθη η χάρις του Θεού η σωτήριος πάσιν ανθρώποις» (Τίτ. 2,11).

Η πρώτη ταπεινή Επιφάνεια του Κυρίου έγινε προετοιμασία για την ενδόξη Επιφάνειά Του που μέλλει να έλθει στα τέλη των αιώνων. Ο Κύριος θα δώσει σε όσους αγάπησαν την πρώτη Επιφάνειά Του (Β’ Τιμ. 4,8) «καινούς ουρανούς και γην καινήν» (Β’ Πέτρ. 3,13) που θα φέρει την ημέρα εκείνη.

Με την πρώτη ταπεινή Επιφάνειά Του, ο Κύριος έγινε ο Ίδιος γι’ αυτούς που την αγάπησαν ο Προφήτης και ο Πρόδρομος της «Δευτέρας ενδόξου Επιφανείας» Του, κατά την οποία μέλλει να έλθει να προσλάβει τους ιδικούς Του, ζώντας και νεκρούς, από περάτων έως περάτων της οικουμένης και να τους εισαγάγει στην ουράνια Βασιλεία Του, όπου μαζί με όλους τους αγγέλους θα δοξάζουν αιώνια τον Σωτήρα και Λυτρωτή των ψυχών μας για την άπειρη αγάπη που φανέρωσε με το εκούσιο Πάθος Του υπέρ της σωτηρίας του κόσμου.